Probe masluite sau ignorate, scurgeri de informatii, refuzul de a organiza un flagrant pentru arestarea santajistilor, combinate cu tacerea vinovata a anchetatorilor — toate pentru protectia comisarului Alexandru Nutiu.

Oradeanca Ana I, femeie de 53 de ani, a lucrat, pana in urma cu cateva luni, ca vanzatoare la firma Anrodela SRL, care administreaza un abc si un birt de cartier pe strada Corneliu Coposu. Patronii firmei sunt Gavra Rodica si Gavra Teodor.„ Precizez ca pe 17 septembrie, declara Ana I, dupa inchiderea magazinului, seara, la pe la orele 22.00-22.30 in magazin erau Gavra Teodor impreuna cu fiica lui, ginerele si un politist de la politia de frontiera, nepotul lor, despe care ulterior am aflat ca se numeste Alexandru Nutiu. Dupa inchiderea magazinului, m-au chemat intr-un birou, iar politistul mi-a spus sa scot tot ce am in buzunare.

Eu aveam pe mine o vesta pe care o purtam la lucru si pe care de cele mai multe ori o lasam acolo, in abc. In ziua aceea o lasasem pe calorifer, ca era foarte cald, iar fiica patronilor Bodog Delia, mi-a spus ca duce vesta in birou, pentru ca o deranjaza. Am impietrit de uimire cand am gasit in buzunarele vestei doua bancnote de 500.000 lei, pe care le-am scos cand mi-au spus ei. Atunci, politistul, nepotul lor, a sarit la mine si mi-a spus sa desfac o bancnota de 500.000 lei. Am desfacut-o, si la lumina unei lanterne mici am vazut ca pe bancnota scria «Furt Ana».

Politistul m-a facut in fel si chip, «gunoi», «hoata», a spus ca imi pune catusele ca ma duce la duba. Eu am spus ca nu stiu nimic despre acesti bani. Politistul, m-a bruscat, avea si catusele la el si tot insista ca ma duce la inchisoare si voi face multi ani de peniteteniciar.

Am fost sechestrata, anchetata, lovita si amenintata mai bine de o ora. In cele din urma, Gavra Teodor, patronul, i-a spus sa ma lase, ca se va intelege el cu mine".

„«Acum o punem doar sa isi dea demisia!» — a zis Gavra.

In data de 19 septembrie, pe la ora 15.00 m-a sunat acasa Gavra Teodor, care era impreuna cu sotia, sa cobor la abc «pentru a rezolva problema». Am intrat numai in hol, fiindca imi era frica, in urma celor intamplate.

Gavra Rodica m-a injurat si mi-a spus ca daca nu le dau o suta de milioane de lei, nu imi mai restituie cartea de munca, sa ma pot pensiona medical. Am plecat, dar dupa ce am ajuns acasa, au inceput telefoanele de amenintare. Gavra Teodor, poreclit «Delutu», ma suna pana noaptea la orele 22.00-23.00, si imi spunea ca

daca nu le dau cele o suta de milioane, nu o sa-mi vad cartea de munca, o sa ma distruga, o sa mearga in sat sa imi dea foc la tot ce am acolo."

Flagrant esuat cu scurgere

„Am fost la procurorul sef de la Parchet (Serban Blaj-n.n.). Mi-au cerut acceptul pentru a-mi pune sub ascultare telefonul fix. S-au facut doua inregistrari, din care reiese clar ca Gavra Teodor ma ameninta. A spus: «Cand ai de gand sa-mi dai banii?» «Dar de unde ati scos voi suma asta, de o suta de milioane?»

«Daca nu o suta, cat zici tu? Saptezeci, optzeci de milioane?» «Bine, iti dau 15-20 milioane peste cateva zile, dar ce garantie am eu ca tu nu ma mai santajezi?» «Eu iti dau bancnota pe care scrie «Furt Ana» si tu imi dai alta bancnota de cinci sute de mii».

«Bine, dar de ce nu mergem la birou la politistul acela? (Alexandru Nutiu-n.n.)». «Vom merge si la el!» imi spunea. Oricum, reiese clar din convorbiri ca si politistul e implicat.

Politistii mi-au spus ca vor organiza un flagrant. Domnul Morgovan (politistul care s-a ocupat de ancheta in prima parte — n.n.) a spus ca totul e bine, ca se urmeaza procedurile legale si ca ma va contacta un alt comisar sa imi ia inca o declaratie.

Intre timp, am fost sunata de un anume Soane, care s-a prezentat ca ofiter de politie si care m-a invitat sa merg sa vorbesc cu el la sediul politiei. Eu l-am intrebat pe Morgovan ce sa fac si acesta mi-a spus sa nu merg nicaieri si ca se va interesa el de unde stie Soane despre toata treaba.

In mod curios, dupa ce m-a sunat Soane, nu m-au mai amenintat la telefon, ci numai pe strada, cand veneam acasa din oras. Apoi m-a sunat domul Mante (alt ofiter de politie care s-a ocupat de caz — n.n.) sa ma prezint la politie. M-a intrebat daca imi sustin declaratia.

I-am spus ca o sustin, ca ceea ce am declarat pana acum ramane valabil si ca acum nu ma mai ameninta la telefon, ma ameninta numai pe strada. Am dat declaratii la Procuratura, la domul Morgovan si pe urma la Politie la domnul Mante.

Acesta s-a mirat ca pana atunci, pe baza probelor existente, nu s-a organizat nici un flagrant".

Invocand faptul ca intre plangerea penala initiala si intre declaratia data de Ana Iovan pe 10 noiembrie 2004 exista „unele diferente", Sasa Cercel ii scoate nevinovati pe toti cei acuzati de santaj.

Convorbirile telefonice interceptate si inregistrate nu probeaza savarsirea infractiunii de santaj… In concluzie, nu s-a confirmat sustinerea lui Iovan Ana…

Dupa cum era de asteptat, „nici unul din cei doi martori care nu fac parte din familia patronilor (dar sunt angajati — n.n.), Mascas Cornel si Abrani Andrei Eugen, nu au confirmat sustinerile lui Iovan Ana privind comportamentul politistului Nutiu Alexandru" si ca „mijloacele tehnice folosite in cauza nu au confirmat savarsirea infractiunii de santaj, nici din partea autorilor impotriva caror s-a depus plangere penala — GavraTeodor si Rodica, ori, atata timp cat fapta de santaj savarsita de autori nu exista, nu poate exista nici fapta savarsita de complicele la aceeasi infractiune, faptuitor fiind Nutiu

Alexandru" — concluzioneaza procurorul Sasa Cercel, care a dispus neinceperea urmaririi penale.

Totusi Gavra recunoaste

„In data de 17 septembrie 2004 am prins-o pe Ana cu un milion si jumatate de lei in buzunare. Pe o bancnota de cinci sute de mii scria «Furt Ana»si data respectiva" — spune Rodica Gavra, administratorul SC Anrodela SRL.

Aceasta sustine ca avea dreptul sa organizeze un flagrant pentru a depista cine fura bani din incasarile magazinului, desi, conform reglementarilor in vigoare, flagrantul este organizat de procurori si politisti.

Sotii Gavra, care ne-au vizitat la redactie, spun ca nu au anuntat politia si parchetul fiindca le-a fost mila de vanzatoare.

Rodica si Teodor Gavra recunosc ca Alexandru Nutiu este ruda cu ei si ca el a fost in magazin in seara de 17 septembrie 2004, dar, pentru a-l proteja, afirma ca acesta nu era acolo in calitatea sa de politist, ci „de rudenie" si ca acesta venise, intamplator, „la un suc", chiar cand ei organizasera „flagrantul".

O tacere plina de inteles

Prin intermediul purtatorului de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Oradea, Mircea Chiorean, am incercat sa luam legatura si cu ofiterul Alexandru Nutiu.

Domnul Chiorean ne-a declarat ca i-a pus la dispozitie numerele noastre de telefon pentru a-si face cunoscut punctul de vedere cu privire la cele de mai sus, insa pana la ora inchiderii editiei nu am fost contactati de ofiter.

Reporterii nostri au solicitat si pozitia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea referitoare la cazul Anei I. Initial, purtatoarea de cuvant a institutiei, Adina Dumitrescu, ne-a spus sa adresam o cerere scrisa in acest sens institutiei.

Dupa ce a citit despre ce este vorba, procurorul general Ioan Rusu, ne-a transmis ca nu avem acreditare si a dat ordin ca cererea naostra sa nu fie nici macar inregistrata.