Hotii din buzunare sunt cosmarul oricarui politist. Oricat de inofensivi ar parea comparativ cu celelalte categorii de infractori, pick-pocket-ii sunt la fel de periculosi. Nu prin amploarea infractiunilor comise ci pentru ca sunt greu de dovedit. Politistii au o singura sansa pentru a proba acest gen de fapte: flagrantul.

Lucru greu de realizat. Motiv pentru care aceste practici infractionale sunt greu de eradicat.

La inghesuiala

„Mijloacele de transport in comun din Oradea sunt cele mai preferate locuri de operare pentru hotii din buzunare", spune subcomisarul Adrian Bucur (foto), adjunctul sefului Politiei Municipiului Oradea. „Acestia isi aleg locurile si mediile de actiune dupa gradul de aglomerare.

Astfel, dupa mijloacele de transport in comun, preferate sunt si magazinele din zona pietonala a centrului Oradiei, farmaciile, barurile, cluburile de gen Internet Cafe, pietele agroalimentare si pietele bazar.

In ultima vreme am avut de-a face cu furturi din buzunare operate chiar in unitatile in care se manipuleaza bani, sucursale CEC ori chiar banci", a mai spus Bucur.

Politistii oradeni sunt angajati intr-o gama larga de masuri preventive pentru evitarea producerii acestui soi de fapte antisociale, printre care si luarea in evidente a persoanelor suspecte de comiterea de furturi din buzunare.

Actiunile de asanare a orasului de elemente parazitare, derulate periodic, completeaza baza de date a Politiei Municipale. Suspectii sunt adusi la sediu, fotografiati si amprentati. In unele dintre cazuri, aceste actiuni au contribuit la rezolvarea reclamatiilor de furturi din buzunare si prinderea faptuitorilor.

Metode clasice

Furtul din buzunare nu este considerat de politisti un fenomen greu de stapanit. Numarul de reclamatii care vizeaza acest gen de practici a scazut de la an la an, insa mai e cale lunga pana la starpirea definitiva a acestei practici infractionale.

In acest an, la Politia Municipiului Oradea au fost inregistrate un numar de 14 reclamatii cu autori necunoscuti care au avut ca si obiect sustrageri din buzunare. Toate faptele au fost comise cam dupa acelasi calapod. Sunt trei moduri de operare preferate de hoti.

Una dintre metodele clasice este taierea posetei ori a bagajului unde sunt depozitati banii ori obiectele de valoare. Un alt mod de operare este sustragerea din buzunare in mijloacele de transport in comun, profitandu-se de neglijenta calatorilor.

O alta maniera de actiune este acostarea pe strada sub diverse pretexte iar, in timpul discutiilor, un complice sustrage din buzunarul victimei careia i s-a distras atentia portofelul ori telefonul celular.

Oricare ar fi modul de operare, in fiecare dintre cazuri furtul a fost posibil cu aportul victimei care, din neglijenta ori neatentie, a favorizat producerea lui.

Cu ochii pe portofel

Pentru a preveni perpetuarea comiterii acestui gen de infractiuni, politistii incearca sensibilizarea oradenilor care ar trebui sa fie mai atenti la propriile buzunare. Oamenii legii recomanda vigilenta sporita in mediile publice fata de conduita persoanelor dubioase aflate in imediata apropiere.

De asemenea, nu este indicata pastrarea banilor, a documentelor, a telefoanelor mobile ori a altor valori la vedere ori in buzunarele exterioare ale vestimentatiei.

Neglijenta de care dau dovada multi dintre oradeni, atat in mijloacele de transport in comun, cat si in locurile publice aglomerate este, practic, o invitatie pentru pick-pocket-i. Acestia prefera de regula persoanele in varsta, cele din mediul rural aflate in tranzit prin Oradea, femeile si elevii.

Politistii avertizeaza ca in zona Autogarii si Garii Centrale actioneaza mai multe grupuri infractionale compuse de regula din tigani care isi acosteaza victimele chiar sub pretextul unei partide de sex.

Astfel de situatii au fost frecvent intalnite in ultimele luni ale anului trecut in zona Garii Centrale, locul de operare preferat de un grup de tinere de etnie rroma.

Raportat la cazurile din acest an, Politia Municipiului Oradea a analizat structura participantilor la aceste infractiuni si a evidentiat ca majoritatea autorilor sunt tineri. In majoritatea cazurilor, acestia sunt cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, insa au fost depistati si cativa infractori minori, de 16 si 17 ani.

Politia recomanda

Avand in vedere impactul social negativ al acestui gen de fapte care genereaza o stare de nesiguranta in randul cetatenilor, oamenii legii acorda in permanenta o importanta deosebita pentru prevenirea si combaterea lor.

Pentru a nu deveni victima hotilor din buzunare, Politia Municipiului Oradea va recomanda:

- nu agreati compania unor persoane dubioase in mijloacele de transport in comun; daca va simtiti inconjurat de un anturaj suspect, schimbati-va locul imediat!

- tineti pe cat posibil poseta ori bagajul cu bani, obiecte de valoare ori documente in fata dumneavoastra!

- nu va laudati in public ca detineti asupra dumneavoastra sume mari de bani si nu manipulati banii in vazul celor din jur!

- fiti vigilent fata de orice persoana suspecta care se apropie de dumneavoastra in mediile publice aglomerate!

Mafia cersetorilor

Cersetoria este una dintre „bolile" incurabile ale societatii romanesti. A devenit un mod de viata, un fel de a fi pentru o tot mai larga categorie de oameni, majoritatea provenind din medii sociale de la extrema societatii.

Mai mult, cersetoria a fost transformata intr-o afacere extrem de profitabila, condusa din umbra de capi ai lumii interlope. O afacere organizata si functionand dupa principii mafiote. „Tartorii" cersetorilor nu se calca pe bataturi.

Fiecare actioneaza doar in propria lui zona iar daca legea nescrisa este incalcata, respectul si autoritatea se castiga prin sange.

In Oradea exista patru fiefuri ale mafiei cersetorilor. Cel mai profitabil dintre toate este in zona centrala si se intinde pana la gara. Al doilea este cartierul Nufarul, al treilea zona Velenta-Calea Clujului iar al patrulea Cartierul Rogerius. Cersetorii care „muncesc" aici platesc zilnic obolul.

Din banii stransi prin milogeala ajung sa dea sefului mai mult de jumatate, uneori chiar 70%. Le ramane doar cat sa nu moara de foame. Cine triseaza, scapa in cel mai bun caz cu o bataie crunta insa, de regula, are toate sansele sa sfarseasca in Cris cu un bolovan de gat.

Mafia cresetorilor din Oradea are propria pepiniera. Tanci de-o schioapa, cumparati pe cateva milioane de lei din familii fara nici un mijloc de trai, majoritatea tigani, sunt obligati sa cerseasca de dimineata pana seara.

O meserie pe care o invata de mici si care, in majoritatea cazurilor, le marcheaza iremediabil viata.