Odata revenit optimismul cu privire la obtinerea unui vot favorabil finalizarii procesului de integrare, guvernantii mioritici au recunoscut ca au in vedere remanierea actualului Executiv dupa 25 aprilie – informatie vehement negata atunci cand presa, prinzand de veste, a facut publica intentia.

In fapt, se poate spune ca ideea remanierii cabinetului Tariceanu a aparut la foarte putin timp dupa ce coalitia aflata la guvernare a convenit asupra prezentei formule guvernamentale dar a fost tainuita pe motive de imagine. Acum, aflata la un pas de parafarea primirii noastre in UE, actuala putere poate sa initieze jocurile de culise care preced, inevitabil, o astfel de actiune.

Prin urmare, tot felul de nume vor incepe sa fie din nou vehiculate, atat pe lista neagra a viitorilor fosti, cat si pe cea a fericitilor care vor primi in custodie cate un portofoliu.

Deocamdata, Bogdan Olteanu – ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul – a afirmat ca remanierea ar putea avea loc in mai-iunie (deci in perioada imediat urmatoare semnarii documentelor de aderare, eveniment programat pentru 25 aprilie).

Tot Olteanu a subliniat ca schimbarile nu-l au in vedere si pe premierul Tariceanu (pe care PNL, cotat ca principalul partid aflat la guvernare, il vrea in continuare in fruntea Guvernului), afirmatie care incearca sa demonteze zvonurile referitoare la inlocuirea liderului liberal cu fostul sau presedinte de partid, Theodor Stolojan.

In schimb, noua viziune guvernamentala vizeaza atat impartirea unor ministere cat si comasarea altora, operatiune considerata necesara deoarece actuala structura guvernamentala, de sorginte PSD-ista, „nu corespunde obiectivelor cabinetului Tariceanu".

Ionut Popescu, pe cale sa fie remaniat

Chiar daca zvonistica pe tema remanierii nu a apucat sa se dezvolte, in interiorul coalitiei de guvernare se stie deja ca Monica Macovei – beneficiara unui solid sprijin prezidential si euopean – a iesit din „cursa".

La fel, reactia negativa a colegilor sai (inclusiv a celor de partid) si proptirea sa pe lista „neagra" intocmita initial l-au determinat pe democratul Mircea Miclea – ministrul Educatiei – sa renunte la accesele de independenta, fapt care se spune ca i-a asigurat o cariera ministeriala mai lunga.

Spre deosebire de acestia doi, asupra primului finantist al tarii, Ionut Popescu, pluteste in continuare semnul intrebarii. Mai exact, se stie ca relatiile dintre acesta si premierul Tariceanu nu s-au imbunatatit cu nimic – situatie care confirma vocile pesimiste (sau optimiste?) care prorocesc schimbarea lui Popescu din fruntea Ministerului de Finante.

In schimb, cunoscatorii paienjenisului relational dambovitean atrag atentia asupra sprijinului acordat fara rezerve de Theodor Stolojan lui Ionut Popescu, sprijin care ar putea atrage asupra tanarului ministru si bunavointa atotputernicului Basescu.

Un nume ce pare sortit ramanerii la index este cel al ministrului Integrarii, Ene Dinga – care de altfel a reprezentat, inca de la desemnarea sa, o solutie de avarie.