Agricultorii romani vor primi dupa 2007 o subventie care va reprezenta 25% din cea pe care o primeste un agricultor european. Valoarea ajutorul financiar va creste, gradual, la 50% in 2011, ajungind la 100% in 2016. „O astfel de esalonare era absolut necesara. Daca am fi acordat subventii similare celei din UE din primul an, fermierii romani nu ar mai fi fost stimulati sa fie productivi.

Costurile pentru agricultorii romani sint in prezent mai scazute decit cele din comunitate", a precizat Carmen Rusu, expert in Ministerul integrarii Europene, in cadrul unui seminar pe tema „Sistemul subventiilor in agricultura", organizat de Fundatia eRomania Gateway.

Marile asociatii vor avea de cistigat

Subventiile urmeaza sa fie acordate pe unitate de suprafata, pe produs sau pe cap de animal. Guvernul Romaniei nu a stabilit, insa, cit va fi suprafata minima a unei exploatatii agricole pentru a intra in sistemul de subventionare. „Noi am venit cu doua propuneri. Una este de 0,3 hectare, asa cum se intimpla in majoritatea tarilor membre UE, iar cea de-a doua – de un hectar.

Potrivit calculelor noastre, in primul caz, din 2007, ar primi subventii agricole 2,4 milioane de gospodarii taranesti. La un prag de un hectar, numarul beneficiarilor s-ar restringe la 1,6 milioane", a explicat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Guvernul pare sa opteze pentru cea de-a doua varianta, justificind prin nevoia de concentrare a terenurilor agricole.

„In cazul in care se fixeaza o suprafata mai mare de un hectar, vor fi gospodarii afectate, dar acestea nu fac parte din rindul marilor producatori. Astfel de fermieri nu sint interesati de agricultura de performanta, care nu se poate face pe jumatate de hectar.

Ei nu isi vor procura utilaje performante, nu doresc seminte speciale si nu vor face niciodata agricultura ca in UE", ne-a declarat Neculai Olariu, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a judetului Iasi.

O conditie de baza: pamintul trebuie lucrat

Normele comunitare impun producatorilor conditii minime pentru a putea beneficia de subventii. „Producatorii europeni care exploateaza terenuri trebuie sa le pastreze intr-o stare buna din punct de vedere agro-tehnic. Asta presupune si lucrarile de baza, precum arat sau discuit. Nu este obligatorie obtinerea de productii.

In cazul Romaniei, avind in vedere ca noi nu ne confruntam cu crize de supraproductie, este posibil sa se impuna o astfel de regula", a precizat Neculai Olariu. El a adaugat ca subventiile ar putea fi conditionate si de o anumita structura de culturi. Sprijinul financiar suplimentar ar putea fi acordat pentru plantele agricole unde exista interes din parte statului roman.

Polonezii au fost sceptici inainte de aderare

Integrarea in Uniunea Europeana a fost intimpinata cu mult scepticism din partea fermierilor polonezi. „Inainte de aderare, 60% dintre agricultori erau impotriva acestui proces. Majoritatea se temeau ca vom deveni o piata de consum pentru occidentali.

La un an de la aderare, putem spune ca procesul a fost un succes, majoritatea sustinind ca beneficiile au fost superioare dezavantajelor", a precizat Andrzej J. Krajewski, directorul Press Freedom Monitoring Center, din Polonia, in cadrul seminarului organizat de eRomania Gateway. Acesta a precizat ca majoritatea problemelor au aparut abia dupa aderarea la UE, in luna mai 2004.

Implementarea normativelor europene a creat dificultati. „Platile din subventii continua sa intirzie, iar fermierii se arata nemultumiti. Cu toate acestea, am inceput deja sa invadam piata vestica cu produse mai ieftine, ecologice si gustoase", a adaugat Andrzej J. Krajewski, mentionind ca in Polonia sint doua milioane de fermieri, dintre care doar jumatate produc si pentru a comercializa.

Oficialii europeni incurajeaza productia ecologica

Pozitia oficialilor de la Bruxelles referitoare la Romania este ca fermierii nostri ar trebui sa se orienteze spre productia ecologica. „O mare parte dintre sumele prevazute pentru subventii se vor canaliza spre productia ecologica", a spus Laars Hoelgaard, expert in cadrul Comisiei Europene pe probleme de agricultura.

El a atras, insa, atentia ca politica UE in privinta Romaniei va viza si sprijinirea dezvoltarii unor zone defavorizate. „Planul de subventii prevede un capitol important al dezoltarii unor regiuni precum Delta Dunarii sau regiunile montane, considerate defavorizate", a spus expertul european.

Porumboiu: „Astept cu nerabdare intrarea in UE"

Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanti producatori agricoli din Vaslui, spune ca aderarea la UE ii va aduce numai avantaje. „Dupa acest moment, toti vom juca pe acelasi teren. Pina in acest moment s-a facut agricultura electorala, dar din 2007 va trebui sa fim competitivi. Multe subventii se vor acorda pe productii-marfa si numai daca acestea indeplinesc anumite norme de calitate.

Cei care nu le vor respecta nu vor rezista. Eu indeplinesc in prezent toate conditile impuse de comunitari si astept cu mare nerabdare sa intram in Uniunea Europeana", a declarat Adrian Porumboiu, care are in lucru 40.000 hectare de teren, pentru care aloca anual 600 miliarde de lei.

Agricultorii individuali inca se tem

Micii producatori privesc cu scepticism viitorul dupa aderarea la UE. „Nici acum nu ne descurcam foarte bine, pentru ca nu ne imbogatin din cele citeva kilograme de lapte vindute la piata. Dar, peste doi ani, nici asa ceva nu vom avea voie. Apoi eu am citeva hectare de teren, pe care acum primesc numai ingrasamint sau pesticide, iar eu vreau sa nu-mi tratez pamintul cu chimicale.

Daca se vor pastra aceleasi reguli, nu stiu ce cistig vom avea", ne-a spus Grigore Afrasinei, agricultor din localitatea Valea Lupului.

4,7 miliarde de euro asteptate in Romania

Incepind cu 2007 si pina in 2009, Romania va beneficia de subventii pentru agricultura in valoare de 4,7 miliarde de euro. Dintre acestea, aproape 4 miliarde de euro vor fi destinate Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala, iar 0,7 miliarde de euro – pentru proiecte finantate din fondurile structurale.

Acestea in conditiile in care contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene va fi de aproximativ 800 milioane de euro.

Statistici in agricultura

In UE-15 (fara tarile intrate anul acesta), agricultura produce 1,7% din PIB si 4,2% din populatia ocupata lucreaza in agricultura. In Romania, PIB agricol reprezenta 13% in anul 2002 si 37,7% din populatia ocupata lucra in agricultura. Productivitatea in Romania: 248 euro/ha fata de 2.000 de euro/ha in UE.

Populatia ocupata in agricultura, procent din totalul populatiei ocupate (2002), in comparatie cu noile membre si alti candidati: Cehia: 4,9%; Ungaria: 6,1%; Polonia: 19,6%; Bulgaria: 10,7%; Romania: 37,7%; Turcia 32,7%.

Veniturile populatiei in mediul rural romanesc (2001): venitul mediu lunar pe gospodarie taraneasca – 165 de euro, adica 59,4% din veniturile unei gospodarii de salariati si cu 12,5% mai mult decit cel al unei gospodarii de someri (Surse: Studiul de impact nr. 11 al Institutului European din Romania, 2004; statistici ale Directoratului general al Comisiei Europene).