Fahti Taher si Omar Hayssam, recent arestat de PNA, fac parte din gruparea afaceristilor arabi apropiata de PSD, grupare "vanata" zilele acestea de noua putere politica.

Rapirea celor trei ziaristi romani in Irak a ridicat capacul de pe cutia Pandorei pe care scrie "afacerile arabilor din Romania".

Deja celebrul Omar Hayssam, multimilionarul ex-membru PSD, sau Fahti Taher, magnatul hotelului Marriot si presupusul actionar de la ziarul Adevarul, au intrat in atentia presei si a "organelor" statului. In zona Olteniei, arabii lui Genica Boerica, "boierul" alcoolului negru si al returnarilor ilegale de TVA, au fost luati si ei la purecat.

La Iasi, clanul arabului Nanaa, devalizatorul societatii Terom, este investigat de procurori. Peste tot, arabii au lasat pagube de milioane de dolari, in afaceri diverse, de la carburanti pana la agricultura. Sume mari de bani au luat calea conturilor din strainatate.

Taher l-a servit pe Jaradat

Dintre membri comunitatii arabe de la Cluj se distinge Husein A. H. Jaradat, alias Hadi Jaradat sau Rahman Abdel Mohammad. Jaradat este proprietarul si presedintele Universitatii particulare Bogdan Voda de la Cluj si Baia Mare. "Hadi" este numele sub care este apelat de prietenii din Politie si mediul politic.

Ascensiunea sa a ramas un mister, la fel de mare ca si modalitatea prin care a reusit sa stranga in jurul sau oameni cu greutate, printre care chiar si pe Ilie Botos, actualul Procuror General al Romaniei (fost conferentiar al universitatii).

Conform unui document pus la dispozitie de revista Academia Catavencu, pe 30 mai 1994 Husein A. H. Jaradat a incasat suma de 10.050 USD, virata dintr-un cont al Bancii Tiriac Bucuresti. Banii au plecat din "pixul" controversatului Fahti Taher, amic al vicepresedintelui PSD Viorel Hrebenciuc, considerat de presa centrala adevaratul "nas" al afacerilor arabilor din Romania.

La acea data, cei 10.050 de dolari reprezentau o adevarata avere. Problema acestui transfer e ca acesti bani nu apartineau lui Fahti Taher, ci unui cetaten grec caruia guvernul Vacaroiu i-a promis ca ii va vinde o parte importanta din flota comerciala a Romaniei.

Grecul Katounis a deschis un cont de 25 de milioane de dolari la Banca Tiriac, la sugestia premierului Nicoale Vacaroiu, pentru a plati contravaloarea navelor romanesti. Dreptul de semnatura pe acest cont il avea si Fahti Taher, reprezentantul guvernului in virtuala tranzactie privind flota romaneasca.

Trei in unu, super oferta de la Hadi

Cele 25 de milioane de dolari s-au evaporat rapid, grecul nu a primit nici o nava, iar o parte din dolari au ajuns la Cluj, unde se pare ca au "hranit" dezvoltarea Universitatii Bogdan Voda.

Care poate fi relatia dintre Taher si clujeanul Hadi? Conform declaratiei celui din urma, Taher si Hadi nu se cunosc. Putin credibil, din moment ce Taher este un fel de port drapel al comunitatii arabe din tara. Jaradat Hadi ne-a declarat ca nu a primit nici un ban de la Taher si ca este vorba de o confuzie, ca initial numele sau a fost Rahman Abdel Mohammad, apoi Hadi Jardat sau Hadi Rahman.

Cineva din spatele acestei triple identitati a primit, totusi, suma de bani de la Taher, iar acesti bani ajunsi la Cluj fac parte din suma smecherita cu nerusinare din contul grecului Katounis. Bine de stiut este ca Jaradat se foloseste destul de des de jocul acesta de-a v-ati ascunselea cu numele sau, in functie de imprejurari.

Jaradat apare pe coperta unei carti sub numele de Mohammad Jaradat, la biblografie apare sub numele de Mohammad Abdel Rahman, pentru ca pe site-ul oficial al Univesitatii Bogdan Voda Baia Mare sa apara numele Hadi Rahman. O adevarata "provocare la identitate" pentru prietenii politisti ai arabului!

Amicul teroristului cautat de FBI

Povestea lui Hadi nu se opreste aici. In toamna anului trecut, fluxurile agentiior de presa faceau referire la arabul Khaled Matar ca fiind unul dintre membri organizatiei teroriste Al-Queda, cautat de FBI. Matar si-a facut studiile la Cluj, apoi s-a lansat in afaceri alaturi de Hadi Jaradat.

Cei doi au infiintat Universitatea Romano-Araba la Baia Mare, pentru ca dupa aceea Jaradat sa-si infiinteze la Cluj Universitatea Bogdan Voda, deschisa pe numele unei fundatii ecologice. Matar era unul dintre "bidoanele" cu bani ale teroristilor Al-Qaeda.

Hadi Jaradat a recunoscut ca Matar i-a fost prieten, precizand ca fiecare este raspunzator de ce face, cu referie la activitatea dubioasa a acestuia.

Tot la capitolul activitate dubioasa poate fi trecuta si prestatia unor politisti clujeni, care au predat sau au primit diplome de studiu de la Universitatea Bogdan Voda. Asta in contextul in care "academia lui Hadi" a avut probleme cu acreditarea de la Ministerul Educatiei. Deputatul PNL Mircea Pusca ne-a declarat ca au existat probleme cu dosarul universitatii, care s-au rezolvat intre timp.

La Bogdan Voda a "functionat" pana in 2003 si procurorul Ilie Botos, in functia de conferentiar si secretar stiintific, politistul Gheorghe Bunea, care a predat un curs la Facultatea de Drept, si Liviu Pop, membru PSD, fost decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Aceasta increngatura de relatii si cumetrii se inchide, astfel, odata cu iesirea la rampa a legaturii dintre profesorul arab de la Cluj si prietenul sau bucurestean Fahti Taher, bine pozitionat in coasta PSD. Daca clujeanul Hadi este cu adevarat omul lui Taher, iar Taher, mai departe, este "geamanul" lui Omar Hayssam, ramane ca cei in masura sa o faca sa stabilieasca acest aspect.

Cert este ca, pe principiul dominoului, piese grele din mecanismul subteran al puterii din Romania ultimilor 15 ani se prabusesc una cate una. Dominoul arab va lovi si Clujul.