Acvariul din Constanta, unul dintre punctele de atractie al turistilor sositi din tara si din strainatate, se confrunta in ultimul timp cu multiple probleme. Acesta a fost deschis pe data de 1 mai 1958, iar cladirea ce il adaposteste are o vechime de peste 100 ani.

Din cauza faptului ca respectivul spatiu a fost construit in alte scopuri, in cei 50 de ani de infiintare, acvariul constantean a trebuit sa faca fata unor conditii care, la prima vedere, par normale. Insa, lucrurile nu stau asa, problemele cu care se confrunta conducerea acvariului in acest moment nu sunt deloc de neglijat acestea trebuind sa fie rezolvate cat se poate de repede.

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta acvariul este faptul ca in subsol se gasesc depozite mari de apa marina, a caror vapori au afectat structura de rezistenta a cladirii, instalatiile de apa si pe cele electrice. „Cladirea este in pericol! Acvariul are suprafata de 1.150 de metri patrati, nu se poate extinde, si nici numarul bazinelor din interior nu poate sa creasca.

Nu exista nici suficienta lumina naturala, fapt care dauneaza plantelor din bazin", a declarat Elena Serbanescu, sef de sectie al Acvariului din Constanta. Pe parcursul ultimilor 15 ani, au existat cateva proiecte pentru construirea unui alt acvariu, insa nici unul nu s-a concretizat. Sperantele conducerii se pun in acest moment in autoritatile locale.

De altfel, reprezentanti ai Consiliului Judetean, impreuna cu membrii ai Directiei Buget-Finante, Directiei de Turism si o echipa de specialisti au vizitat in cateva randuri acvariul si au promis ca vor cauta fonduri pentru a ajuta la constructia altui spatiu adecvat. Pana in acest moment, insa, nici una dintre promisiuni nu s-a concretizat.

Conducerea acvariului urmareste ridicarea unui complex mai mare si mai modern. „Alte orase din tara cum ar fi Tulcea, Turnu-Severin, Bacau, Falticeni au beneficiat deja de constructia unor acvarii noi. Cel din Galati are o vechime de 2 ani, este modern, dar ca dimensiuni este mai mic decat al nostru.

Ar fi o mare pierdere pentru Constanta si pentru litoral, daca nu se vor lua masuri pentru constructia unui acvariu modern", a mai adaugat Elena Serbanescu. In cazul in care se va decide constructia unei noi cladiri care sa-l adaposteasca, arhitectul va trebui sa colaboreze de la inceput cu specialistii.

Astfel, fiecare bazin trebuie sa aiba o anumita configuratie, instala-tiile pot sa difere, la fel si lumi-nozitatea, in functie de speciile de pesti. O conditie esentiala este sa existe lumina naturala. O data cu trecerea timpului, tinand cont si de vechimea cladirii, instalatiile de apa pot ceda.

Vietatile din bazine, care sunt in numar foarte mare, iar unele dintre ele foarte batrane, vor fi puse in pericol si pot avea de suferit.