Tehnologia deficitara, coroborata cu fenomenul cresterii alarmante a nivelului apelor Dunarii a facut ca orasul Cernavoda sa ramana pentru o perioada estimata de 10 zile fara agent termic, din cauza inundarii centralei termice aflate in incinta Unitatii III a Centralei Nuclearo-Electrice.

Potrivit sistemului integrat de termoficare al orasului Cernavoda, ce utilizeaza o parte a energiei termice rezultate din procesul tehnologic de producere a electricitatii in cadrul Centralei Nuclearo-Electrice, agentul termic este furnizat catre DETACAN (societatea oraseneasca de utilitati publice aflata in subordinea Consiliului Local), care ulterior il distribuie tuturor consumatorilor casnici din orasul de pe malul Dunarii.

Odata cu ridicarea nivelului fluviului, apa din Dunare transferata printr-un canal de legatura in centrala termica de la CNE INVEST a inundat si instalatiile centralei, determinand oprirea furnizarii cu apa calda si caldura a tuturor locuitorilor din Cernavoda bransati la reteaua de termoficare.

Canalul de aductiune a apei din Dunare este utilizat si pentru evacuarea apei calde rezultate din functionarea Reactorului nr.1, punctul de jonctiune cu apele fluviului fiind situat in vecinatatea localitatii Seimeni.

In aceste zile zona respectiva a fost inundata pe portiuni extinse de „umflarea" Dunarii, insa apele revarsate nu au patruns si in santierul deschis in luna octombrie a anului trecut in vederea construirii unei statii de epurare a apelor uzate si reziduale rezultate atat din functionarea platformei Centralei Nuclearo-Electrice, cat si din reteaua de canalizare a orasului Cernavoda, datorita amenajarii unui dig de protectie inainte de inceperea lucrarilor.

In privinta acestui obiectiv trebuie mentionat faptul ca el a fost pus pe tapet inca din anul 1991, insa dupa organizarea unei licitatii pentru desemnarea executantului, proiectul a fost abandonat inainte de a fi pus in practica din cauza lipsei de fonduri si a tehnologiei depasite utilizate in faza de proiectare.

Obtinandu-se de la bugetul statului fondurile necesare care se ridica la suma de 200 miliarde lei, in toamna anului a avut loc o noua licitatie publica deschisa in urma careia executantul lucrarii a fost desemnata firma General Concrete. Aceasta a demarat lucrarile la statia de epurare, care a fost executata in prezent in proportie de 30%.

Termenul de finalizare al obiectivului este luna ianuarie 2006, iar beneficiarul de exploatare va fi DETACAN, in timp ce beneficiarul de investitie este SNN CNE INVEST.

Investitia pentru statia de epurare este deosebit de importanta pentru protectia ecosistemului fragil al Dunarii, intrucat orasul Cernavoda, impreuna cu platforma Centralei Nuclearo-Electrice nu au beneficiat niciodata de un sistem de filtrare a deseurilor lichide, apele reziduale fiind deversate fara nici un tratament direct in Dunare.