Constructia zonei rezidentiale Borhanci va fi blocata si in urmatorii ani. Dupa ce timp de sase ani, pisica moarta a fost aruncata din curtea Consiliului Local Cluj in cea a Casarom, administratia locala a luat taurul de coarne. Consilliul Local a decis, saptamana trecuta, anularea contractului de concesionare cu Casarom.

Firma este hotarata sa dea in judecata administratia locala. Urmeaza o corida pe cinste!

In 1999, printr-o Hotarare de Consiliu Local (nr. 11 din 21 ianuarie), administratia clujeana atribuia prin concesionare un teren de 50 de hectare "Societatii pentru dezvoltarea constructiei de locuinte Casarom Cluj-Napoca" in vederea construirii unui ansamblu rezidential de locuinte.

Durata concesionarii era de 99 de ani, iar taxa de concesionare era stabilita la suma de 300.000 lei/mp, cu o reducere de 95%, adica 15.000 lei/mp. Administratia clujeana se obliga sa predea terenul viabilizat, iar apoi firma trebuia sa inceapa lucrarile in termen de sase luni.

Din lipsa de fonduri, administratia locala nu s-a achitat de obligatii, si in consecinta, Casarom nu a ridicat nici macar o fundatie.

Casarom contraataca

Pentru a debloca situatia, dupa semnalul de alarma tras de GAZETA, Casarom a decis sa ridice mingea la fileu. Printr-o scrisoare trimisa primarului Emil Boc, administratorul Casarom, Sotirios Nataris, propunea aprobarea unei Hotarari de Consiliu Local prin care compania se angaja sa viabilizeze zona.

Concret, proiectul exonera administratia locala de orice obligatii privind viabilizarea terenului din Borhanci. Astfel, Casarom isi asuma sarcina de a realiza, pe cheltuiala proprie, in termen de trei luni de la adoptarea Hotararii, Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD).

De asemenea, in termen de doi ani, compania se obliga sa realizeze infrastructura aferenta unei prime faze de constructie, a carei suprafata urma a fi stabilita ulteriror. "Nerespectarea acestor termene duce la rezilierea contractului de concesiune incheiat in baza HCL nr. 11/1999, situatie in care Casarom nu va emite nici un fel de pretentie privind cheltuielile afectuate", se arata in proiectul de Hotarare.

Proiectul a fost respins de consilieri, iar apoi, la sedinta urmatoare, firmei Casarom i s-a propus reducerea suprafetei concesionate de la 50 ha la 10 ha, propunerea pe care Casarom a refuzat-o.

Martea trecuta, consilierii au votat o Hotarare de Consiliu Local prin care s-au demarat procedurile de anulare a contractului de concesiune.

Florea: "Viabilizarea se poate face si altfel"

"Eu am votat pentru anularea hotararii. Nu mi s-a parut in regula intreaga afacere. Adica din 1999 pana acum cei de la Casarom nu au miscat nici un deget. Acum, dupa sase ani, cand pretul terenului a crescut extrem de mult, cei de la Casarom s-au trezit. De asemenea, pretul concesionarii este acum unul ridicol.

In prezent exista multi posibili investitori care vor sa construiasca locuinte, dar nu au teren. Zona Borhanci ar fi ideala. Primaria ar putea da in concesionare sau vinde parcele de 5-10 hectare. Din avansul la aceste contracte s-ar putea apoi face viabilizarea pe parcele.

Chiar daca judecarea si formalitatile de anulare a concesionarii cu cei de la Casarom vor dura un an, va merita", a spus consilierul local Ioan Florea Horea, care reprezinta Alianta DA.

Petric: "Un simplu calcul in beneficiul Primariei"

"Eu am fost unul dintre initiatorii acestei Hotarari de CL. Un simplu calcul matematic ne arata ca Primaria este avantajata daca se reziliaza contractul. Valoarea terenului este de minim 15 milioane de euro. Or, daca Primaria reziliaza contractul va trebui sa plateasca 800.000 de euro daune catre Casarom.

Rezilierea este, asadar, cel mai avantajos lucru pentru Primarie. Eu nu am incredere in Casarom, care de sase ani nu a facut nimic in Cluj, iar la Arad este intr-un scandal de proportii pe o tema similara. Ma indoiesc de seriozitatea lor.

Am luat aceasta decizie impreuna cu toti colegii mei, indiferent de coloratura politica, pentru binele clujenilor", a spus consilierul local PPRM Mircea Petric.

Palfi: "Nu cred in firme inregistrate in Cayman"

"Acesta este al treilea mandat al meu de consilier si am fost prezent si cand s-a dat Hotararea de Consiliu din 1999 si am fost impotriva ei. Va spun: a fost praf in ochii electoratului. S-a stiut de pe aunci ca nu vom avea bani de viabilizare si ca nu se va face nimic.

Nici nu a existat interesul ca cei de la Casarom sa porneasca contractul, totul a fost demagogie. De asemenea, din principiu, eu nu am incredere in firmele off-shore inregistrate prin Insulele Cayman sau te miri pe unde. In ceea ce priveste cheltuielile de pana acum, Casarom va trebui sa le demonstreze.

Exista multi investitori romani care ar dori sa vina sa construiasca locuinte la Cluj. Daca reziliem contractul si apoi terenul il redam in concesiune sau il vindem, Primaria si clujenii vor avea mai mult de castigat", a spus consilierul local UDMR Palfi Carol.

Vuscan: "Nu ne e frica de proces"

"Am votat pentru anulare intrucat Casarom nu mi se pare a fi o firma serioasa. Din 1999 incoace nu a facut nimic, de abia a obtinut avizele si planurile urbanistice. Propunerea lor de acum doua saptamani, cea cu viabilizarea pe cont propriu era tot in avantajul lor, nicidecum al Primariei sau al clujenilor.

De sase ani, zona Borhanci este blocata si se afla in mainile unei firme neserioase care pana acum nu a demonstrat nimic in Cluj. Nu ne este teama de un eventual proces cu cei de la Casarom.

Oricum, de acum incolo trebuie sa terminam cu smecheriile din administratia locala si sa facem totul pentru binele clujenilor", a declarat consilierul local PSD Gheorghe Ioan Vuscan.

Pop vrea reportofon

Consilierul Local Eugen Pop (PPRM) nu vorbeste decat cu reportofonul pe masa. Asta, spre deosebire de colegii sai din Consiliul Local, de senatori, deputati sau ministri. "Sa nu va suparati pe mine, dar eu nu vorbesc decat in prezenta unui reportofon", a spus Pop.

Funar - "o mega escrocherie"

"S-a gresit in anii precedenti, cand toate propunerile mele de alocare de fonduri pentru viabilizare au fost blocate. A fost o obstructionare politica din partea Consilului Local. Acum, se pune la cale o megaescrocherie.

Terenul va fi blocat ani de zile din cauza procesului, timp in care acolo nu se va putea construi si nici nu se vor putea aloca fonduri pentru viabilizare, terenul fiind in litigiu. Apoi, el va fi vandut cu spaga aferenta apropiatilor patrulaterului negru PD-PNL-UDMR-PUR", a tunat si fulgereat senatorul PPRM Gheorghe Funar.

Casarom ameninta cu Justitia

Casarom este indreptatita sa conteste legalitatea acestei Hotarari de Consiliu pana la cele mai inalte instante judecatoresti locale si chiar internationale, a fost de parere Sotirios Notaris, administratorul Casarom.

"Nu este posibil ca un contract legal incheiat sa fie anulat unilateral de catre una din partile contractante, cu incalcarea flagranta a prevederilor contractului.

Acesta stipuleaza clar faptul ca, in afara incetarii prin acordul partilor, contractul poate inceta doar daca concesionarul (Casarom) nu plateste taxa de concesiune, prevedere care nu se poate aplica, intrucat aceasta trebuie platita doar dupa predarea de catre Primarie a terenului viabilizat, in cazul in care concesionarul renunta la concesiune sau in cazul intereselor publice care vor fi aprobate prin acte normative ale administratiei publice locale sau ale Guvernului.

Consiliul Local, prin votul sau, alege de fapt sa blocheze dezvoltarea terenului din Borhanci multi ani.

In cazul in care Casarom reuseste sa isi apere drepturile, hotararea va fi anulata, iar obligatia Primariei de a instala infrastructura va fi valabila in continuare. Desi nu ne-am intalnit niciodata, nicaieri, cu o asemenea situatie, noi nu renuntam la planul nostru de afaceri din Cluj", a declarat Sotirios Notaris.