Rafinaria Onesti este pe punctul de a-si opri activitatea din cauza lipsei de titei. Sindicalistii au anuntat pentru vineri un mare miting de protest fata de situatia in care se gaseste RAFO si ameninta ca vor bloca linia ferata Onesti-Adjud.

Din cauza greutatilor extraordinare existente la capitolul aprovizionare cu materie prima, Rafo s-ar putea inchide in urmatoarele zile. Aceasta este opinia exprimata, in cursul zilei de ieri, de catre directorul general al rafinariei, Paul Ivascu. "Suntem in tratative cu firma britanica Glencore, furnizorul nostru de titei, pentru a debloca situatia foarte grava care exista.

Practic, Rafo se poate inchide in orice moment din cauza lipsei de materie prima", a precizat directorul general.

Salariatii Rafinariei Onesti au fost convocati pentru vineri, 15 aprilie, la orele 14,00, la un mare miting de protest, ce se va desfasura in curtea unitatii.

Conducerea sindicatului doreste sa traga un semnal de alarma fata de pericolul social-economic pe care il implica o eventuala intrare a rafinariei in faliment, in conditiile in care societatea a achitat catre bugetul consolidat al statului, pe primele trei luni ale acestui an, suma de 2091,679 miliarde lei.

In paralel, conducerea sindicala a adresat autoritatilor guvernamentale si sefului statului, un nou val de memorii prin care incearca sa sensibilizeze factorii de putere in raport cu problemele platformei petrochimice si ale intregii Vai a Trotusului.

"Situatia critica in care astazi Rafo se mai zbate, fara perspectiva zilei de maine, a condus, in premiera pentru salariati, la imposibilitatea achitarii de catre administratie a drepturilor salariale aferente lunii martie 2005, imposibilitatea onorarii drepturilor salariale aferente concediilor de odihna, imposibilitatea stabilirii zilelor de plata aferente lunii aprilie, precum si a achitarii

platilor compensatorii salariatilor disponibilizati, marea majoritate proveniti de la Rafinaria Darmanesti", se arata in memoriul sindical.

La mitingul de vineri au fost expediate invitatii de participare pe adresa presedintelui Traian Basescu, primului ministru, ministrului de finante, presedintelui AVAS, parlamentarilor de Bacau, prefectului judetului si primarului de Onesti.

In finalul apelului conducerii sindicale se arata ca, daca nu se va lua nici o masura, de la nivel inalt, pentru deblocarea activitatii rafinariei si evitarea procedurii de faliment, salariatii vor proceda la blocarea caii ferate Onesti-Adjud. Se solicita, cu insistenta, Ministerului de Finante, sa aprobe ca plata TVA-ului aferent importului de titei sa nu se mai faca in avans.

In plus, sindicalistii cer sa se respecte de catre institutiile statului, planul de reorganizare a activitatii Rafo, consfintit de sentinta din 8 decembrie 2004 a Tribunalului Bacau.