Apropierea sezonului estival, cu temperaturile sale ridicate si numarul mare de turisti care dubleaza populatia orasului Eforie, amplifica riscurile asupra sanatatii publice pe care le implica existenta unui extrem de periculos focar de infectie in zona situata intre localitatile Eforie Sud si Tuzla.

Focarul de infectie este reprezentat de o imensa groapa de gunoi amplasata chiar pe malul Baltii Tuzla, care nu respecta nici unul dintre standardele de gestionare ecologica a deseurilor, obiectivul aflat in competenta Primariilor Eforie si Tuzla fiind la aceasta ora un obiectiv ilegal.

Situatia asa-numitului depozit de deseuri menajere este extrem de grava tinand cont ca zona in care de arunca gunoaiele colectate de pe raza localitatilor Eforie si Tuzla este un areal natural si turistic foarte important pentru economia judetului.

Pe o suprafata destul de intinsa, mii de tone de deseuri zac in putrefactie fara ca edilii orasului-statiune aflat in apropiere sa faca ceva pentru asanarea focarului de infectie. Ca si in urma cu un secol, masinile de salubritate isi descarca continutul neselectat, direct pe rampa neprotejata impotriva contaminarii solului, apei sau aerului din vecinatate.

Depozitul de gunoaie este chipurile ingradit cu un gard de sarma, dar numai pe o latura a lui, restul perimetrului fiind lasat la voia intamplarii. Mai mult, desi oficial rampa beneficiaza de paza, grupuri de rromi isi fac veacul zilnic printre gunoaie, de unde aduna sticlele de plastic ce se gasesc din belsug.

Singura operatiune efectuata asupra resturilor menajere contabilizate doar volumetric la sosirea pe rampa este nivelarea lor cu ajutorul unei wole. In rest, selectarea deseurilor periculoase cum ar fi cele sanitare sau substantele chimice cu efect nociv, precum si depozitarea in conditii de siguranta (izolarea perimetrului, etansarea rampei, distrugerea anumitor tipuri de deseuri, etc.) lipseste cu desavarsire, aspecte ce reprezinta o incalcare grava a legislatiei actuale de mediu.

Specialistii de mediu se pronunta pentru inchiderea gropii

Situatia critica a gropii de gunoi de la Eforie Sud este confirmata si de specialistii Agentiei de Protectia Mediului Constanta care au efectuat in data de 12 aprilie a.c. o verificare amanuntita la fata locului.

Principalele concluzii ale specialistilor de mediu se refera la faptul ca depozitul de deseuri menajere de la Eforie Sud incalca prevederile HG nr.162/2000 prin faptul ca nu este imprejmuit, nu este asigurata impermeabilizarea si nici sistemele de colectare si de evacuare a gazelor de fermentare.

De asemenea, nu exista posibilitatea colectarii apei contaminate si a levigatului, iar impactul vizual al gropii este deosebit de daunator industriei turistice care reprezinta principala sursa de venituri a locuitorilor din zona.

Potrivit legislatiei actuale, responsabilitatile privind gestionarea deseurilor menajere de pe raza unei localitati le revin in totalitate autoritatilor publice locale, respectiv primariilor.

De aceea, reprezentanti ai Agentiei de Protectia Mediului Constanta ne-au declarat ca institutia va notifica Primariile Eorie si Tuzla sa-si organizeze in cel mai scurt timp serviciul de salubritate in vederea depozitarii deseurilor pe o rampa ecologica autorizata, cum este cea de la Costinesti care respecta toate normativele de mediu aflate in vigoare si care se afla la o distanta rezonabila de locul colectarii.

Totodata, aceleasi autoritati locale mai au si obligatia sa procedeze la inchiderea, in conditii de protectie a mediului inconjurator, a depozitului ilegal de pe malul Baltii Tuzla.