La mijloc a cazut seful biroului de spatii verzi, Vasile Moldovan, suspectat de "funariota cronica". Directorul tehnic Sorin Apostu isi recunoaste excesul de zeVasile Moldovan, seful Biroului spatii verzi din Primaria Cluj, a solicitat sa fie eliberat din functie si trecut pe o functie inferioara de inspector.

Directorul tehnic al Pirmariei, Sorin Apostu, a afirmat in cursul unei discutii cu reporterii ZIUA de Cluj ca Moldovan si-ar fi inaintat demisia. Diferenta dintre cele doua declaratii este strans legat de recenta licitatie pentru atribuirea lucrarilor de intretinere a spatiilor verzi.

Pe 5 martie, Primaria a organizat o licitatie publica la care au participat sapte firme, printre care si "celebrele" Peisagistica, Rasimo si Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP). Despre Peisagistica, presa a afirmat ca ar fi privilegiata fostei administratii Funar, lucru confirmat de puzderia de licitatii castigate de aceasta societate.

In opozitie, atat Rasimo, cat si RADP au fost, cel putin in ultimii trei ani, lipsite de banii publici ai administratiei locale. Daca Rasimo a mai ciupit cateva lucrari de dezapezire, RADP a avut interdictie totala, datorita dusmaniei dintre fosta directoare Mihaela Rozor si Gheorghe Funar.

Curios este ca Rasimo a facut profit frumos in anii 2000 si 2001, pentru ca, apoi, inexplicabil, sa intre pe pierderi. La fel de curios, odata cu schimbarea de putere, Rasimo a intrat din nou pe filiera contractelor publice. In defavoarea Peisagistica. De aici si pana la scandalul de zilele acestea, finalizat cu indeparatarea sefului de la spatii verzi, nu a fost decat un pas.

Apostu a faultat in ofsaid

ZIUA de Cluj a intrat in posesia documentelor de la licitatie. Ele probeaza cum a fost aranjata preselectia de oferte si cum, din nou Rasimo, de data asta impreuna cu RADP, era sa inhate contractele de spatii verzi. Aceeasi RADP, care - de cand este condusa de Mircea Cataniciu, "nascut/facut ad hoc" lider local PD - beneficiaza din nou de contracte publice.

Pe 7 aprilie, licitatia a fost blocata, deoarece firma Peisagistica a facut contestatie, dupa ce in prealabil a fost descalificata. Directorul Apostu ne-a declarat ca membrii comisiei au analizat contestatia firmei Peisagistica si au hotarat, in cursul zilei de ieri, sa o reintroduca in licitatie.

Apostu ne-a declarat ca "toti stim cum a lucrat Peisagistica" si ca firma nu si-a realizat obligatiile contractuale in anii trecuti. Numai ca, s-a lamentat Apostu, inspectorii de la spatii verzi nu au vazut aceste scapari ale firmei si nu au intocmit rapoarte defavorabile firmei. Asa ca Apostu nu avea baza legala sa "faulteze" Peisagistica. Totusi, a facut-o.

Astfel, indirect, directorul ne-a oferit si motivul pentru care Moldovan (cel care trebuia sa faca controalele asupra Peisagistica) nu mai este director la spatii verzi. Moldovan a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Apostu.

E greu sa furi cu acte in regula

Ca dovada ca administratia locala mai are de invatat la materia "licitatii trucate", firma Peisagistica a fost descalificata de la licitatia organizata de Primarie in baza unei recomandari negative date chiar de Primarie. Conform caietului de sarcini, fiecare firma participanta trebuia sa primeasca un calificativ din partea administratiei locale.

Calificativul se referea la modul in care s-au desfasurat relatiile contractuale dintre Primarie si respectiva firma in ultimii trei ani. Peisagistica a primit "satisfacator", iar contracandidatele RADP si Rasimo au primit "bine". Partea amuzanta e ca RADP si Rasimo nu au avut contracte de spatii verzi, prin grija lui Funar, din anul 2002. Dar au primit, totusi, calificative.

Directorul tehnic Apostu a declarat ca, intradevar, calificativul "satisfacator" a fost oarecum fortat.

Mai mult, chiar, daca Rasimo si RADP nu au avut contracte neintrerupte cu Primaria timp de 3 ani, asa cum zice caietul de sarcini, cum de au fost calificate la licitatie? Conform Ministerului de Finante, Rasimo are pierderi de aproape 2 miliarde lei in ultimii ani, iar RADP se zbate intr-un cvasifaliment. Apoi, criteriul principal de departajare a fost pretul cel mai mic.

Din documente rezulta ca Peisagistica a oferit cu 25 la suta mai putin decat Rasimo si RADP. Cireasa de pe tort este, insa, modul de redactare al ofertelor Rasimo si RADP. Spre exemplu, pentru cosirea ierbii de pe malul stang al Somesului, Rasimo a oferit un pret, RADP unul putin mai mare, pentru ca pentru malul drept al Somesului RADP sa ofere, invers, pretul mai mic, iar Rasimo pe cel mai mare.

Evident, o noua coincidenta portocalie.l in faultarea firmelor apropiate lui Funar.