Dupa ce vineri aproximativ 2000 de rafinori au protestat in curtea unitatii fata de situatia in care se gaseste societatea, 250 de salariati de la RAFO vor merge joi la Bucuresti pentru a picheta Palatul Parlamentului. Liderii de sindicat iau in considerare si declansarea unei greve a foamei.

Dupa-amiaza zilei de vineri a reunit in curtea rafinariei onestene aproximativ 2.000 salariati. La intrarea in curtea rafinariei, un important dispozitiv de politie si jandarmi se straduia sa previna orice scapare de sub control a situatiei. Oamenii asteapta masati de jur-imprejurul arterei principale, sosirea liderilor sindicali.

Oficialii nu au timp de RAFO

Desi conducerea sindicatului Rafinorul a inaintat o impresionanta lista de invitatii adresate persoanelor oficiale din fruntea tarii si a judetului, cu rugamintea de a onora cu prezenta miting-ul de ieri, rafinorii au putut constata ca aceia care guverneaza nu au binevoit sa trimita nici macar un mesaj.

Asemenea invitatii au fost adresate chiar presedintelui tarii, Traian Basescu, primului ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrului de finante Ionut Popescu, ministrului economiei, Codrut Seres, presedintelui AVAS, urmand apoi, la rand, prefectul judetului Gabriel Berca, parlamentarii de Bacau si primarul urbei, Emil Lemnaru.

Niciunul dintre ei nu si-a facut drum, in dupa-amiaza zilei de ieri, la Rafo. Senatorul Ioan Aron Popa a facut intr-un anumit fel, exceptie, raspunzand, prin vocea liderului de sindicat Ion Marian, ca nu poate participa la miting, dar este alaturi de problemele rafinariei. Senatorul onestean a mai precizat ca nu detine nici o precizare ferma din partea primului ministru, vizavi de viitorul Rafo.

Saptamana patimilor

La nivelul salariatilor din rafinarie se stie, cu certitudine un singur lucru: lichidarea ce ar fi trebuit data inca de pe data de 10 aprilie este posibil sa fie ultima plata facuta de RAFO catre cei care ii asigura functionarea, prin munca de zi cu zi. Angajatilor li s-a promis ca pana cel tarziu pe 24 aprilie, ei vor primi acest drept salarial.

Aceasta promisiune pare sa fie frectie la un picior de lemn, din moment ce nimeni nu vrea sa le garanteze ca vor mai avea ce procesa. Platile uriase, facute in contul TVA-ului la importul de titei se ridica la circa 470 miliarde lei, bani cu care s-ar fi putut cumpara cantitati importante de titei pentru o functionare de durata.

Sindicalistii considera ca prin obligarea la plata in avans a TVA-ului, Ministerul de Finante doreste cu orice pret, falimentarea RAFO. ''Ne confruntam cu o criza mult mai grea decat precedentele iar acest lucru ne poate conduce la pierderea locurilor de munca si a veniturilor strict necesare'', a precizat liderul de sindicat, Ion Marian.

Colegul sau, George Plaisanu, a fost si mai categoric: ''Rafo nu este Jafo, asa cum afirma politicienii care nu stiu ce vorbesc''. Mai calm decat de obicei, dar mai incisiv, a fost reprezentantul CNSLR-Fratia, Gheorghe Huluta:"Este timpul sa trecem la masuri drastice de lupta sindicala! ''.

"Vom picheta Casa Poporului"

La finalul mitingului s-a anuntat si decizia sindicalistilor de a protesta in fata Palatului Parlamentului. Astfel ca, joi, 21 aprilie, patru autocare platite de sindicalisti vor transporta la Bucuresti 250 rafinori, decisi sa atraga atentia guvernantilor, printr-un protest pe platoul din fata Casei Poporului.

Tot in cursul saptamanii viitoare, conducerea sindicatului va definitiva un calendar al actiunilor de protest, din care nu va fi exclusa o prelungita greva a foamei la Onesti si Bucuresti.