Gazeta de Oradea a relatat cazul oradeanului Stefan Beke si a copiilor acestuia, lasati, printr-o indiferenta suspecta a autoritatilor in grija unei mame iresponsabile. Cazul a luat acum o turnura neprevazuta ar ceea ce parea atunci o drama familiara era cat pe ce sa devina o tragedie.

„Fa pasi!"

Eliberat din penitenciar in toamna anului trecut, Beke a avut surpriza sa-si afle consoarta in propria-i casa cu un amant si in compania altor treibarbati. Care, conform declaratiei sale, l-au amenintat sa dispara. Timorat, omul a plecat si a doarmit o vreme la parinti si pe la prieteni.

„M-am adresat Judecatoriei Oradea pentru a-mi face dreptate, dovedind ca am fost alungat din propria mea locuinta", spune Beke. „Insa instanta nu a luat in considerare nici un act depus de mine si a respins cererea mea de reintegrare si de evacuare a concubinului fostei mele sotii.

Mai mult, copiii mei, de 13 si 9 ani, au suportat o viata de chin, cu betii, scandaluri si comportament indecent din partea sotiei si a anturajului sau. Fiul meu a fugit de acasa iar acum locuieste la parintii mei". Asta a fost acum o luna.

Rastimp in care nici una dintre autoritatile competente nu a facut nimic.

Viata amara

Dorind sa isi recapete drepturile asupra locuintei pe care sustine ca a cumparat-o, omul a obtinuit prin instanta incuviintarea de a locui in imobilul cu pricina, ocupat de fosta sotie si concubinul acesteia. Dar atat. „Justitia de aici este bolnava si oarba.

In incercarile mele de a-mi recastiga drepturile de proprietar, am apelat si la Politie, pentru ca am fost agresat fizic de mai multe ori. Au venit si nu au facut nimic, desi au vazut ca eram ranit la fata. Sunt total dezamagit de modul cum se aplica legea si cum sunt respectate aici drepturile omului.

Fosta sotie a avut o casa cu sase camere pe strada Progresului (actualmente Sfantul Andrei-n.n.), dar a vandut-o pe cand eram eu inchis. Acum, imi pretinde si jumatate din casa pe care am cumparat-o eu singur"– sustine Stefan Beke.

Fiul lui Beke nu se sfieste sa recunoasca viata pe care avut-o cu mama sa. „Mama se dezbraca in pielea goala si umbla asa in fata noastra, nu ne dadea de mancare si pleca adesea zile intregi la munte sau pe la prieteni, impreuna cu concubinul ei.

Eu am ramas repetent si corigent fiindca ea nu se interesa deloc de mine. De fiecare data cand mama trebuia sa vina la sedintele cu parintii nu venea. Nu are grija de noi! Bea impreuna cu concubinul ei. Se intampla adesea ca eu si sora mea sa nu mancam nimic toata ziua".

Scandal si sange

Prin sentinta civila nr. 6515/2004 a Judecatoriei Oradea, lui Stefan Beke i s-a interzis sa mai locuiasca in propria casa. Indiferenta autoritatilor l-a adus pe barbat in pragul disperarii. Lui Beke i-au cedat nervii. Duminica trecuta, a pus mana pe cutit si a lovit, cu ura, cu sete.

Politia a fost sesizata telefonic duminica dupa amiaza de catre niste vecini ca Beatrice Tibulac, fosta sotie a lui Stefan Beke, a fost injunghiata de acesta. Conform precizarilor facute de Politie, „in urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca, in jurul orei 16.00, in timp ce se aflau singuri in locuinta, victima i-a adresat mai multe injurii fostului sot, Beke Sandor, l-a amenintat cu un cutit, dupa care acesta i-a luat cutitul din mana si i-a aplicat mai multe lovituri".

Potrivit acelorasi surse, intepaturile nu au avut efecte grave asupra sanatatii femeii. Plagile de cutit au fost superficiale, neafectandu-i organele interne.

In urma celor intamplate, Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor a dispus cercetarea lui Stefan Beke in stare de libertate, el fiind acuzat de comiterea infractiunii de vatamare corporala.

Provocat

Drama lui Beke a fost cauzata pe fondul unei acumulari de stari tensionale. Pe de o parte, indiferenta autoritatilor l-a starnit sa-si faca singur dreptate. Pe de alta parte, teroarea fostei consoarte si a amantului acesteia l-au determinat sa-si apere singur pielea.

Izbucnirea de violenta a fost cauzata si de ce I se intamplase cu doua zile inainte de incident.

„Vineri dupa-amiaza, am pus mancarea la foc si m-am dus in curte. Stateam in fotoliu, cu ochii inchisi", isi aduce aminte Beke. „Am simtit ca cineva este langa mine, dar am crezut ca e cainele si nu am deschis ochii. Deodata, am primit o lovitura in cap si am cazut jos.

Am apucat totusi sa deschid ochii si sa-l vad plecand de langa mine pe concubinul sotiei mele. Dupa o jumatate de ora m-am ridicat si am mers la vecini sa anunt Politia. Au venit, dar politistii s-au luat de mine, spunand ca e o lovitura mai veche.

Desi venisera a patra oara, nu au facut niciodata proces verbal si nici nu i-au amendat nici pe fosta sotie si nici pe concubinul ei ca stau acolo fara acte.

Seara, cand s-au intors ei, in timp ce dormeam, au aruncat peste mine hainele mele care erau depozitate intr-o camera pe care ei nu o foloseau si au inceput sa caute samanta de scandal, sa ma provoace. Fiica mea a inceput sa plinga. M-au facut in toate felurile si m-a amenintat.

Duminica, dupa ce a venit dintr-o excursie, fosta sotie a inceput sa se lege iar de mine fara nici un motiv . Imi spunea «Ma, chifla, nu vezi ca nu castigi nici un proces? Tot ce e aici e al nostru!» Eu ma barbierisem si cautam o apa de colonie, sa ma dau pe fata.

Dupa o discutie in contradictoriu legata de masina mea, pe care o folosesc ei fara nici un drept, i-au cedat nervii si a luat un cutitas de bucatarie si a dat sa ma loveasca cu el. M-a zgaraiat pe fata, a incercat sa-mi bage degetele in ochi, m-a lovit cu capul in figura.

Cand a incercat sa infiga cutitul in mine, eu m-am aparat cu mana. M-a taiat la mana, dar am reusit sa-i smulg cutitul. Fiind taiat, lovit, zgariat si plin de sange pe fata, mi-am pierdut controlul si i-am infipt de cateva ori cateva cutitul in spate, dar lama cutitului, care era slab, s-a rupt.

Nu e nimic grav, a primit doar 9 zile de spitalizare. Am ajuns in aceasta situatie fiindca eram la capatul rabdarii. Vineri m-au batut, sambata m-au terorizat psihic iar duminica fosta sotie a incercat sa bage cutitul in mine.

Trebuia sa o las sa ma taie?! Eu nu am vrut sa o lovesc, dar fusesem provocat si amenintat de prea multe ori, iar cand m-a taiat la mana mi-am pierdut controlulEu m-am dus la politie si am povestit tot ce s-a intamplat".

Disperat

„Eu nu am vrut decat sa fiu lasat in pace si sa fiu repus in drepturile pe care le am ca proprietar al casei. Nu stiu ce sa mai fac! In fiecare zi, fosta sotie imi spunea ca nu o sa stau mult in aceasta casa, ca ma baga din nou la penitenciar, ca ma lasa pe drumuri, desi casa e a mea.

Eu as fi de acord sa vindem casa si sa impartim banii dupa cum va hotari instanta, numai sa nu mai stau cu ei, cu toate ca e bunul meu propriu si am cumparat-o numai din banii mei, iar ei au si alta locuinta, pe strada Sfantul Andrei nr. 18. Ziua, stau acolo iar seara vin si ma sicaneaza pe mine.

Eu vreau sa imi vad copiii scapati de acolo, ca ea nu e mama! De patru ani, nu a mai facut paturile in casa aceea! Arata ca o cocina! Cei de la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului nu au venit sa vada in ce conditii traiesc copiii nici dupa ce ati publicat articolul anterior despre noi si nici pana in ziua de azi.

Cand mi-am cerut drepturile in instanta, dl. judecator Pantea de la Curtea de Apel a vorbit cu mine ca si cu o carpa de sers pe jos", spune Stefan Beke, care inca mai spera ca autoritatile vor verifica si spusele lui.

Insa speranta i se destrama pe zi ce trece, alterata o indiferenta celor care, platiti din banul public sa faca lumina in astfel de cazuri, se multumesc sa stea cu mainile-n san.