Jumatate dintre masinile care ruleaza zilnic pe soselele bihorene nu sunt in regula. Cel putin asa arata primele statistici ale Serviciului Politie Rutiera (SPR) Bihor, in urma unei ample actiuni de control a traficului auto din judet.

Razie care vizeaza, in principal, dotarea masinilor cu truse de prim ajutor, stingator de incendiu si cu triunghi reflectorizant, dar si masinile care circula sub numere de inmatriculare din strainatate.

Semnale de alarma

In urma unei evaluari a evenimentelor rutiere inregistrate in tara in ultimele doua luni, dispuse de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), s-a constatat faptul ca multe dintre accidentele de circulatie puteau fi prevenite.

Este vorba despre evitarea unor evenimente produse pe fondul indolentei unora dintre soferi care nu si-au echipat masina cu triunghiuri reflectorizante, conditie impusa de Codul Circulatiei Rutiere. In multe dintre cazuri, accidentele au fost cauzate de masini oprite in trafic ori pe partea carosabila si nesemnalizate corespunzator.

Evaluarea MAI a condus si la concluzia ca, in multe cazuri, gravitatea evenimentelor de circulatie putea fi diminuata, mai ales in cazul accidentelor soldate cu incendierea masinii. Insa lipsa stingatoarelor, precum si a trusei de prim ajutor a impiedicat aceasta.

Inspectoratul General al Politiei a dispus astfel o serie de controale la nivelul fiecarui judet pentru prevenirea incalcarii legislatiei rutiere.

Razia a fost demarata in Bihor incepand din data de 11 aprilie, rastimp in care au fost verificate zilnic aproximativ 300 de masini. Dintre acestea, aproape jumatate au fost depistate cu deficiente in ceea ce priveste dotarea cu echipamentele obligatorii impuse de Codul Rutier.

Soferii vinovati de incalcarea legii au fost nevoiti sa scoata din buzunar amenzi de pana la 700.000 de lei.

Actiunea politistilor din cadrul SPR Bihor a vizat si depistarea masinilor cu altfel de probleme. Adica cele puse in circulatie ilegal, cu acte ori numere de inmatriculare false ori contrafacute.

Masini cu probleme

Inca din primele zile ale raziei pe sosele, politistii rutieristi au indisponibilizat aproape 10 autoturisme. Masinile au fost depistate in trafic, inmatriculate sub numere false ori expirate, sau care circulau cu alte documente de identificare, pentru alte autovehicole.

Au ajuns in curtea Politiei Municipiului Oradea iar proprietarilor acestora ori celor depistati ca le conduceau li s-au intocmit documentele premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul incalcarii legislatiei rutiere.

„Acest gen de controale vor continua pe toata perioada acestul an pentru a depista autoturismele puse ilegal in circulatie pe soselele bihorene", a confirmat comisarul Eugen Boc, seful SPR Bihor.