"Doamne, pentru ce sa mai traiesc pe lumea asta! Ia-ma si pe mine!" Asta rosteau, cu lacrimi in ochi, batranii evacuati din zona calamitata Foeni - Cruceni. Drama lor si proportiile dezastrului nu pot fi masurate insa in cuvinte.

Prin apa

Satul Foeni este inundat in proportie de 90%. In dimineata de vineri, 22 aprilie, se putea ajunge doar cu tractorul sau cu camionul, iar apele continuau sa creasca. In dupa-amiaza aceleiasi zile, oamenii care au acceptat sa fie evacuati in localitatile invecinate au fost transportati cu camioane militare.

Soldatii au strabatut cativa kilometri prin apa pana la brau pentru a ghida camioanele pe drumul inundat.

In doua zile, satul Cruceni s-a transformat intr-o insula. Apele ce-l inconjoara depasesc, in unele locuri, doi metri adancime. Oamenii s-au refugiat in centrul satului, asteptand ajutor.

"Din 1.200 de locuitori cati sunt in Foeni, aproximativ 800 au fost nevoiti sa plece. Iar din Cruceni, alti 300", a spus Viorel Ghilezan, viceprimarul comunei Foeni.

Autoritati in deruta

Dezastrul provocat de revarsarea apelor Timisului a dovedit inca o data ca autoritatile nu sunt pregatite sa actioneze in situatii de urgenta. "Armata are dotare somaleza. Au venit cu o barca de guma si vasle de plastic. Au stat si s-au uitat la SALVO cum isi fac treaba.

Barca armatei a ajuns chiar sa fie tractata de cei de la SALVO", spune Nicolae Tescu, consilier local. In timp ce Armata intervenea in zona doar cu o barca pneumatica cu vasle in care intra apa, formatiunile de voluntari SALVO Timisoara si S.T.I.D. Arad au efectuat cea mai mare parte a evacuarii localnicilor izolati de ape.

Dotati cu barci cu motor si costume de neopren, acestia au strabatut fiecare strada din cele doua localitati, evacuand, pe rand, persoanele bolnave, copiii, batranii si restul oamenilor.

Adapostul bisericii

In Foeni, in jur de 100 de oameni si-au petrecut noaptea de 21 spre 22 aprilie in incinta Bisericii Sarbesti din localitate. Dimineata, si aceasta era inconjurata de apa.

Cu toate acestea, o parte dintre localnici s-au intors la gospodariile lor, cu gandul de a reveni in biserica daca apa continua sa creasca: "Casele noastre sunt din vaiuga. Se inmoaie si se darama. Noi am avut noroc ca suntem cu vreo juma' de metru mai sus decat ceilalti si n-o intrat apa decat in curte.

Ne-am strans toate lucrurile si in caz ca apa creste plecam. La noapte o sa dormim tot la biserica", spune Jivco Ielchici, in varsta de 78 de ani. La fel ca el, multi altii refuza in continuare sa-si paraseasca gospodariile si casa.

Dimensiunea dezastrului

In doar cateva zile, o mare parte din suprafata judetului Timis a fost acoperita de ape. Viiturile au inundat peste 6.000 de case, gospodarii si anexe. Alte cateva sute de case din vaiuga s-au prabusit. Apa a acoperit peste 30.000 de hectare de teren agricol.

Peste 2.500 de persoane au fugit din calea apelor fiind evacuate fie la rude, fie in scoli si gradinite din alte localitati. Au fost distruse 12 poduri si afectate alte 40. Noua drumuri judetene si doua drumuri nationale au fost inundate sau partial blocate pe anumite portiuni.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru situatii de urgenta Timis, inundatiile au afectat doua municipii, 5 orase, 25 de comune si 62 de sate.

Oamenii ramasi pe drumuri nu mai au nimic din agoniseala de o viata. Au ramas doar cu hainele de pe ei si cu promisiunea ca vor fi ajutati de Guvern.

-------------------------------------------------------

AJUTOARE PENTRU SINISTRATI.Miercuri, 20 aprilie, Prefectura judetului Timis a cerut Guvernului alocarea unor ajutoare de urgenta constand in alimente pentru doua mii de persoane sinistrate, pentru o perioada de zece zile.

A doua zi, joi, 21 aprilie, Guvernul a decis ca sinistratii din Timis si Caras-Severin sa primeasca ajutoare constand in produse alimentare, in valoare totala de 5,6 miliarde lei. Ajutoarele din partea guvernului au sosit in cursul zilei de vineri: 2000 kg. zahar, 2.000 sticle de ulei, 20.000 de conserve de pateu de ficat si 55.000 conserve de carne.

Pana atunci, singurele alimente au fost asigurate de Fundatia Caritas Ciacova (apa minerala si paine), care au fost transportate cu barca pana in Cruceni de formatiunile de voluntari.

DONATII. Pentru cei ce doresc sa sprijine financiar persoanele sinistrate in urma inundatiilor, Prefectura Timis a pus la dispozitie urmatoarele conturile in

lei: RO27Trezorerie621500701X000386 si CF 5049900.

Pentru sume in euro, s-a deschis un cont la Banca Comerciala Romana sucursala Timisoara:

RO20RNCB4500000030180010,

iar pentru dolari:

RO 90 RNCB 4500000030180011.

-----------------------------------------------------------

"Judetul nu s-a mai confruntat cu asemenea probleme de aproape 50 de ani, insa este bine ca pana acum apele nu au facut victime omenesti. Persoanele care au ramas fara case vor fi despagubite de Guvern in cel mai scurt timp"

Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis