In pofida tuturor fitelor si intrigilor bagate de si in numele lui Ion Iliescu, fostul patriarh social-democrat a ratat si soclul de onoare pe care, daca ar fi fost ceva mai abil, l-ar fi putut ocupa in prezent.

Actualul lider en-titre a transat definitiv problema anuntand, ieri, ca functia de presedinte de onoare nu mai poate fi inclusa in statut acum, dupa terminarea Congresului: „Nu vom incalca, sub nici o forma, statutul. Acesta a fost discutat la Congresul pe care tocmai l-am avut si nu mai putem reinventa acest Congres care a decis ca partidul trebuie sa mearga mai departe".

Cu privirea deja atintita spre viitor, Geoana nu s-a sfiit sa-l transforme pe Iliescu intr-o fila de istorie: „Mergem mai departe, istoria nu poate fi rescrisa, iar acum suntem intr-o alta etapa din viata PSD-ului, dar ne uitam cu respect la trecut".

Tot respectul (combinat si cu literatura de aceasta data), l-a inspirat probabil pe Geoana sa dea un raspuns de-a dreptul eliptic unei intrebari referitoare la liderul detronat. Concret, dupa ce afirmase ca Iliescu nu va pleca din PSD, Geoana a fost intrebat pe ce informatii se bazeaza. Raspunsul, naucitor, a fost: „Pe Moromote".

Intalnirea noilor lideri PSD cu colegii lor de partid alesi primari, presedinti de organizati si sefi ai Consiliilor judetene nu s-a desfasurat asa cum era de asteptat.

Vestiti pentru prezenta lor masiva la orice actiune de partid, pesedistii au dat un prost exemplu ieri, cand aproape un sfert din cei convocati la intrunire au lipsit – nemotivat, din moment ce nimeni nu a putut sa explice in vreun fel fenomenul.

In culise se pomenea insa de posibilitatea ca absenteismul sa fie un „cadou" facut de sustinatorii lui Ion Iliescu noii conduceri atata vreme cat responsabil de convocarea participantilor din teritoriu a fost George Lazar – un apropiat al lui Octav Cozmanca.

Surprins in mod neplacut de sala mobilata doar ici si colo de cei aproximativ 100 – 120 de colegi, Mircea Geoana nu a facut comentarii pe tema, dar a precizat inca o data ca partidul a incheiat o etapa odata cu recentul Congres, iar acum va merge mai departe.

La randul sau, Adrian Nastase a tinut sa declare ca, „in ciuda tuturor speculatiilor", va face „o echipa foarte buna" cu Mircea Geoana si Miron Mitrea.

In plus, tot Nastase a sustinut ca „faza plangerilor pe umeri si a reasezarii scaunelor de conducere trebuie sa se incheie" – indemn ce pare adresat direct nostalgicilor care inca suspina dupa vechea ordine bazata pe „pilonul" Iliescu.

Intr-o nota identica, Miron Mitrea si-a avertizat colegii de partid ca tot ce s-a intamplat la Congres a fost stenografiat si inregistrat, prin urmare nimic nu mai poate fi acum modificat „dupa voia cuiva". „Avem martori, asta a decis Congresul", i-a avertizat Mitrea pe toti eventualii contestatari.

Conform parerilor exprimate in culise, chiar daca PSD-ul nu mai este ce-a fost, fanii scindarii nu au obtinut sprijinul scontat.

Ca urmare, desi este de asteaptat ca Ion Iliescu sa-si verse din prea plinul inimii sale ranite astazi, la Consiliul National, majoritatea vocilor sustin ca va fi vorba doar de un discurs veninos si, posibil, de renuntarea la ultima functie pe care o mai are in partid - respectiv cea de lider al grupului senatorilor PSD.

In sprijinul afirmatiilor lor, toti au remarcat ca „semnalele razboinice" date de Ioan Talpes si Neculai Apostol – senatori PSD care au proaspat demisionat, primul din functiile detinute in PSD iar al doilea chiar din partid – au fost ignorate de alesii locali si parlamentari plus primarii si consilierii ajunsi sub comanda lui Mircea Geoana.

In plus, din cateva zambete si saluturi cordiale schimbate in avanpremiera reuniunii de ieri s-ar parea ca Geoana a convins deja pe unii sefi de filiale sa i se alature.

Mai mult, desi tensiunile dintre Nastase si Geoana sunt bine cunoscute, prin PSD se vorbeste ca Nastase nu prea are loc de intors, la orice miscare gresita fiind pasibil sa piarda ori presedintia Camerei Deputatilor, ori presedintia executiva a partidului.