Unul din cele mai accesibile droguri de pe piata romaneasca este cannabisul, denumita si canepa indiana. Accesibilitatea acestei plante vine dintr-un motiv pe cat de banal, pe atat de simplu: poate fi cultivata oriunde exista apa si soare.

Aceste doua ingrediente sunt singurele conditii de baza pentru a deschide o mica afacere chiar in curtea ta, afacere din care ies bani multi si intr-un timp relativ scurt, deoarece aceasta planta creste incredibil de rapid, in numai doua sau trei luni dupa insamantare.

In aceste conditii, Constanta este locul ideal pentru o cultura „mica" de canepa indiana, deoarece unde gasesti apa din abundenta si soare cat cuprinde… decat pe litoralul Marii Negre? Cu toate acestea, autoritatile constantene nu par a fi speriate de acest fapt, si anume ca locuitorii Constantei ar putea cultiva cannabis chiar si pe balcon, daca ii asigura un sistem de irigare propice.

Astfel, cele mai adecvate locuri din Constanta, conform reprezentantilor Directiei Agricole Constanta, din punct de vedere al fertilitatii solului ar fi Zona Faleza Nord, statiunea Mamaia si Zona Poarta 5. „Cannabisul sau canepa indiana nu este o planta pretentioasa, poate creste oriunde chiar si pe marginea santurilor.

Zonele cele mai propice pentru a planta o asemenea planta sunt cele cu multa lumina, soare si in special apa. Deci cele unde exista o fasie de apa. Cele mai afectate orase din acest punct de vedere sunt Constanta si Tulcea.

Anul trecut nu a existat zi in care (stim acest lucru, deoarece am colaborat cu unii ofiteri de la Crima Organizata Constanta in vederea depistarilor culturilor) unul sau doi constanteni sa nu dea cu subsemnatul pe la Politie. Anul acesta s-au mai rarit, li s-a facut frica si nu mai cultiva organizat asa ca inainte", ne-a declarat reprezentantul Directiei Agricole Constanta, Sorin Bulancea.

Vantul este de vina

Cea de-a doua institutie abilitata, de aceasta data in prinderea infractorilor cultivatori de cannabis, este Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta (C.Z.C.C.O.A.).

Ofiterii din cadrul acestui serviciu au descoperit anul trecut, in gara Constanta, un tanar, Narcis Sofronie, in varsta de 28 de ani, domiciliat in judetul Iasi, cu o cantitate de 3.200 kg de materie prima pentru halucinogen. Aceasta cantitate provenea din curtea unui constantean, care avea o adevarata cultura de canepa indiana.

Cultura de cannabis a fost distrusa, insa istetul constantean si nepotul sau, Narcis, s-au ales cu dosar penal pentru trafic de droguri. Alta cultura organizata de canepa indiana descoperita in Constanta a fost in gradina unui localnic, care ocupase un petic de pamant in zona Campus Ovidius.

Cand cultura a fost depistata, proprietarul a declarat ca nu stie cum i-a crescut planta in gradina, el de fap, cultivand cu totul altceva. „Este o planta imprevizibila. Are seminte foarte usoare si tocmai din acest motiv sunt transportate de vant si cresc acolo unde nu te astepti", ne-a mai declarat reprezentantul Directiei Agricole Constanta, Sorin Bulancea.