Documentul poarta stampila institutiei si a doua stampila a FC "U", dar semnatura este total diferita fata de actul din 13 aprilie.

Fostii sefi ai FC "U" l-au acuzat pe Marius Bojita, rectorul UMF, de fals si uz de fals in actele clubului. Acesta este cel de-al doilea act fals pus in carca rectorului UMF Cluj si recunoscut ca atare de Teodor Pop, adjunctul comandantului de Politie Cluj. Acesta ne-a sugerat, cu ocazia materialului din 23-24 aprilie, sa "informam organele de control".

In ambele acte, in ultimul paragraf, se solicita "mandatarea domnului presedinte al Comitetului Director Bojita Marius Traian (....), mandatar al Asociatiei , pentru a participa la lucrarile Adunarilor Generale Ordinare si Extraordinare ale Actionarilor SC Club Fotbal Municipal Universitatea Cluj SA, convocate pentru 15.04.2005, respectiv 24.02.

2005, si a vota in numele FC Universitatea (conform primului act) si in numele Consiliului Consortiului Universitatilor Clujene (potrivit celui de-al doilea act, care poarta stampila UMF si este inregistrat in Registrul de Acte al institutiei)."

Documentul care nu este ce pare

Bojita si-a prezentat demisia din functia de presedinte al Comitetului Director (CD) al FC "U" si a renuntat la calitatea de membru al CD in 28 iulie 2004. Timp de cinci zile, pe scaunul de presedinte al clubului a stat, ca interimar, Ioan Groza, pentru ca apoi sa fie numit presedinte Nicolae Ienac, director adjunct al Directiei Judetene de Sport.

Inainte de a-l alege si numi pe Ienac presedinte la FC "U", Comitetul l-a revocat din functie pe Bojita, actul de revocare fiind inregistrat la Registrul Comertului.

Acelasi lucru ar fi trebuit sa il faca si ceilalti patru reprezentanti ai FCM "U" SA: Ioan Groza (Fundatia "Uniunea Universitatilor Clujene"), Mircea Gavrila (pe atunci reprezentant al Consiliului Local in societatea pe actiuni), Nicolae Beuran (Camera de Comert si Industrie, ulterior inlocuit cu Radu Munteanu) si Nicolae Tarcea (Banca Transilvania).

Ei nu au mai redactat actul de revocare solicitat, pe care, la randu-i, ar fi trebuit sa-l inregistreze la Registrul Comertului. De aceea, in scriptele Registrului Comertului, Bojita figureaza in continuare ca reprezentant al FC "U" in FCM "U" SA.

In 3 februarie 2005, la propunerea lui Stefan Dimitriu, Adunarea Generala a Membrilor Fondatori a votat "trecerea in totalitate a activitatii FC "U" la FCM "U" SA si l-a mandat, ca reprezentant in Consiliul de Administratie al societatii pe actiuni, pe Teodor Pop."

Decizia de trecere a "non-profitului", in aceasta forma, nu a fost agreata de Tarcea, care a dorit preluarea doar a activului – fondul de jucatori (seniori si centrul de copii si juniori) – si nicidecum si a pasivului, 45 de miliarde de lei datorii.

In cele din urma, potrivit paragrafului 2, prin cele doua acte semnate de Bojita, se incearca scoaterea FC "U" din CA al FCM "U" SA, dupa ce actul de cesionare a fondului de jucatori a fost semnat si inregistrat la CCI.

Cesionarea nu a fost aprobata de Adunarea Generala a Membrilor Fondatori, care, in 3 februarie, a votat cu totul altceva.

Consiliul Local este actionar majoritar

Din informatiile pe care le detinem, in 23 aprilie 2005, directorul executiv adjunct al FCM "U" SA, Cristian Dulca, a inregistrat unul din respectivele acte, prin care se majoreaza capitalul social al SCS FCM "U" SA, cu bani proveniti de la Consiliul Local (CL).

Directorul Registrului Comertului, Dorin Deac, ne-a declarat ca, in acest moment, gratie majorarilor de capital efectuate exclusiv de CL, 95,5% din actiunile clubului sunt detinute de catre acesta, reprezentat in CA de catre Lucian Danciu.

Deac a mai mentionat ca Registrul Comertului nu are datoria de a verifica legalitatea actelor pe care le inregistreaza, aceasta sarcina revenindu-le celor sapte judecatori delegati. "Pe mine nu ma intereseaza daca domnul Bojita este sau nu presedinte la U. Noi nu facem verificari in acest sens. Fiecare raspunde pentru ceea ce face si semneaza", ne-a spus Deac.

Obiectiv: scoaterea din circuit a FC "U"

In Hotararile Consiliului Director al FC Universitatea, datate in 27.01.2005 si 13.04.2005, sedinte care nu au avut loc niciodata, s-a decis, pe langa mandatarile lui Marius Bojita, majorarea capitalului social al FCM "U" SA cu 3 miliarde de lei, respectiv 1,5 miliarde de lei, si "renuntarea la exercitarea dreptului de preferinta al CA al FC "U", prevazut de art. 216, din Legea nr.31/1990".

Ce au urmarit si, credem ca au si reusit, initiatorii si semnatarul actelor, este foarte simplu: scoaterea din circuit, din CA al societatii pe actiuni, a FC "U", dupa intocmirea actului de cesionare a jucatorilor.

Altfel spus, FCM "U" SA a obtinut activul, iar prin inlaturarea "non profitului" s-a scapat de pasiv, de cele 45 de miliarde de lei datorii. FC "U" ramane actionar doar cu cele 5 milioane de lei, cu care a contribuit la infiintarea capitalului social. Totusi, ilegalitatea savarsita este mai mult decat evidenta.

Sase capete de acuzare

In opinia membrilor CD al FC "U", Marius Bojita se face vinovat, in primul rand, de uzurpare de calitati oficiale. Articolul 240 din Codul Penal pedepseste "folosirea fara drept a unei calitati oficiale, insotita sau urmarita de indeplinirea vreunui act legal de acea calitate, cu inchisoare de la sase luni la 3 ani".

Lui Marius Bojita i se mai imputa schimbarea deciziei CD, a valorii stabilite de vanzare a jucatorilor Razvan Cocis si George Florescu, semnarea contractului de munca a antrenorului Ion Marin fara acordul CD, precum si semnarea actului aditional la contractul de antrenor, in valoare de 55.000 dolari, la aproape o luna de zile de la depunerea in scris a demisiei.

Mai mult, Ion Marin ar fi primit 27.000 de dolari inainte de semnarea contractului, lucru aflat dupa cateva zile de membri CD. Din acest motiv, se pare, Zoltan Iasko, directorul executiv al FCM "U" SA nu a resit sa il demita pe antrenorul Ion Marin, pentru ca altfel i-ar fi facut un rau celui care l-a adus la club (Marius Bojita).

Rectorul UMF mai este acuzat ca a inventat functia de director executiv adjunct, neaprobata de CD si nementionata in organigrama clubului. Mircea Gavrila a detinut timp de cateva luni de zile respectiva functie. Ultima acuzatie care i se aduce lui Bojita este la fel de grava.

Acuzatorii spun ca in timpul mandatului sau au fost transferati aproximativ 16 jucatori (seniori-juniori), pentru nici unul neexistand acordul Consiliului Director, care, conform articolului 20, litera m, mentioneaza ca "transferul jucatorilor de fotbal catre / de la alte cluburi, din tara si strainatate, se face doar cu aprobarea C.D."

Ziua de Cluj considera ca Inspectoratul de Politie Cluj ar trebui, in aceste conditii, sa declanseze o ancheta privind redactarea celor doua acte false.

De asemenea, solicitam Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", verificarea Registrului de Acte "intrari-iesiri", iar membrilor fondatori ai FC "U" intrunirea Adunarii Generale Extraordinare, cu punerea in discutie a modului in care s-a preluat activitatea clubului, si, inclusiv, activul (jucatorii), evaluati la 900.000 de mii de euro.