Chiar daca, in declaratia sa de avere, fostul rector si senator Teodor Maghiar nu rupe gura targului, un lucru sare in ochi imediat. Maghiar a castigat anul trecut de la Universitate peste un miliard de lei.

Cu alte cuvinte, cel poreclit Unchiu’ are un salariu de peste 100 de milioane pe luna! O crestere semnificativa, daca tinem seama ca, pe vremea cand era rector, adica un fel de „capo di tutti capi", Maghiar castiga doar vreo 40 de milioane de lei. La fel ca in declaratia din 2002, anul acesta fostul rector detine tot patru hectare de teren, locuieste in aceeasi casa si foloseste aceeasi masina.

In rest, din declaratie reiese ca nu are bijuterii, tablouri de valoare, actiuni pe la firme sau bani dati cu imprumutul. Al doilea universitar pricopsit este Ioan Mang. Prosper om de afaceri, Mang are plasamente si investitii de aproape sapte miliarde de lei in vreo trei firme.

Nici cu salariul primit de la universitate nu sta rau: acolo vreo 475 de milioane pe an. Nevasta domniei sale, tot cadru universitar, mai rade vreo 329 de milioane pe an. Pe langa un mic depozit bancar de 20.000 de euro, familia Mang mai detine 3.000 m2 de teren, trei case si un apartament, toate bunurile fiind in Oradea.

Un alt cadru didactic al Universitatii oradene platit bine de tot este Floare Chipea. Anual, isi incarca in caruta personala 981 de milioane de la Sorbonica, inca vreo 300 de milioane de la Universitatea Agora, Partium si Emanuel. De la Universitatea din Bucuresti, doamna Chipea mai primeste inca 674 de milioane de lei pe an, ca rasplata pentru activitatea de cercetare si evaluare.

Pentru zile negre si-a deschis si un cont bancar in care se lafaie inca 350 de milioane de lei. Are doua hectare de teren la Hidiselu de Sus si vreo 800 mp in Oradea, plus un apartament si o casa.

Istoricul Mihai Drecin castiga de la Universitatea Oradea 495 de milioane de lei, iar de la Curtea de Conturi Bihor inca 189 de milioane de lei pe an. La sumele respective profesorul a adaugat si indemnizatia de consilieri local.

Nu are investitii sau interese in societati comerciale, plasamente in banci, bijuterii sau lucruri de valoare. Are, in schimb, 5 ha de teren agricol si 1136 m2 de teren intravilan si o casa in Arad, un apartament in Oradea si o cota-parte dintr-o casa mostenita din judetul Salaj.

Majoritatea vin din mediul privat

Alaturi de consilierii instariti de la Universitate, activeaza un alt grup de alesi locali si judeteni, care provin, majoritatea, din mediul privat. Cu salarii bune si un acoperis-doua deasupra capului, consilierii nu se pot plange ca au foarte multe griji.

Aici s-ar inscrie, spre exemplu, Liviu Lupea, Ioana Blahuta-Aron, Mircea Bradu, Matei Mihoc, Ionel Avrigeanu, Traian Bulzan, Nicoale Anis si altii. O singura exceptie, notarul Iosif Tocoian din Beius, care rade, anual, peste un miliard de lei si are in proprietate vreo sase cladiri.

Mai modest se prezinta grupul consilierilor UDMR

Mana dreapta a baronului Kiss Alexandru in Consiliul Judetean, Szabó Odön traieste din salariul primit de la Muzeul Tarii Crisurilor, indemnizatia primita de la judet si cele de la stat pentru cresterea copilului. In schimb, conform declaratiei prelatului Fodor Iosif, domnia sa traieste exact dupa canoanele bisericesti si, cu exceptia unui autoturism, nu are nimic in proprietate.

Unii umbla cu smecherii

In general, consilierii locali si judeteni au completat constiincios toate rubricile. Unii au mai uitat sa completeze cate ceva. Altii, in schimb, s-au prefacut doar ca respecta legea. Spre exemplu, Lepadatu S. Nicusor, conform declaratiei sale de avere, este aproape la fel de sarac precum biblicul Iov: nu are casa, terenuri, lucruri de valoare, masina, depozite bancare, afaceri. Doar salariul primit de la Spitalul Judetean, adica vreo 200 de milioane pe an.

Un alt exemplu ar fi Vasile Garba, care si-a trecut constiincios casa si masinile si... cam atat.

O declaratie de avere interesanta este cea a consilierului local Vasile Petrut. Omul de afaceri are venituri din salarii, impreuna cu sotia, de 400 de milioane pe an, mai incaseaza chirie de vreo 72 de milioane si mai scoate vreo 640 de milioane din dividende la doua firme pe care le detine.

A vandut terenuri de 1,2 miliarde de lei si mai are inca doua intravilane in Oradea (aproape 15.000 m2) si unul de 10.000 m2 la Varciorog, plus o vila si doua case de vacanta. Este amator de bijuterii si alte obiecte de arta (13.000 de euro) si da bani cu imprumut: un miliard la „o ruda" si alti 4.000 de euro la „o persoana fizica".