Acum doi ani, Consiliul Judetean (CJ) Cluj a semnat un contract cu o firma austriaca pentru colectarea, compactarea si depozitarea gunoaielor de pe raza judetului, in fiecare din orasele importante. Business-ul, denumit de presa "Afacerea Power Pack", a fost cercetat de PNA, dar s-a incheiat cu o neincepere a urmarii penale.

Pe langa faptul ca CJ Cluj a platit circa sase milioane de euro pentru niste utilaje folosite (second-hand), utilitatea acestora in rezolvarea problemei gunoaielor s-a dovedit a fi aproape nula.

Utilajele din "sistemul Power Pack" au functionat doua saptamani pe an, apoi au stat si au ruginit. Pentru ca sistemul s-a dovedit necompetitiv, CJ Cluj se pregateste zilele acestea sa depuna un dosar prin care spera sa obtina o finantare europeana de tip ISPA pentru a rezolva chestiunea gunoaielor.

Se recunoaste astfel, indirect, ca ceea ce s-a petrecut acum doi ani in afacerea "Power Pack" a fost o hotie care nici macar nu a rezolvat chestiunea gunoaielor. Chiar daca CJ Cluj va obtine finantarea europeana ISPA, in valoare de circa 35 de milioane de euro, va trebui sa suporte 25 la suta din costuri, adica peste 8 milioane de euro.

Deci, contribuabilii vor suporta, inca o data, o afacere cu gunoaie, de dragul "intelighentiei" fostei conduceri a CJ Cluj.

PSD i-a taiat macaroana ISPA lui Funar

In paralel cu "Afacerea Power Pack", girata de PSD, fostul edil Gheorghe Funar a demarat un proiect propriu pentru ecologizarea gropii de gunoi de la Pata Rat. La mijloc era si raca declarata dintre Primarie si administratia judeteana. Funar a respins solutia Power Pack si a comandat un proiect menit sa atraga o finantare ISPA doar pentru municipiul Cluj-Napoca.

Licitatia pentru proiect a fost castigata de societatea Intergroup Engineering Bucuresti, condusa la acea data de Vasile Lupu, nimeni altul decat actualul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii si Padurilor. Lupu este membru PNL, apropiat al ministrului Gheorghe Flutur si are in competenta domeniul silviculturii si padurilor.

Lupu a semnat, personal, contractul cu municipalitatea, lucru confirmat de reprezentantii acesteia reporterilor ZIUA de Cluj.

Valoarea proiectului a fost de 58.000 de euro. La sfarsitul lunii decembrie 2002, proiectul a fost depus la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, dar afacerea a cazut. In primul rand pentru ca, in incercarea disperata de a lua fata adversarilor de la CJ Cluj, Gheorghe Funar a uitat sa rezolve situatia terenurilor de la Pata Rat, care nu apartineau in totalitate municipalitatii.

Nici acum nu s-au sfarsit procesele pentru o serie de terenuri din acea zona. Intre timp, conform documentelor pe care le detinem, Guvernul Romaniei a schimbat strategia Nationala de Mediu si a impus pentru judetul Cluj un proiect judetean (nu municipal) pentru rezolvarea chestiunii gunoaielor.

Asta pentru ca Funar sa fie scos din joc. CJ Cluj a facut pana la urma "afacerea Power Pack", iar Funar a cheltuit degeaba banii Primariei in incercarea de a da cu flit PSD-ului. Din acest razboi orb, cei care au avut de pierdut au fost clujenii, iar de castigat a castigat singura firma actualului secretar de stat Lupu.

Liberalii strang "firmiturile" fara licitatie

Silviu Novac, actual director al societatii Intergroup Engineering, a declarat ca proiectul societatii sale a fost oprit din cauza "afacerii Power Pack". Novac a recunoscut si ca, din cauza problemelor cu terenurile de la Pata Rat, ar fi fost imposibila finantarea ISPA, pentru ca, spune acesta, UE nu mai doreste probleme de proprietate imobiliara.

Evolutia ulterioara a afacerii gunoaielor

Dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A., Consiliul Local a votat o asociere cu CJ Cluj pentru a realiza impreuna proiectul "managementului integrat al deseurilor din judetul Cluj". Din nou, in combinatie a intrat firma liberalului secretar de stat Vasile Lupu, care urmeaza sa faca proiectul tehnic al programului de deseuri, de data asta la nivel judetean.

Adica sa completeze vechiul proiect facut pentru Funar si blocat de PSD.

Pentru asta, CJ Cluj, prin mana presedintelui PNL Marius Nicoara, trebuie sa platesca inca 51 000 de euro firmei Intergroup Engineering, a colegului sau de partid.

Daca, in prima faza, firma liberala a castigat o licitatie pentru proiectul deseurilor, acum totul se face pe "cumetrie", sau - mai bine spus - de la sine, pe considerentul ca firma trebuie sa-si termine treaba inceputa pe vremea lui Funar.

Power Pack: "O solutie nefericita"

Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, ne-a declarat ca solutia Power Pack nu a fost una fericita. Surprinzator, Nicoara a precizat ca varianta proiectului ISPA nu este singura si ca are propuneri care nu costa nimic, pentru a realiza, cu o firma germana, un incinerator de deseuri.

Atunci de ce Consiliul Judetean mai plateste firmei liberale Intergroup Engineering studiul pentru a accesa fondurile ISPA?

Din "afacerea Power Pack", sustine Nicoara, se pot recupera o parte din utilajele de compactare a gunoaielor, nu si cele de impachetare, deoarece balotii cu deseuri explodeaza dupa ce, in prealabil, reziduurile fermenteaza. Asta pentru ca sistemul Power Pack a fost livrat la Cluj fara statiile de sortare a gunoaielor, pentru a elimina reziduurile organice.

Nicoara a mai precizat ca mai sunt de platit rate bancare pentru afacerea Power Pack pana la sfarsitul verii acestui an.

Funar negocia cu italieni controversati

Dupa ce PSD a blocat proiectul ISPA initiat de Gheorghe Funar, acesta a operat un plan B de rezolvare a problemei gunoaielor de la Pata Rat. Astfel, Consiliul Local a fost atras intr-o asociere cu firma RO SA TO SRL, cu capital integral italian. Printre asociatii societatii se afla si fostul senator Maurizio Creuso, venit la Cluj pentru a rula diverse afaceri.

Creuso a fost implicat in rasunatoare scandaluri de coruptie in Italia si Canada si a fost cercetat de Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog Cluj pentru acuzatii privind o presupusa spalare de bani.

Dupa izbucnirea unui scandal de presa, asocierea cu RO SA TO, ce viza realizarea unei gropi ecologice la Pata Rat, in care italienii pretindeau ca vor investi cateva zeci de milioane de euro, a cazut la votul consilierilor. Italianul Creuso a parasit orasul, lasand in spate datorii pe firmele sale deschise la Cluj