Subprefectul judetului, Aurica Avram a declarat recent in cadrul unei conferinte de presa ca institutia prefectului va ataca in contencios-administrativ hotararea Consiliului Local Municipal, de asociere cu grupul de firme Apan-Prisma, pentru reamenajarea terenului pe care se afla, in acest moment, depozitul de deseuri inerte.

Conform declaratiilor sale, CLM nu este proprietar pe acest teren si, deci, nu se poate folosi de el, ca si cum i-ar apartine: "Am intocmit deja proiectul actiunii pe care urmeaza sa o inaintam instantei de contencios administrativ - inca nu am semnat-o, pentru ca vreau sa o mai analizez - dar, in ceea ce priveste hotararea Consiliului Local Municipal, de asociere cu APAN-PRISMA, noi consideram ca hotararea este nelegala.

Din acest punct de vedere avem o documentatie destul de consistenta care va pleca spre instanta de contencios administrativ, pentru a fi anulata. Noi am primit raspunsul de la "Romsilva" in privinta proprietarului terenului cu care CLM a intrat in asociere, si aceasta regie spune ca terenul apartine fondului forestier, si nu CLM.

In acest context, ne-au trimis un raspuns pe doua pagini, pe care l-am analizat, si am ajuns la concluzia ca hotararea este nelegala si probabil ca va fi inaintata tribunalului", a declarat Aurica Avram.

Cat priveste pozitia prefectului Nicolae Mitroi, subprefectul ne-a lamurit si de aceasta data declarand ca in atributiile sale intra si verificarea legalitatii actelor emise de consiliile locale, "deci, imi pot exprima o parere avizata, in aceasta privinta.

Totodata, Aurica Avram a recunoscut ca nu s-a consultat cu prefectul in privinta deciziei de a ataca in instanta hotararea CLM dar este convins ca Nicolae Mitroi nu va avea obiectii, toata actiunea avand o baza legala: "Eu, prin ordin al prefectului si prin lege, am atributia expresa de a raspunde de legalitatea actelor legislative. Oricat ar fi chestiunea de delicata, legea este una singura.

Nu m-am consultat cu dansul, dar sunt sigur ca nu ar avea vreo obiectie, atata timp cat raspunsul de la Ministerul Agriculturii si de la Romsilva este clar. Atunci cand am discutat cu reprezentantii ministerului si regiei "Romsilva", domnul prefect si cu mine, am incercat sa facem medierea intre cele doua parti.

Nu am reusit acest lucru si acum, trebuie sa avem aceeasi atitudine", sustine subprefectul.

La randul sau, primarul municipiului, Constatin Cibu ramine in continuare convins ca are dreptate in ideea pe care o sustine, ca terenul pe care se afla in prezent depozitul de deseuri inerte apartine municipalitatii.

Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca nu il sperie faptul ca Prefectura a declarat nelegala hotarirea cu pricina. "Noi avem o actiune deschisa in constatare, in instanta, care va anula imediat aceasta actiune a Prefecturii, pina se va rezolva problema cu Romsilva.

Hotarirea noastra este atacata si, bineinteles ca vom ajunge in contencios; sa vedem cine va avea dreptate, eu spun inca de pe acum ca noi vom avea dreptate, dar nu inteleg pozitia Prefecturii, care in mod normal ar trebui sa apere pozitia Primariei si interesele orasului.

Eu spun ca aceasta hotarire este legala, trebuie sa pui problema de asa maniera, incit sa dovedesti legalitatea actelor si hotaririlor CLM. Nu trebuie sa citezi ca adevarate niste declaratii ale Romsilva si sa lasi sa se inteleaga ca afirmatiile Primariei sint, vezi-Doamne, pe locul 14. Deocamdata, Romsilva nu a prezentat nici un plan, prin care sa dovedeasca faptul ca este terenul lor.

Nu are nici un act, spre deosebire de noi, care avem acea fisa cadastrala. S-ar putea sa dureze ani de zile aceasta disputa intre Primarie si Romsilva, iar noi stam cu o groapa de gunoi la intrarea in Braila, pe care o vom tine pina cind vom dovedi ca avem dreptate, si asteptam sa-si ceara scuze cei care ne-au impiedicat sa ne facem datoria".

De asemenea, primarul este convins ca prefectul Nicolae Mitroi nu a fost consultat in legatura cu aceasta problema: "Eu am primit astazi hirtia din partea Prefecturii, semnata de subprefectul Aurica Avram, domnul prefect se pare ca nu a fost consultat, inainte de a se fi dat drumul la aceasta hirtie si o sa mai discut cu el astazi.

De fapt, cred eu ca prefectul nu a fost consultat, pentru ca hirtia este semnata de subprefect, nu de prefect".