Conducerea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este acuzata de o parte dintre muzeografi de incompetenta.

Reprosuri se aduc, in primul rind, directorului general Ioan Piso si a adjunctului sau, Mihai Rotea. Protestul a aparut pe internet, dar cei care l-au scris nu au avut curajul sa isi semneze opiniile, preferind varianta unui "Armaghedon istoric". Protestatarii au postat memoriul pe internet, dar l-au trimis si unor factori politici locali si de la Bucuresti, printre care ministerului tutelar.

Ei reclama Monei Musca, ministrul Culturii si Cultelor, ca, prin mentinerea in continuare a actualei conduceri a Muzeului, "se va asterne praful incompetentei si nepasarii unor oameni plasati prost, intr-un loc unde nu au ce cauta, intr-o institutie ce va consuma inutil fondurile atit de subtiri ale bugetului public".

Mentalitati istorice

Contestatarii pun pe tapet o serie de probleme privind organizarea institutionala a muzeului, considerat al doilea din tara in domeniu, mai ales in privinta organizarii spatiului expozitional, care urmeaza o logica stabilita inainte de 198

Ei sustin ca, in 1997, concursul pentru fotoliul de director, pe care Ioan Piso l-a cistigat, era unul formal, iar cistigatorul ar fi fost cunoscut dinainte.

Unii dintre angajatii muzeului au confirmat faptul ca relatiile cu directiunea institutiei nu sunt dintre cele mai stralucite, lipsa de comunicare fiind principala problema, precum si faptul ca unii dintre colegi si-au aranjat, intr-un fel, simpatia sefilor, dar nu prin competentele profesionale, ci prin docilitatea lor.

Favoruri si discriminari

De asemenea, starea acuala a muzeului sufera, nu numai din cauza unei degradari fizice, dar si din cauza unei lipse de interes din partea publicului larg fata de institutie, se remarca in textul publicat de angajati.

Directorul Piso este acuzat de faptul ca, pentru lucrarile de reparatie a unei aripi a muzeului, dupa o licitatie mai mult formala, ar fi angajat firma unui prieten, care nu prea prezinta devizele la serviciul de contabilitate, iar lucrarile treneaza, desi cheltuielile facute pana acum depasesc 3 miliarde de lei.

O alta reclamatie este ignorarea istoriei medievale si celei moderne sau contemporane, in favoarea celei antice, atit la nivelul de organizare a sectiilor, cit si prin volumul de scrieri rezervat in publicatia de specialitate a institutiei, Acta Musei Napocensis.

Starea depozitelor, problemele de personal, parti-pris-urile pe care le are conducerea cu unii dintre angajati, majoritatea fosti studenti ai profesorului Piso, la catedra de istorie antica, din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj, sunt de asemenea mentionate in protest.

Raoul Sorban, un angajat-fantoma

Problemele de personal sunt o alta carenta a conducerii. Protestatarii sustin ca angajarile se fac dupa criterii bazate mai putin pe profesionalism, aceeasi situatie mentinindu-se si la avansari, unde, uneori, femeile sunt discriminate.

De asemenea, i se imputa directorului Ioan Piso ca a acceptat ca Raoul Sorban sa fie angajat direct de catre minister, pentru o activitate pur formala, fara ca numitul sa treaca vreodata, in acea perioada, pragul muzeului.

Lui Piso i se reproseaza si cameleonimul politic, el trecind de la taranisti la simpatii liberale de culoare portocalie, dupa o perioada de non-combat sub guvernarea PSD, doar pentru a-si pastra fotoliu si privilegiile aferente.

Reactie din Germania

Conducerea Muzeului clujean a raspuns prompt acestui protest. Directorul general, Ioan Piso, aflat in prezent la Koln, in Germania, a cerut site-ului care a public textul sa retraga documentul anonim. "Constat ca site-ul medievistica@yahoo.com (!) a devenit un colportor de birfe anonime.

Le atrag atentia administratorilor site-ului ca si-au incalcat statutul de oameni de stiinta si ca daca au publicat acuzatii nesemnate, ceea ce inseamna ca si le-au insusit si ca vor trebui sa raspunda pentru ele in justitie".

Administratorii site-ului medievistica.lx.ro, un forum de dezbatere al ideilor si opiniilor specialistilor in domeniul istoriei si nu numai, declara ca, in legatura cu aparitia pe internet, sub sigla lor, a textului "Situatia de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca", s-a decis retragerea acestuia "deoarece nu exista implicatii de medievistica in textul impricinat".

Totdata, ei isi cer scuze in mod public fata de conducerea muzeului si de persoanele care s-au simtit lezate de textul publicat si ca Ioan Piso, in replica sa, a desemnat gresit numele site-ului, mentionind doar o adresa de e-mail, care nu are nici o legatura cu cei care administreaza respectiva pagina web.

"Un colaj de de neadevaruri"

Mihai Rotea, director executiv la MNIT, a precizat ca toata aceasta tevatura, cu anonima protestara, este mai degraba o razbunare personala a citorva angajati. "Textul este, prioritar, creatia unei persoane izolate, care nu accepta valorile europene, fiind orbita de o ura patimasa, destructiva". In opinia lui Rotea, protestatarii au profitat de situatia grea in care se afla institutia.

"Textul este un colaj de neadevaruri, care pateaza grav imaginea muzeului si a conducerii acestuia, imagine construita cu atita responsabilitate de generatii si generatii de specialisti", remarca Mihai Rotea. El a declarat ca, din 2001 pana in 2003, numarul vizitatorilor a crescut de la 1* 000 la 18.000 pe an.

In ceea ce priveste concursurile de angajare si promovare, Mihai Rotea spune ca acestea se desfasoara urmind o grila care tine seama de realizarile profesionale ale candidatului, precum si de cunoasterea unor limbi de circulatie sau specifice studiilor pe care urmeaza se le faca.

"Martorii apararii"

"Cei care acuza – autorii anonimei, n.r. – o fac pentru a scoate in evidenta situatia actuala de la MNIT Cluj Napoca. As spune ca pentru multe laturi negative se fac vinovati si angajatii muzeului, printre care ma numar. (…) Nu poate fi facuta responsabila doar directiunea.

La urma urmei, este evident ca, fara suport financiar, consistent acest lucru este imposibil de realizat", spune muzeograful Felix Marcu. La fel, Mircea Cupcea, masterand la Facultatea de Istorie, si-a exprimat opinia despre protest: "Anonima nu comporta raspuns.

Pentru simplul fapt ca nu este o voce, o parere clar argumentata, ci doar un gest… Mi-a lasat un gust amar manifestul aparut pe pagina de internet care se vrea a fi un stilp al arheologiei medievale rominesti. Aceasta pentru ca inchipuitii adversari ai domnului profesor Piso nu au dat dovada de fair-play-ul cuvenit, nici de responsabilitatea si bun simtul unui gentleman…", sustine Cupcea.

Doleanta protestatarilor

Ceea ce doresc protestatarii, in final, este ca ministerul sa se implice in rezolvarea problemelor de la MNIT: "Singurul lucru pe care noi il cerem este sa se faca un control inopanat si impartial la muzeul nostru, care sa cerceteze atit aspectele financiare, cit si cele legate strict de problemele muzeale.

Pana acum, dupa stiinta noastra, nu s-au prea facut controale la noi, si cele care s-au facut erau anuntate din vreme si se incheiau cu un mic chef intre conducere si controlor.

Doamna ministru Musca se pare ca a pornit foarte hotarita sa faca curatenie in ograda sa, dar cu respect trebuie sa-i atragem atentia ca Ministerul Culturii nu are institutii subordonate numai in Bucuresti, ci si in tara", se arata in protest.