Se pot justifica imobile impozante si masini luxoase din salariile modeste ale unor bugetari sau din micile afaceri ale membrilor famililor acestora, al caror profit declarat fiscului oscileaza frecvent in jurul cifrei zero? Cazul familiei Gante, din Oradea, poate veni cu o explicatie a acestei bogatii, ciudate pana si intr-o tara a extremelor care se indeparteaza pe zi ce trece.

La sfarsitul lunii aprilie, o echipa de la S.C. ELECTRICA a poposit la casa situata pe strada Sportului, nr. 24, Oradea. Dimensiunile cu mult peste medie ale imobilului si datele de care dispuneau functionarii le-au confirmat ca ocupantii acestuia sunt suspecti de furt de energie electrica.

Cei veniti sa controleze starea contorului de curent trifazic aveau listingul consumului raportat de proprietari in ultimul an. Pentru oricine cu mintea limpede era imposibil sa accepte ca hardughia pe care o aveau in fata poate sa consume numai un kilowat intr-o luna!

Hoti, da’ prosti

La o verificare destul de sumara, echipa de control de la SC ELECTRICA Oradea a descoperit sapte circuite interioare legate direct la retea! Familia Gante, "consumatorul" ingenios domiciliat pe strada Sportului, nr. 24, gasise o metoda destul de rudimentara ca sa se alimenteze pe sest cu curent electric, foarte usor de descoperit la orice control de rutina.

Circuitele care alimentau o groaza de consumatori din interiorul luxoasei locuinte ocoleau contorul, iar consumul real bineinteles ca nu mai era inregistrat.

In avaritia lor, "consumatorii" Gante si-au pierdut totalmente spiritul de conservare: nici macar nu incercasera sa pastreze o aparenta de normalitate a consumului, adica sa-l "controleze" intre anumite limite si sa plateasca macar atat cat un consumator mediu, chiar daca furau cat unul mare!

Prin "citirea" unui oarecare consum, cat de mic, ar fi evitat suspiciunile firesti ale furnizorului. Ori, ei sustineau la ghiseul SC ELECTRICA cum ca nu au consumat nici un gram de curent, invocand tocmai datele citite de pe contorul ocolit de circuitele frauduloase! Ceea ce le-a trimis controlul pe cap.

Detin secretele energiei viitorului?

Mai exista o posibila explicatie a acestei "lipse de prevedere" a hotilor de curent electric.

Ei se gandeau ca pot corupe sau speria pe oricine ar fi venit in control! Se bazau pe experienta proprie dar si pe influenta castigata asupra unor persoane care i-au "ajutat" in timp, protectie absolut necesara pentru cocolosirea unor afaceri dubioase, ce au constituit sursele reale ale bogatiei afisate ostentativ.

In fata vilei fericitei familii oradene - care a descoperit secretele reducerii la zero a consumului de energie - sunt parcate numai autoturisme de ultima generatie ale unor marci de lux. Un Mercedes din 2004 si o limuzina Volkswagen din acelasi an stau alaturi de un jeep nou-nout.

Un alt VW si o motocicleta Honda completeaza lista motorizarii unei familii onorabile pana la descoperirea realizata de baietii de la ELECTRICA Oradea. Patru masini si o motocicleta la o familie de numai cinci membri este o dotare de invidiat pana si la o familie din occidentul Europei.

Cum sa aiba bani, cu asemenea alte cheltuieli pe cap, sa-si plateasca corect factura de curent?

Noi jocuri de glezne

Supozitiile noastre de musamalizare a furtului se bazeaza pe reactiile celor vizati de raspunderea penala pentru acest furt de curent electric, dar si pe modul cum au evoluat "ostilitatile".

In fatidica zi, Emil Craciun, unul dintre membrii echipei de control, a comunicat cele constatate singurului membru al familiei Gante care se afla acasa, respectiv Rodicai Dana Gante, sotie si mama. Femeia si-a anuntat imediat clanul si a inceput circul. Au sosit in tromba acasa.

Unii au incercat sa-i convinga pe cei care facusera verificarile ca le functioneaza contorul. Numai ca nimeni nici nu contestase acest aspect: problema era cu circuitele legate fraudulos, care ocoleau contorul sigilat. Altii i-au luat cu binisorul pe cei care intocmisera deja actul de constatare.

Amenintarile, vociferarile, rugamintile nu i-au induplecat pe electricienii constatatori: unul dintre ei l-a anuntat si pe seful de la departamentul "Exploatare" si au primit permisiunea sa-l decupleze de la retea pe consumatorul fraudulos Gante.

Stam cu ochii ca pe butelie

In jurul subiectului "Gante", la nivelul oficial al furnizorului se pastreaza un secret absolut.

Minunea decuplarii a durat doar o zi! A doua zi de la constatarea furtului, s-a procedat la recuplarea in retea a consumatotului Gante Ioan! Pentru "relatii" de la tolerantul furnizor am fost indrumati de la un serviciu la altul: ba la "relatii cu publicul", ba la "relatii cu consumatorii", ba la "exploatare".

Nimeni de la aceste servicii interne - cu care am discutat telefonic de mai multe ori, fiind chiar reapelati pentru "precizari" inutile - nu a avut insa curajul sa nege existenta "evenimentului Gante". Pentru justificarea rapidei reconectarii ni s-a spus ca "nu ar fi un furt clasic, nu e genut tipic de furt".

Pana sa se lamureasca asupra clasificarii faptei si a incadrarii acesteia, probabil ca va mai curge niste apa pe Cris.

GAZETA nu poate pierde savurosul subiect care ii vizeaza pe proprietarii firmei GIRARD PROD COMEXIM SRL Oradea (benzinarie, spalatorie auto, cafe-bar), dar promite publicarea precizarilor pe care ni le-au promis cei vizati. Tanarul Amelian Gante, inspector la finantele bihorene, sau ofiterul Viorel Simon de la SIPA, stiu foarte bine de ce!