Cand e vorba sa faca un ban in plus, comerciantii sunt in stare de orice. Unii, calca peste lege. Cu tupeu. Cand sunt luati la intrebari, se fac ca ploua si-l iau pe „nu stiu in brate". Printre cei mai periculosi sunt cei care si-au deschis tarabe la drumul mare.

Fara autorizatii si fara sa le pese ca sunt un potential pericol pentru traficul rutier.

Peste 100 de constructii amplasate ilegal in zona de restrictie a celor mai circulate sosele bihorene pericliteaza siguranta soferilor. Decisi sa puna capat acestei situatii, politistii rutieristi au demarat o serie de controale pe raza intregului judet.

Zeci de firme au fost amendate iar altele nevoite sa-si sisteze temporar activitatea punctelor de lucru.

Actiunea Serviciului Politie Rutiera Bihor subscrie celor mai noi reglementari europene pentru sporirea sigurantei traficului rutier si se incadreaza in programul „Trafic rutier mai sigur", demarat la nivelul intregii tari de Ministerul Administratiei si Internelor.

Pericol pe sosele

Controalele Politiei Rutiere, derulate in colaborare cu reprezentanti ai Sectiei Drumuri Nationale Oradea, au vizat, in prima faza, gheretele metalice, chioscurile si rulotele amplasate pe Soseaua Borsului, una dintre cele mai circulate artere rutiere din Bihor si unde doar la nivelul anului trecut s-au inregistrat opt accidente grave de circulatie, soldate cu noua morti si 11 raniti.

Primele patru locatii controlate au insemnat si primele amenzi. Nici unul dintre comerciantii cu puncte de lucru din zona Podului CFR nu aveau autorizatiile necesare pentru amplasarea constructiilor pe marginea DN 1. In zona industriala Sinteza, la fel.

Dintre cele noua locatii controlate, chioscuri pentru asigurari medicale ori carte verde si tonete comerciale, nu aveau actele necesare pentru functionarea in conditiile impuse de lege. Doar doi comercianti aveau documentatia in curs de aprobare.

„Conform legii care reglementeaza regimul drumurilor nationale si sistematizarea acestora, pe acest tip de artere de circulatie nu pot fi amplasate constructii de nici un fel la o distanta mai mica de 22 de metri de axa drumului", spune Mircea Pascoi, inspector in cadrul serviciului Sistematizare Rutiera din cadrul Sectiei Drumuri Nationale Oradea.

De aceeasi parere este si comisarul Florian Campan, din cadrul Serviciului Politie Rutiera Bihor. „Sunt un adevarat pericol" a declarat mult mai transant Campan. „Marea majoritatea a constructiilor imobile ori chiar mobile, pentru ca multi comercianti si-au deschis puncte de lucru in rulote tractabile, sunt ilegale.

Sunt ori in zona de siguranta a drumului, ori in zona de protectie, ori chiar obturand accesul de pe arterele secundare, lucru interzis de lege. Mai mult, acestea nu au avizul Politiei Rutiere si nici pe cel de la Drumuri Nationale", a conchis Florian Campan.

Politistul a apreciat ca amplasarea acestor tonete in imediata apropiere a drumurilor nationale ori judetene principale din judet, artere de trafic auto foarte intens tranzitate de masini, reprezinta un real pericol pentru siguranta circulatiei rutiere.

„Masinile care opresc la aceste tonete nu au, in cele mai multe cazuri, posibilitatea sa evite stationarea in zona de interdictie. Pe timp de noapte, pot provoca accidente rutiere care se pot solda cu urmari grave", a mai spus Campan.

Cochetand cu puscaria

Ordonanta de Urgenta 195/2002, care reglementeaza circulatia pe drumurile publice, prevede sanctiuni drastice nu numai pentru comerciantii la drumul mare care eludeaza legea, ci si pentru cei care tolereaza asta.

Respectiv administratiile locale care inchid ochii ori elibereaza autorizatii de constructie pe marginea soselelor fara sa solicite acordul celor in drept sa spuna daca acestea nu pericliteaza siguranta traficului rutier.

Articolul 86 spune ca „Eliberarea autorizatiei pentru lucrari de construire, modificare, modernizare sau de reabilitare a drumului public, amplasarea unor constructii, panouri sau reclame publicitare in zona drumului, fara acordul politiei specializate, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

Aceleasi articol de lege spune ca de aceeasi pedeapsa este pasibila si „persoana care nu respecta conditiile stabilite de politia specializata pentru amenajarea accesului rutier la drumul public, in cazul constructiilor amplasate in zona acestuia, daca prin aceasta se pun in pericol fluenta si securitatea rutiera". Clar si fara echivoc.

In atare conditii, peste 120 de comercianti si-au amplasat pe soselele bihorene chioscuri, gherete, panouri de reclama ori chiar statii de carburanti fara a solicita autorizarea Politiei Rutiere. Acum, au de dat socoteala.