Vanatoarea, ca si pescuitul, este o pasiune, dar braconajul este un viciu. Diferenta dintre ele este mica si multi ajung sa fie stapaniti de patima care-i impinge sa incalce legea. De acolo, cale de intoarcere nu mai exista. Un braconier care aprins gustul fructului oprit traieste cu el in sange toata viata.

„Aceasta meteahna e veche de cand lumea", spune comisarul Gheorghe Sava, seful Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Bihor. „Si va persista. Insa la noi in judet este departe de a ajunge un fenomen infractional" a mai declarat seful „vanatorilor de braconieri". Actiunile de prevenire si combatere a braconajului au dat roade in Bihor.

Ultimii trei ani au insemnat, conform rapoartelor statistice ale Politiei, o diminuare constanta a numarului de cazuri de braconaj in judet. „Suntem cu ochii pe voi!" le transmite Sava celor care se joaca cu legea. Si, se vede.

Pentru ca actiunile organizate ale Politiei, paznicilor de vanatoare si a inspectorilor silvici i-au descurajat pe cei care cocheteaza sa dea iama ilegal in fondul cinegetic si piscicol al Bihorului.

Tot mai putini

Numarul cazurilor de braconaj cinegetic sau piscicol din Bihor s-a diminuat in 2004 si primul trimestru al acestui an cu peste 25%, comparativ cu 2003. Statisticile arata ca, in ultimele cinci trimestre, in judet au fost constatate un numar de 48 de infractiuni la Legea 103/1996, a fondului cinegetic, si Legea 192, a fondului piscicol.

Au fost aplicate un numar de 160 de sanctiuni specifice, la care se mai adauga alte 130 pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Politistii spera ca actiunile preventive derulate in colaborare cu Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor si Directia Silvica Oradea, principalii administratori ai fondurilor de vanatoare si piscicole din judet, sa mentina o tendinta de descrestere a acestei practici infractionale.

Cu toate acestea, oamenii legii mai au inca de lucru cu braconierii, dovada cazurile mai importante depistate in ultimele sase luni.

Unul dintre acestea se leaga de luna septembrie 2004. In urma unor activitati de supraveghere derulate pe parcursul a cateva luni, politistii oradeni au organizat o panda in padurea satului Dumbravita de Codru, unde se bracona de ceva vreme.

In capcana oamenilor legii a cazut M.M., localnic, care iesise la vanatoare de caprior. Omul avea o arma artizanala, calibrul 16 mm si cartuse confectionate tot artizanal. Un alt caz a fost depistat in noaptea de 18/19 septembrie 2004, in zona Marghita, cand au fost prinsi in flagrant A.C. si B.L., membri vanatori in cadrul Ocolului Silvic Marghita care iesisera la braconaj nocturn.

Asupra lor a fost gasit un adevarat arsenal, doua pusti de vanatoare si peste 50 de cartuse. Un alt caz, de data aceasta de braconaj piscicol, a fost depistat la Fegernic, unde, in noaptea de 15/16 aprilie 2004, au fost prinsi trei braconieri. Cei trei pescuiau cu setci si aveau deja in portbagajul masinii peste 160 de kilograme de peste.

Braconierii, ca specie

In ceea ce priveste braconajul cinegetic, exista mai multe, diferentiate dupa mobil si dupa modul de operare. Din prima, se disting cei mai pasnici dintre braconieri. Acestia sunt ori detinatorii legali de arme de foc care mai impusca si in extrasezon, ori localnicii care pun capcane in locurile cu vanat.

„Sunt cel mai putin periculosi pentru ca nu fac paguba mare, capturand doar cat le trebuie sa bage in frigider", spune Gheorghe Sava. Mai periculosi, insa, atat ca si daune produse in fondul cinegetic sunt braconierii care isi castiga existenta din vanat. Dotati cu arme puternice si performante si mijloace de ochire pe timp de noapte, acestia sunt cel mai greu de prins.

Organizati in grupuri, vaneaza cu predilectie pe timp de noapte si vand prada la pret de specula restaurantelor ori carmangeriilor particulare. „Este o afacere foarte banoasa. Doar din carnea animalelor ucise sunt unii care au facut bani frumosi.

Ca sa nu mai vorbim daca au norocul sa impuste cate un exemplar de talie la care trofeul, blana sau craniul, se vinde la negru pe valuta forte", specifica Sava.

Cei mai greu de dovedit sunt asa zisii braconieri de lume buna. Oameni cu bani, cu masini de teren care le asigura accesul in aproape orice zona de vanatoare, multi dintre ei oameni influenti cu relatii si „proptele" sus puse.

Organizati dupa reguli mafiote, ei opereaza in grupuri restranse unde regula de aur este tacerea. Chiar daca sunt prinsi in flagrant, putini dintre ei ajung sa fie deferiti justitiei. „Din fericire, in Bihor nu au fost inregistrate astfel de cazuri", specifica Sava.

Braconierii care atenteaza la fondul piscicol sunt o alta categorie de infractori. Cu toata asprimea controalelor oamenilor legii, cursurile de apa curgatoare si baltile bihorene sunt saracite constant de peste.

Braconierii actioneaza cu setci, prostovoale si chiar cu dinamita ori curent electric, decimand populatia piscicola a judetului.

Patima braconajului ii face pe multi sa nu ia in seama riscurile la care se expun, cu toate ca legea prevede sanctiuni usturatoare care pot merge pana la detentie. „Acest viciu nu va fi eradicat definitiv niciodata" a conchis Sava.

„Este pacat sa ne amagim cu gandul ca vor veni vremuri in care nu vor exista braconieri. Sunt oameni care traiesc doar pentru asta. Este o ciudatenie, dar o realitate pe care trebuie sa o acceptam".

Primii in lume

Nu este de mirare ca strainii platesc bani grei pentru o partida de vanatoare in Romania. Fondul cinegetic de pe plaiurile mioritice a impus respectul tuturor organismelor internationale de evaluare a trofeelor de vanatoare.

Astfel, la lup, Romania detine recordul mondial al speciei si ocupa cinci pozitii in randul celor mai valoroase 10 blanuri de lup din lume, iar la craniu detine pozitia a treia. Romania inregistreaza cele mai puternice trofee de capra neagra din lume.

In Muntii Fagaras a fost inregistrat recordul mondial absolut, de 141,10 puncte CIC (Comitetul International Cinegetic), iar in alte locuri din Carpatii Romanesti s-au recoltat 16 din primele 20 de trofee ale lumii.

Primele 10 trofee din clasamentul mondial sunt din Romania si depasesc 126 puncte CIC.

Cele mai bune trofee de vanatoare din lume ale speciei de urs brun, atat la craniu cat si la blana au fost recoltate tot in Romania. Recordul mondial la blanuri este detinut de un trofeu de 687,79 puncte, recoltat in 1983, iar la craniu recordul mondial este de 69,47 puncte si a fost recoltat in 1994.

Cele mai valoroase 10 blanuri de urs brun din lume sunt din Romania, iar din primele 10 cranii, 5 au fost recoltate tot aici. Braconajul din ultimul deceniu a redus, insa, aproape la tacere prezenta Romaniei in cadrul expozitiilor internationale de gen.

Accidente la braconaj

Nu doar animalele cad prada braconierilor. Un caz de notorietate este tragedia din in vara anului 2000 care a zguduit Beiusul. O tanara de 20 de ani, Romelia Tarna, a murit impuscata in masina in timp ce se intorcea de la o partida nocturna de braconaj in compania logodnicului, tatalui sau si a prietenului acestuia din urma.

Arma soferului, postata dezasigurata intre scaunele din fata ale masinii, s-a descarcat accidental in pieptul tinerei care a murit pe loc. Cazul din Beius nu este singular. In acelasi an, un alt accident s-a petrecut la Uileacu de Beius.

Miclos Petru, un localnic din zona, a fost impuscat accidental in plamani, ficat, abdomen si umar, de la distanta mica de partenerul de braconaj. Acestea au fost doar doua cazuri cu urmari foarte grave din ultimii zece ani, insa exemplele ar putea continua.

Ceausescu, primul in top

Dintre toate tarile lumii, numele Romaniei apare cel mai des in clasamentul mondial al primelor zece tari cu cele mai frumoase trofee de vanatoare omologate de organismele internationale. Si asta, datorita lui Nicolae Ceausescu.

La peste 15 ani dupa moartea sa, fostul dictator continua sa ocupe primul loc in topurile internationale ale vanatorilor cu cele mai frumoase trofee. Cunoscut impatimit al vanatorii, primul puscas al Romaniei de atunci si-a inscris numele in „Top Ten" al clasamentelor mondiale la mai multe categorii de vanat.

Ceausescu ocupa primele noua pozitii din zece in tabelul celor mai frumoase trofee mondiale de urs brun, recorduri omologate prin medaliile de aur obtinute in 1978 la expozitia de la Bucuresti, in 1980 la Plovdid, cinci in 1985 la Brno si doua in 1986 la Nurnberg.

Nici la trofee de cranii de urs brun nu stam rau. Ceausescu ocupa pozitia a sasea dintre primele zece trofee ale lumii, rezultat obtinut cu un exponat impuscat in 1984 in localitatea Madaras si medaliat un an mai tarziu la Brno.

Si la caprior, Ceausescu a fost medaliat cu aur in cadrul expozitiei internationale din 1977 de la Marsilia, trofeul ocupand si in prezent locul al IV-lea in clasamentul mondial.

Ultimul rezultat din ierarhia mondiala in care apare mentionat numele lui Nicolae Ceausescu, pe pozitia a 7-a din primele 10 din lume, este la trofeul de cerb comun cules in 1980 la Soveja si medaliat cu aur in 1981 la Plovdid. Clasamentul a fost stabilit in functie de punctajul Comitetului International Cinegetic, acordat de organizatia internationala de clasificare a trofeelor de vanatoare.