BANATEANUL a aflat insa ca, departe de a fi sub control, situatia e dezastruoasa: la Clinica de Boli Infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara nu mai exista medicamente pentru tratamentul bolnavilor!

7.000 de persoane vaccinate

La cateva zile dupa ce apele s-au revarsat intrand in casele timisenilor, Directia de Sanatate Publica a inceput vaccinarea sinistratilor. "Pana in prezent, 7.000 de persoane au primit vaccin impotriva hepatitei A, vaccin antitifoidic si diftero-tetanic.

Acum se vaccineaza si voluntarii, studentii si toate persoanele care merg in zonele afectate de inundatii" - a declarat, pentru BANATEANUL, Dana Spac, purtator de cuvant la DSP Timis.

Pericol in pamant

Conform specialistilor de la DSP, situatia este acum sub control, insa probleme mari s-ar putea ivi dupa retragerea apelor, atunci cand microbii rezultati din descompunerea microorganismelor se vor fi infiltrat in pamant.

Din zonele inundate, Directia Sanitar-Veterinara a strans pana acum sute de animale moarte (peste 250 de porci, 6 cai, peste o suta de oi si capre, zeci de taurine, caini, pisici si animale salbatice). Cadavrele lor, deja putrezite, au fost transportate in containere speciale la Protan, unde au fost incinerate.

Aceasta este insa doar o rezolvare de moment, pentru ca apa s-a infiltrat in pamant, contaminand sursele de apa, inclusiv fantanile.

Pericol din mlastini

"Sporii de antrax raman activi in sol ani de zile. Leptospirele cresc si se inmultesc in balti si mlastini. Tantarii, prin intepatura, pot transmite malaria. Sursele de apa contaminate pot declansa toxi-infectii alimentare, febra tifoida sau chiar diverse tipuri de hepatita.

Tot apa poate fi responsabila si de transmiterea holerei" - avertizeaza prof. Lucian Negrutiu, seful Clinicii de Boli Infectioase de la Spitalul Victor Babes, din Timisoara.

Acesta spune ca ar fi bine ca oamenii sa nu consume apa si sa foloseasca obligatoriu cizmele de cauciuc, pentru ca se poate contacta o leptospiroza (bacterie care provoaca o boala grava ce ataca ficatul si rinichii). Riscul este crescut mai ales pentru cei care calca prin mlastini, balti si mal.

Masuri ineficiente

"Holera constituie si ea un pericol deosebit, pentru ca se poate contacta tot din apa si prin mainile murdare. E bine ca oamenii sa se stearga pe maini cu prosoape de hartie, pentru ca in prosoapele obisnuite germenii raman" - spune profesorul Negrutiu.

"Parerea mea este ca, in acele conditii, nu este bine ca oamenilor sa li se dea hrana calda. Mai bine conserve. Mancarea se strica si devine focar de infectii. Am vazut mormane de paine stricata si va dati seama ce se poate intampla!" - adauga seful Clinicii de Boli Infectioase.

De mai bine de o saptamana, autoritatile au inceput sa imprastie din avion substante pentru combaterea tantarilor, care deja s-au inmultit.

"Nu a intrebat nimeni un epidemiolog sau un specialist in domeniu! Asa cum se procedeaza acum, eficienta actiunii de stropire este de 30%, maximum 50% pentru ca larvele (ouale), se localizeaza pe dosul frunzelor, asa ca ar trebui sa se stropeasca de jos in sus, cu pulverizatoare speciale. Degeaba arunci substanta din avion"- sustine Negrutiu.

Nu sunt antibiotice

Medicii de la Clinica de Boli Infectioase a spitalului "Victor Babes" au fost atentionati sa fie pregatiti pentru orice eventualitate. "In caz de nevoie, am putea asigura 40-50 de paturi. Nu avem insa ampicilina, solutii perfuzabile, ser fiziologic si antibiotice.

De cateva zile nu sunt nici macar eprubete sau reactivi pentru analizele de laborator!" - spune seful Clinicii de Boli Infectioase de la Spitalul Victor Babes, din Timisoara.

Asadar, in pofida declaratiilor facute de reprezentantii autoritatilor, daca ar fi sa se confrunte cu o situatie epidemiologica grava, medicii nu ar avea cu ce sa-i trateze pe bolnavi!

"Nu avem ampicilina, solutii perfuzabile, ser fiziologic si antibiotice. De cateva zile nu sunt nici macar eprubete sau reactivi pentru analizele de laborator!" – declara prof. dr. Lucian Negrutiu, seful Clinicii de Boli Infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara.

Ce boli ar putea aparea

Toxiinfectiile alimentare si dizenteria pot fi provocate de apa contaminata. Se manifesta prin diaree, varsaturi si sange in scaun. Cazurile grave, cu deshidratare severa, se trateaza la spital.

Holera e o boala infectioasa care poate fi provocata din cauza apei contaminate sau a mainilor murdare. Se manifesta prin diaree cronica si prabusirea tensiunii arteriale.

Pentru plagile intepate sau rani, trebuie facut vaccinul anti-tetanos.

Febra tifoida e o boala care se transmite de la animale la om, prin produse infestate (de obicei branza). Se manifesta prin temperaturi ridicate, constipatie sau diaree si o stare generala alterata. Ultima epidemie de febra tifoida s-a inregistrat in urma cu 30 de ani, la Sacalaz.

Leptospiroza (bacteria se dezvolta in mlastini si balti) blocheaza rinichii si ficatul, determinand disfunctionalitati grave.

Antraxul sau buba neagra se transmite de la animalele ierbivore sau prin produse contaminate (bacilul poate rezista ani de zile in pamant). Boala este foarte grava si poate evolua rapid spre septicemie, meningita carbunoasa sau edeme severe.

Malaria e o boala infectioasa care se transmite prin intepatura tantarului anofel.