Parchetul de pe langa Tribunalul Mures, potrivit caruia super-comisarul de pe atunci al Garzii Financiare Mures, ajuns peste noapte specialist la PNA, a fost cercetat pentru fapte de coruptie.

Desi procurorii subordonati pe atunci chiar lui Marin Sandu, actualul sef al lui Gheorghiu, au dat NUP in dosar, ei aratau ca faptele au existat si propuneau sanctiuni disciplinare impotriva lui Gheorghiu.

Acesta s-a bucurat insa de imunitate si a fost transferat la PNA din mai multe considerente, unul dintre ele parand a fi tocmai experienta sa in domeniul coruptiei.

Calitatea morala a oamenilor care lucreaza in structurile PNA, atat la nivel central cat si local, a fost adesea contestata.

Un document oficial emis de Parchetul de pe langa Tribunalul Mures in martie 2002, ajuns in posesia cotidianului Zi de Zi si a altor institutii media, demonstreaza o data in plus ca cei care contesta au avut si au in continuare dreptate.

Un astfel de caz este cel al fostului comisar al Garzii Financiare Mures, Dumitru Gheorghiu, transferat peste noapte la PNA. Dincolo de acuzatiile pe care acestuia i le aduc tot mai multe voci in legatura cu modul in care realizeaza activitatile specifice la PNA, inainte de a ajunge aici Gheorghiu a fost cercetat pentru fapte de coruptie.

Mobil "de imprumut"

Plangerea impotriva comisarului a fost inaintata in 2001 chiar de reprezentantii legali ai institutiei la care acesta lucra, respectiv Garda Financiara Mures, care a cerut cercetarea sa pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu si primire de foloase necuvenite.

Lui Gheorghiu i se imputa faptul ca ar fi folosit abonamentul telefonic al unui patron timp de un an de zile, a acoperit o serie de nereguli existente la o societate comerciala si a vandut un dozator de bere, proprietatea fabricii SC Silva SA Reghin, desi acesta nu era destinat vanzarii.

Procurorii au dispus la acea data neinceperea urmaririi penale impotriva lui Gheorghiu, cercetarea penala, asa dupa cum reiese din Rezolutia Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, fiind insa destul de subtire.

Procurorul care a instrumentat cauza a aratat in motivare ca faptele nu sunt de natura penala, dar a propus atragerea raspunderii disciplinare a comisarului garzii.

Ei au admis declaratia lui Gheorghiu, potrivit caruia a platit din banii sai abonamentul telefonic dupa ce a „imprumutat" cartela cu abonament de la patronul firmei SC Gitogi Service SRL Targu Mures, Feole Geanni.

Anchetatorii nu au cerut insa acte justificative care sa demonstreze plata acestor sume de catre Gheorghiu, care a „imprumutat" cartela cu abonament a lui Feole Geanni la doar trei luni dupa ce a efectuat un amplu control la firma acestuia.

Afaceri cu patrimoniul Silva

Mai mult, in cazul dozatorului de bere vandut pentru 8 milioane de lei, fara a se verifica maniera in care Gheorghiu a intrat in posesia acestuia, procurorul a aratat, luand de buna declaratia comisarului care invoca existenta unei inscenari, ca infractiunea de primire de foloase necuvenite nu exista, putandu-se discuta eventual de o infractiune de inselaciune.

Aceasta, desi Ioan Anisoara Maria, administrator al societatii Comalex SRL Reghin, a declarat ca a cumparat dozatorul de la comisarul Gheorghiu si dupa aproximativ o luna reprezentantii SC Silva SA Reghin au venit si l-au ridicat, deoarece se afla in proprietatea fabricii.

O explicatie privind scoaterea basma curata a "super-comisarului" ar fi aceea ca actualul sef al lui Gheorghiu, procurorul Marin Sandu, era la acea data seful Serviciului Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures.

Acest lucru poate explica de asemenea criteriul care a stat la baza racolarii de catre PNA a expertului care a devenit peste noapte cunoscator al tuturor domeniilor, de la informatica pana la merceologie si contabilitate.

Solicitam pe aceasta cale interventia Ministerului Justitiei cu scopul redeschiderii dosarului care il vizeaza pe Dumitru Gheorghiu si reanalizarea de catre sefii PNA a calitatii morale si profesionale a acestuia de a ocupa o functie in cadrul Parchetului National Anticoruptie.