Cum a pierdut fostul director al Finantelor Publice Bihor afacerea Cramei Fughiu

Daca cineva crede ca fostul sef al Finantelor bihorene a reusit sa faca tot ce a vrut in acest judet, ei bine, se insala. De-a lungul carierei sale, ex-finantistul Ioan Lascau a dat piept si cu esecurile. Realitatea bihoreana prezinta un caz in care adjunctul de la Finantele locale a fost cercetat penal, degeaba.

Cea de-a saptea infractiune pentru care Lascau a fost anchetat, instigare la abuz in serviciu, s-a finalizat cu neinceperea urmaririi penale.

Procesul de vanzare-cumparare a "Cramei Fughiu", apartinand societatii comerciale URSUS SRL din comuna Osorhei, era cat pe ce sa-i aduca ex-directorului executiv al Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, cel de-al saptelea cap de acuzare. Dar n-a fost asa. Fostul finantist si lichidatorul societatii, Vasile Verigoi, au fost scosi de sub urmarire penala.

"Povestea Cramei" a inceput in a doua jumatate a anului 2003, cand Lascau, din calitatea de director executiv la Finantele bihorene, a aflat de intrarea in faliment a firmei controversatului afacerist Ioan Urs din Osorhei, condamnat la inchisoare, intr-un dosar penal.

Pentru recuperarea imenselor datorii pe care societatea acestuia, URSUS SRL, le acumulase la Directia Finantelor Publice si la o serie de banci creditoare, s-a cerut lichidarea judiciara a firmei.

Judecatorul sindic Florian Murg l-a desemnat pe Vasile Verigoi, de la firma de specialitate Interfin, sa se ocupe de toate demersurile legale. "Crama Fughiu" era, practic, cam singurul obiectiv al societatii URSUS de pe urma careia se puteau recupera ceva bani.

Din cauza pretului mare stabilit, dupa mai multe licitatii, lichidatorul n-a putut vinde crama. La inceputul lunii iulie, judecatorul sindic accepta propunerea lichidatorului de scoatere a "Cramei Fughiu" la vanzare directa. Data a fost fixata pe 10 iulie 2003.

Cu patru zile inainte, pe 6 iulie, ex-directorul adjunct al Finantelor Bihor Ioan Lascau il contacteaza telefonic pe lichidatorul Verigoi si se ofera sa cumpere crama prin intermediul cumnatului sau Ioan Tomos.

6 iulie 2003, ora 19:49

Ioan Lascau – Mai Lica, ma, ciao.

Vasile Verigoi – Ciao, ma.

I.L. – Bine ma, stau si astept sa-mi dai un raspuns si nu-mi dai?

V.V. – La ce, raspuns?

I.L. – Nu stiu, stau aici calare pe ceva crama, pe la Fughiu, Osorhei, nu stiu unde-i asta, si vreau sa ma apuc de ea!

V.V. – Nu stiu despre ce-i vorba. No.

I.L.- Crama ma, de sus, de la URSUS.

V.V.– Da’ ti-o dau de ieri.

I.L.– De ieri mi-o dai?

V.V. – Tot astept sa scap de ea.

I.L. – No, sa vorbim, sa vad ce-i cu ea, ca-i paraginita rau, si, daca o mai lasam, moare cu totul.

V.V. – Abia astept sa scap de ea. Lui "gogosarul"( Horia Bologan, omul de incredere al lui Marius Vizer – n.r.), a vazut-o, a zis ca nu-i trebuie, ca nu-i pentru el.

I.L. – Deci "gogo" a vazut-o primul si a zis ca nu-i pentru el?

V.V. – Da. Si Adi (Adrin Ochis, patronul hotelului "Elite" – n.r.).

I.l. – Nici Adi? Atunci, daca doi specialisti care-s cu bautul si mancatul nu…

V.V. – Da’, oricum, astept sa scap de ea.

I.L. – Aha, la cat este acum, la negociere… la cat s-a ajuns?

V.V. – D-apoi amu, cum sa-ti spun, aproape s-a ajuns la bani marunti.

I.L. – Aha.

V.V. – Deci a fost la 500, dar se poate acuma la negociere directa. Cred ca merge si la 300!

I.L. – Aha, no hai sa vorbim, sa vedem.

V.V. – Bine

I.L. – Cu Cornel is aci, cu Sime.

V.V. – Mai am saptamana asta care urmeaza, ca pe urma plec in concediu. Asa ca, saptamana viitoare, daca te intereseaza, chiar putem face hartii sau pui tu pe cineva, nu vii tu.

I.L. – Da, da.

V.V. – Esti creditor!

I.L. – Da, da.

O ora mai tarziu: 6 iulie, ora 20:43

Vasile Verigoi – M-ai mai sunat?

Ioan Lascau – Da, unde esti?

V.V. – Acasa.

I.L. – Am crezut ca esti pe vreo terasa… Ma, eu am fost pana acolo si voiam sa vorbesc asa, in particular, cu tine, de chestia aia.

V.V. – Da, vorbim maine. Poti sa mergi sa vezi de chestia aia, ca s-o vezi, si pe urma vorbim, ca numai in particular vorbesc cu tine, nu cu…

I.L. – Da, da, bun. Bine, maine…

Reusita: 10 iulie 2003, data vanzarii Cramei Fughiu, ora 11:26

Ioan Lascau: – Deci zici ca ramane in principiu asa cum am…

Vasile Verigoi: – Singura mea activitate pe ziua de astazi asta este, vanzarea respectiva, ca alta treaba nu mai am la birou… Mai ales ca ti-am zis ca si eu am inteles sa fii tu, nu altul, ca sa pot si eu sa ma inteleg cu proprietarul, cu casuta aia, no.

I.L.- Da, da’ am facut eu asa, o…

V.V. – O socoteala?

I.L. – Da, ca…

V.V. – Si?

I.L. – Mergem tare in sus, daca mai adaugam si cu TVA, si cu toate chestiile alea… ar trebui totusi sa fie oferta un pic mai… ca sa…

V.V. – Bag atunci 150 (150 de milioane de lei – n.r) cu TVA cu tot.

I.L.- Da, da…ca sa putem sa discutam si de cealalta problema.

V.V. – Bine.

I.L.- No, eu la ora 13 trimit omu’ acolo si…

V.V. – Bine.

Aceeasi zi de 10 iulie, ora 14,26

Vasile Verigoi: – No, sunt aici cu cumnatu-tau. N-a avut concurenti, asa ca s-a adjudecat la 150… Numai ca nu i-ai dat bani suficienti. Am diminuat garantia. Eu ti-am spus 15, plus 1.500, asa ti-am spus.

I.L. – Da’ ai zis ca merge la 120, plus…

V.V. – Plus, da’ no, si TVA-ul trebuie… acuma i-am facut garantie 10% din pret, fara TVA.

I.L. – Bine. E in regula. Bine, ciao.

Primul esec

Vanzarea Cramei Fughiu la pretul de 150 de milioane de lei, inclusiv TVA, nu a fost confirmata de judecatorul sindic, pe motiv ca pretul era prea mic. Pentru urmatorul termen, fixat pe 20 noiembrie, lichidatorul Vasile Verigoi a fost obligat sa publice in ziarele locale si centrale anuntul de vanzare a Cramei.

In urma anuntului au mai aparut doi ofertanti: Tiberiu-Ioan Cristea, patronul firmei Crisgemina Impex SRL, si Ghoerghe Ias din Osorhei. Finantistul a auzit de inscrierea celor doi ofertanti si a luat rapid legatura cu lichidatorul Verigoi.

17 noiembrie 2003

Ioan Lascau: – Lica, ciao,ce faci?

Vasile Verigoi:– Ciao. Plec.

I.L. – Cum?

V.V. – Plec acuma.

I.L. – Pleci la Cluj?

V.V. – Da, la operatie.

I.L. – Da, dar cand e chestia aia, joi?

V.V. – Joi.

I.L. – Da, am inteles eu… ca am primit o informatie ca nu-i ceva in regula.

V.V. – Nu ca nu-i in regula, eu ti-am spus ca o facem in regula. Adica au aparut doi ofertanti si care…no, eu incerc sa "smanglesc". I-am spus la baiatul meu ca… clientul celalalt, numai Aura (Aurelia Bara, din cadrul Finantelor Publice, functionara care se ocupa de afacerile personale ale lui Ioan Lascau – n.r.) il stie. Atata. Aura ti-a spus?

I.L. – Da, ea m-a sunat acuma ca merge sa se intalneasca cu juristul ca…

V.V. – Bine acuma, eu i-am spus in sensul ca trebuie sa… el acuma trebuie sa modifice oferta aia care a facut-o si s-o depuna. Fac un fel de licitatie in scris, care da mai mult. Apoi a ta va fi ultima, dupa ce au facut aialalti, si atunci discut eu cu tine ca asa am ramas, ca joi ne intalnim.

I.L. – No, bun. Bine, bine, atunci este in regula.

V.V. – Cum sa-ti spun acuma, astia au oferit 160 de milioane unul, 165 plus TVA, cam astea-s ofertele astea doua care s-au adunat pana acuma.

I.L. – Da, da, da.

V.V. – Si ca le-am spus ca terenul nu intra in discutie, ca nu stiu al cui este, nu stiu ce-i cu el c-o pierdut… e disparut CF-ul, deci i-am pafugat!

I.L. – Da, da, no, bun, bine.

V.V. – Deci eu i-am spus la baiat acuma ca… pentru cumnatul tau, sa-l anunte Aura. De aia i-am dat eu tema lui, sa se ocupe cu Aura. Acuma nu stie el despre ce-i vorba, decat atat, ca Aura il cunoaste pe client.

I.L. – Bun, bine.

V.V. – Da’ fii atent care-i unul dintre clienti. Cristi ala, asociatul lui Bargau! Ca, de fapt, Bargau tot l-a prostit pe ala.

I.L. – No, lasa ca-i transmit eu atunci, bun…

V.V. – De la ora 13 sa fie cumnatul tau acolo, si eu cu tine ma intalnesc la 12, adica… si cu el undeva, separat de acolo… sa putem discuta noi intai, sa fie si el… sa stie cum se pune treaba!

I.L. Bun.

Eliminarea concurentei

A doua zi unul dintre ofertantii "Cramei Fughiu", Tiberiu Cristea, isi anunta retragerea din cursa, cu toate scuzele de rigoare pentru deranjul facut.

18 noiembrie, ora 9:48

Tiberiu Cristea – Alo, sa traiti, Cristi va deranjeaza.

Ioan Lascau – Servus, Cristi.

T.C. – Am facut o greseala!

I.L. – Da, dar n-ai stiut, asa ca nu-i nici o problema.

T.C. – Da, am luat din ziar.

I.L. – Da, nu stii, al doilea cine-i?

T.C. – Habar nu am, nu stiu…

I.L. – Atunci trebuie neaparat astazi sa mergi si s-o retragi! Mai este o persoana fizica, da’ nu stiu cine-i.

T.C. – Zi-mi numele si ma documentez.

I.L. – Numai daca mergi acolo te poti documenta, ca nu stiu nici eu.

T.C. – Eu nu ma duc ca n-am fost eu acolo, a fost altcineva. Trimit pe altcineva.

I.L. – Trimite atunci si poate iti da informatia…

Dupa ingenuncherea primului ofertant, ex-directorul isi indreapta atentia spre celalalt contracandidat, Gheorghe Ias, singura persoana care indraznea in continuare sa i se puna de-a curmezisul in drumul spre acapararea Cramei Fughiu. Inversunarea lui Gheorghe Ias a stricat si socotelile lichidatorului Vasile Verigoi.

19 noiembrie 2003, ora 11:37

Vasile Vrogoi: – Ciao, poti vorbi?

Ioan Lascau: – Da, dar nu pe asta.

V.V. – No, am venit, sunt dupa operatie… dar maine, neaparat, trebuie sa ne intalnim atunci in prealabil cu cumnatul tau.

I.L. – Am rezolvat problema.

V.V. – Am inteles ca ai rezolvat una, ca pe unul l-ai eliminat din…

I.L. – Da, dar celalalt e sub.

V.V. – Alalalt e sub si asta stiu…

I.L. – Am facut peste… am platit tot… am mers cu 15 in plus!

V.V. – Deci ai vorbit cu ala sau cu Bargau?

I.L. – Si cu, si cu.

V.V. – Bine. Acuma nici o problema nu-i…

I.L. – Fata a discutat si cu…

V.V. – Stiu, ma omule, am verificat treaba, mi-a spus baiatu’. S-a intalnit cu Aura (subalterna lui Lascau – n.r.), i-a spus suma celuilalt, e OK, a facut 166 plus TVA ca la…

I.L. – Bine, bine, ma, nu mai spune toate astea!

V.V. – Bine, nu mai spun toate astea. Tema era ca eu, cu tine si cu Nelu (Ioan Tomos – n.r.) sa ne intalnim pe 12, se poate?

I.L. – La 12 va fi acolo el. Nu-i bine sa vin si eu!

V.V. – Da, tu. Tu nu-i bine sa vii. Da’ nu la mine sa venim, in alta parte, ca la 13 trebuie sa fie el acolo.

I.L. – Da-mi un telefon si stabileste...

Pierderea afacerii

Sedinta de vanzare a Cramei Fughiu, prezidata de lichidatorul Vasile Verigoi, s-a desfasurat conform planului prestabilit. Oferta scrisa a lui Gheorghe Ias era de 162 de milioane plus TVA. Cumnatul lui Lascau, Ioan Tomos, a ridicat pretul la 165 de milioane, plus TVA. Ias a incercat sa pluseze, dar a fost blocat de lichidator.

Gheorghe Ias a contestat in instanta vanzarea Cramei, cererea acestuia a fost admisa de judecatorul sindic Florian Murg. Cateva luni mai tarziu, judecatorul a dispus anularea vanzarii directe din 20 noiembrie. Subalterna lui Lascau, functionara Aurora Bara din cadrul Finantelor Publice, ii raporteaza sefului intregul scenariu al vanzarii.

21 noiembrie 2003, ora 11:16

Aurora Bara – Uite, acum am vorbit cu Marcel (Marcel Buhas, jurist la Interfin SRL), am vazut contestatia lui cretinu’ ala, deja este depusa la tribunal…

Ioan Lascau – Da.

A.B. – Speram ca, deci va trebui solutionata de judecator. Speram ca nu se va face procedura pana in 27, nu stiu cand pica, saptamana viitoare. Va trebui sa formulam o cerere pentru adjudecator, respectiv, dl Tomos, o cerere de interventie, sa-si apere interesul. Intelegi? Se va amana si va merge la judecata. A fost un show acolo, mi-a spus Marcel, dezastru!

I.L. – Da, da, da.

A.B. – Nevasta lui ala a facut un show acolo, a oferit 170 de milioane… oricum, Marius se va duce in locul meu la cauza, ca-i cauza mea, stii? Si stie ce are de zis. Adica o sa-i spun eu ce trebuie sa zica, stii?

I.L. – No, bine da’ sa-i spui atunci. Si cine face hartia aia la… fa-i hartia aia, te rog…

A.B. – Eu… Puiutule, eu o sa fac si o sa mearga sa-l reprezinte un avocat in termenul din ianuarie, probabil. Mi-e frica si de Murg (judecatorul sindic Florian Murg – n.r.), ca Murg intra in cauza si Murg este un cretin! Asa.

I.L. – Ma, da’ ce prostie… o pierdere de timp cu toata…

A.B. – Da, da…da, da’ sa vezi discutii… au ajuns la jigniri, la chestii de genul acesta. Acum merg sa-i acord consultanta juridica lui Petrut, (consilierul local Vasile Petrut – n.r.)

I.L. – Da, da’ auzi?…. jigniri intre cine?… Ca nici nu am stiut de chestia asta.

A.B. – Sotia lui ala si Verigoi. Stii? Asta este. No, hai ca mai vorbim, merg la Petrut. Unde sa merg? Pe Dobrogeanu-Gherea?

I.L. Da, da…

O jumatate de an mai tarziu, "Crama Fughiu" a fost scoasa din nou la vanzare. Ea a fost adjudecata de Vasile Iovan la pretul de 323.150.450 de lei.

Dosarul penal al fostului sef al Finantelor bihorene se afla pe rolul Tribunalului Bihor. Ioan Lascau a fost trimis in judecata pentru savarsirea a sase infractiuni penale; instigare la evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, instigare la bancruta frauduloasa, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Cea de-a saptea infractiune, instigare la abuz in serviciu, a cazut inca din timpul cercetarii penale.