Marii agenti economici clujeni scapa de sediile centrale

Marii agenti economici din Cluj plasati in mijlocul oraselor incep sa isi vanda sediile. Principalul motiv il reprezinta faptul ca firmele nu au resurse suficiente pentru a se alinia prevederilor europene in materie de mediu, iar, pe de alta parte, sumele obtinute din vanzarea terenurilor sunt consistente.

"Fiecare intreprindere mica sau mijlocie va avea costuri de integrare in standardele europene cuprinse intre 500.000 si 1,5 milioane de euro. Daca industria telecomunicatiilor se incadreaza cat de cat, celelalte sunt departe de realitatea din Uniunea Europeana (UE)", spune presedintele Centrului de Afaceri Transilvania, Radu Mlesnita.

Terapia isi darama halele

El este de parere ca, pe linia integrarii europene, fabrici precum Farmec, Somesul Tricotaje sau Ursus ar trebui sa fie scoase in afara orasului. "Proprietarii acestor fabrici gandesc in felul urmator: decat sa modernizam amplasamentul vechi, care nu are nici o sansa de a se alinia normelor UE, mai bine luam totul de la zero, intr-o alta locatie.

De exemplu, Terapia si-a dat seama ca avea costuri enorme cu protectia mediului, si-a facut calculele, iar apoi a decis sa isi darame din hale.

In cazul unor societati de pe platforma industriala, precum Combinatul de Utilaj Greu (CUG) sau Termorom, ele s-au vandut pe felii pentru ca era clar ca nu vor rezista pe piata in conditiile solicitate. In schimb, "multinationale" ca Lafarge sau Holcim au investit bani seriosi in ecologizare", a remarcat Marian Proorocu, director al Agentiei Regionale de Protectie a Mediului (ARPM) Cluj Napoca.

In judet exista 17 mari agenti economici ce trebuie sa detina o autorizatie de control integrat al poluarii precum Somes Dej, Mechel (fosta Industria Sarmei) Campia Turzii, Sanex, Regia Autonoma de Termoficare, Napolact, Casirom Turda, Refrabaz, Holcim ori Agroflip Bontida.

Somes Dej trebuie sa investeasca 60 de milioane de euro in ecologizare

"In cazul in care, desi au programat investitiile pana in 2015, societatile se conformeaza pentru fiecare etapa negociata, nu le lasam sa treaca mai departe.

De exemplu, Somes Dej trebuie sa investeasca 60 de milioane de euro in ecologizare, iar Mechel 15 milioane. Amplasarea sediilor trebuie reglementata, in primul rand, prin planul urbanistic general (PUG). ARPM a primit deja aparatura performanta de monitorizare si control a emisiilor agentilor economici.

Pana in septembrie, agentia va amplasa patru statii de monitorizare a emisiilor din aer in zonele Aurel Vlaicu, la liceul Balcescu, Cartierul Grigorescu si Terapia, care vor afisa mai multi indicatori.

"Daca oamenii vor vedea ca exista depasiri, opinia publica va determina o presiune asupra autoritatilor, iar primaria va trebui sa ia masuri pentru devierea traficului", a precizat Proorocu. Asociatia ecologista "Floarea de colt" a demarat proiectul Eco-Business, prin care firmele de talie mijlocie sunt sensibilizate in a-si rezolva problemele de mediu pana in 2007, anul integrarii in UE.

Asociatia va accesa fonduri europene pentru un proiect ce prevede instalarea unei matrici de noua puncte in jurul municipiului Cluj Napoca. Echipamentele cu senzori vor determina, printr-o avertizare in timp real, depasirile la pulberi sedimentabile, compusi volatili sau alti indicatori.

"In Occident, toate fabricile mari sunt constituite in parcuri industriale, care pot fi supravegheate. La Cluj, parcul industrial nu trebuia construit in zona Hoia, dar, daca tot a fost amplasat acolo, sa aiba un sistem de management de mediu. Noi ne-am oferit serviciile Consiliului Judetean pentru implementare", spune Korosfoy Sandor, specialist in poluarea industriala.

Farmec Cluj se muta in localitatea Dezmir

"Nu este logic sa faci un parc industrial in Zona Clujana deoarece acolo nu prea ai unde sa intri cu TIR-urile, iar in Romania vor intra restrictiile UE privitoare la traficul greu", a spus Korosfoy.

Si Farmec va inaugura un nou sediu si va investi, timp de patru ani, peste 20 milioane de euro. "Cea mai mare investitie o reprezinta noua sectie de la Dezmir, in apropierea municipiului Cluj-Napoca.

A fost o cerinta obligatorie de indeplinit in urma aderarii Romaniei la conventia internationala de la Montreal, privind eliminarea substantelor care epuizeaza stratul de ozon atmosferic", sustine conducerea Farmec.

"Costurile pentru alinierea la standardele europene de protectie a mediului depasesc 70 de milioane de euro. Vom da prioritate investitiilor necesare pentru fabricile de ciment Alesd si Turda, unde conformarea este prevazuta in a doua jumatate a anului 2007.

Nu se pune problema schimbarii locatiei, deoarece detinem in Cluj Napoca o statie ecologica de betoane, care permite reducerea emisiilor de praf si zgomotului", ne-a declarat Markus Wirth, director general al Holcim Romania. Si Armatura cauta alternative la mutarea sediului.

"Pentru investitiile de mediu am alocat, pentru acest an, 650.000 de euro, iar, pana in 2010, propunerile de proiecte sunt de 1,2 milioane de euro. Pentru a reduce poluarea urbana, am intocmit sapte proiecte pentru atragerea de surse de finantare", ne-a informat directorul general al Armatura, Petru Turc.

Intentiile de renuntare la sedii sunt evidente. Terapia dezafecteaza, prin daramare, mai multe hale, CUG si-a scos toate activele la mezat, Farmec s-a concentrat, in ultimii ani, mai mult pe fabrica sa din Dezmir, iar Napolact pe cea din comuna Baciu.

Dupa informatiile noastre, se pregateste Somesul Tricotaje, care isi va instraina sediul pentru construirea unui hotel sau a unui complex comercial si se va muta pe platforma industriala, si aceeasi mutare o va face si Argos (achizitionata de Jolidon), proprietara a mai multor sedii in centrul orasului, care nu mai produce demult la intreaga sa capacitate.