Telefonia mobila este, pentru marea masa a utilizatorilor, o necesitate, dar pe langa utilitatea lor, terminalele GSM au devenit si un accesoriu la moda. Totodata, cu aparitia lor, s-a dezvoltat si o noua clasa de infractori. Hotii de telefoane mobile si smenarii care le comercializeaza au creat adevarate retele pe tot cuprinsul tarii.

Pe strada Stefan cel Mare, chiar langa sediul Politiei Municipiului Constanta isi au sediul mai multe case de amanet ce achizitioneaza si vand terminale GSM. La intrarea in aceste case de amanet te intampina unul, doi sau chiar mai multi smenari care incearca sa te imbie cu tot felul de telefoane mobile. Tu spui ce telefon doresti, iar el ti-l aduce imediat.

Daca nu esti hotarat ti se pot propune mai multe modele, in functie de cati bani ai. De precizat este si faptul ca preturile nu sunt fixe.

De exemplu, daca te targuiesti cu un asemenea vanzator ambulant de telefoane mobile, caruia ii spui din start ca ai disponibila doar suma de 2 milioane de lei, oferta nu intarzie sa apara: „Iti dau un Nokia 3310 la 1,2 milioane", dupa cum ne-a informat dealer-ul. Dupa toate aparentele, pretul ar fi scazut, dar asta la insistente suplimentare.

Cat despre garantia ca telefonul este functional, tot dealer-ul ambulant a declarat, cu mana pe inima: „Telefonul merge bomba, bateria tine patru zile sigur, iti dau cuvantul meu".

Interesant ca indivizi de genul acesta se prezinta la coltul strazii ca la oricare… loc de munca. Acelasi smenar poate fi gasit la coltul strazii, chiar sub nasul Politiei Municipiu, in fiecare zi, de la 9 la 18.

Succesul campaniei cu afise, daramat de judecatori

Pe de alta parte, majoritatea acestor telefoane sunt rezultatul unor furturi si talharii. "Telefoanele mobile ce sunt puse in vanzare de dealer-ii de la coltul strazii provin din furturile din buzunare, spargeri auto, smulgeri din mana sau de la gat si, mai rar, din spargeri de locuinte sau de magazine", ne-a informat comisar Marian Soare, sef Birou Investigatii Criminale.

"De obicei, telefoanele mobile ce fac obiectul unor infractiuni savarsite in Constanta ajung sa fie vandute in alte orase din tara, iar cele ce se vand in orasul nostru provin din Brasov, Galati, Bucuresti si alte orase", a adaugat comisarul.

Cat priveste modalitatile de stopare a acestui fenomen, ele nu prea exista, de obicei teparii in cauza alegandu-se doar cu cate o amenda sau mai multe. „Singurul lucru pe care il putem face este sa ii amendam, dar ei fac contestatie la instanta, care le anuleaza amenda.

Ii mai putem suspecta de comert ilicit, dar pentru a demonstra asa ceva trebuie organizat un flagrant", a mai declarat comisar Marian Soare, care a completat si faptul ca organizarea unui flagrant este destul de dificila, dat fiind ca infractorii nu au telefoanele asupra lor. Nici impotriva celor ce se ocupa cu furtul acestor telefoane nu se fac prea multe lucruri concrete.

Mult laudata campanie cu afise lipite in autobuze, indreptata impotriva hotilor din buzunare si posete, s-a dovedit, cel putin la inceputul ei, un real succes al politistilor, dar tot acest succes a fost daramat de intortocheatele meandre ale justitiei. „In urma campaniei au fost retinuti mai multi suti, dar instanta nu elibereaza mandat de arestare preventiva pentru ei.

Asa se face ca acestia, pe toata perioada procesului, comit in continuare infractiuni, iar unele procese pot dura ani in sir", ne-a mai declarat seful Biroului de Investigatii Criminale. Probabil acest lucru l-au simtit si cei ce utilizeaza mijloacele de transport in comun.

In timpul campaniei cu afise hotii chiar disparusera, dar dupa incetarea ei, acestia si-au facut aparitia din nou, dornici sa recupereze zilele in care nu au putut opera.