Relatam, in urma cu trei saptamani, drama lui Darius Mihut, copilul nascut fara maini si fara un picior care are nevoie de o proteza pentru a merge fara chinuri.

Drama sa a sensibilizat multi oameni cu suflet: in doar cateva zile, micutul a fost consultat la un centru de protezare din Oradea si a fost operat apoi la Timisoara. Colegii sai de scoala au strans pana acum 36 de milioane de lei pentru a-l ajuta.

In carne vie

Darius Robert Mihut este elev in clasa intai la Scoala Generala nr. 30 din Timisoara. Stie sa scrie, desi nu are manute, si umbla, desi piciorul stang i se termina brusc, imediat sub genunchi, intr-un ciotulet de carne rozalie.

"Inainte jucam si fotbal. Odata am dat asa tare in minge, ca era sa sparg un geam...", braveaza micutul. Ochisorii, de un verde crud, ii stralucesc insa trist sub parul blond tuns scurt, militareste. Abia mai poate umbla...

Desi la scoala merge drept, chiar daca schiopatand, acasa Darius se taraste pe genunchi. Copilul a crescut, dar proteza piciorului sau nu. Si il jeneaza. "De cate ori apasa mai tare pe proteza, osul ii intra in carne. Pana acum s-a infectat de trei ori", zice Dorica Micula, bunica micutului.

Inciziile repetate au inlaturat puroiul, dar nu au rezolvat problema. Darius are nevoie de o proteza noua, iar BANATEANUL si oamenii la care ziarul ajunge au incercat sa il ajute.

Se poate!

Cu ajutorul colegilor nostri de la BIHOREANUL, Darius a fost consultat zilele trecute la Centrul de Protezare si Ortezare Theranova din Oradea. Ortopezii i-au luat masurile si i-au facut un nou mulaj pe bontul piciorului, pentru a fabrica o noua proteza. S-a constatat insa ca era nevoie de o noua interventie chirurgicala.

"Osul lui creste si o sa aiba mereu tendinta sa strapunga pielea, indiferent cum am prinde proteza pe picior. Este nevoie de o operatie de cosmetizare, in care osul sa fie scurtat, rotunjit, iar apoi acoperit la loc cu masa musculara si piele", explica Jaco du Plessis, presedintele Fundatiei Theranova.

Operatia

In Timisoara, cazul lui Darius a fost preluat de profesorul Tiberiu Bratu, directorul Casei Austria, specialist in chirurgie plastica.

Dupa ce a vizionat o caseta video primita de parintii lui Darius de la Centrul de Protezare si Ortezare Theranova, despre cum trebuie sa arate piciorul dupa operatie pentru a se potrivi in proteza, chirurgul timisorean a hotarat sa intervina. L-a operat pe Darius vineri dimineata, la ora 9.

"Totul a decurs normal. S-a modelat putin bontul. Am taiat 3 centimetri din osul care ii strapungea pielea. In cel mult trei saptamani, copilul va putea purta proteza", ne-a declarat profesorul Bratu, dupa operatie. Familia lui Darius nu a trebuit sa plateasca nimic pentru interventia chirurgicala.

Mai mult, Casa Austria il va sponsoriza pe micut cu o parte din suma necesara protezei cu senzori, care costa in jur de 100 de milioane de lei.

Pas cu pas

Cei care au sarit printre primii sa il ajute pe Darius au fost chiar colegii sai de scoala, care au pus mana de la mana reusind sa stranga pana acum 36 de milioane lei. Ei stiu ca pe 7 mai a fost ziua lui. Darius nu astepta insa dulciuri, masinute sau jocuri sofisticate.

Micutul viseaza la ziua in care va avea o noua proteza, cu care sa poata alerga fara durere, ca orice copil. Aceea va fi cu adevarat ziua lui...

"Va merge!"

Darius a vrut sa ajunga la Oradea pentru ca a auzit de Centrul Theranova la una din emisiunile lui Cristian Tabara de la PRO TV. "Am vazut ca Andreea merge. Si am vrut sa merg si eu", zice copilul.

"Andreea" de care vorbeste Darius este o fetita din Oradea (foto) care, desi a ramas fara un picior in urma unui accident de circulatie, poate umbla normal, multumita specialistilor de la Theranova. "Merge pe bicicleta, se da pe tobogan, se joaca cu ceilalti copii.

S-a adaptat foarte bine", spune Jaco du Plessis, presedintele Fundatiei Theranova. Cei doi copii s-au intalnit in holul centrului, iar Darius a fost vrajit de fetita, pe care a pupat-o la despartire. "E foarte draguta. Nici nu se vede ca are proteza", zice, conspirativ, micutul.

Iosif Pop, tehnicianul ortoped care s-a ocupat de Darius, spune ca dupa operatie pustiul va putea umbla la fel ca Andreea: "Va merge foarte bine! O sa se poata juca cu copiii fara probleme".

Operatii peste operatii

Darius s-a nascut pe 7 mai 1997 cu ambele maini si piciorul stang incomplet formate. Medicii i-au pus diagnosticul de "sindrom plurimal-formativ osteomusculoarticular si tub digestiv (focomelie, agenezie laba piciorului stang, agenezie anala)".

Din acest motiv, copilul a suferit inca de la venirea pe lume interventii chirurgicale repetate, inclusiv una pentru refacerea anusului. Auzind ca acum trebuie sa suporte o noua interventie chirurgicala, parintii s-au ingrozit. "Am sperat tot timpul ca a scapat de ele. A mai trecut prin asta, dar era mic. Acum va fi mult mai greu.

Dupa o astfel de operatie, e nevoie de circa o luna de recuperare, iar Darius e un copil foarte activ. O sa sufere cumplit cand o sa se vada tintuit la pat", spune Marin Mihut, tatal baiatului.

Ajutor pentru Darius

Cei care vor sa il ajute pe Darius sa poata merge din nou pot face donatii in contul RO25BTRL03601201601958XX deschis la Banca Transilvania pe numele Mihut Darius Robert.