Pe Drumul National 68A, Lugoj-Faget, intre km 5 si km 14, au avut loc in ultimii ani mai multe accidente rutiere grave, soldate de cele mai multe ori cu un sfarsit tragic pentru soferi si pasageri. Putini stiu insa ca, pe acest tronson de drum, au loc uneori si curse ilegale de masini.

BMW-uri pentru copii de bani gata

Drumurile noastre sunt improprii pentru masinile de mare viteza, apasarea acceleratiei la maximum fiind, de cele mai multe ori, mortala. Dupa 1989, in Lugoj a aparut o patura de oameni bogati, care au cumparat copiilor lor, la varste fragede, BMW-uri puternice si nervoase. Practic, pe drumurile noastre, un BMW in mana unui sofer nexperimentat este o crima.

DN 68A, un drum cu probleme

Desi pe DN 68A carosabilul a fost facut de curand, de catre o firma straina, mai multi soferi s-au plans de faptul ca, pe timp de ploaie, din asfalt transpira un fel de spuma uleioasa, care provoaca derapari, uneori fatale pentru conducatorii auto.

In aceasta directie, a drumului prost facut, au existat mai multe speculatii, cercetarea cauzelor accidentelor produse pe acest drum limitandu-se la particularizarea fiecarui accident in parte. Si totusi, "razuirea" curbelor spune ceva...

Probe de viteza si de indemanare

Intamplator, printre "copiii de bani gata" am aflat o informatie, si anume ca, periodic, in Lugoj, au loc curse ilegale de masini.

Pe traseul Lugoj - Faget, intre km 5 si 14, au loc probe de viteza si indemanare (serpentinele acestei portiuni de sosea fiind preferate pentru a da o oarecare notorietate castigatorilor), iar pe soseaua Lugoj - Resita, la iesirea din oras spre Victor Vlad Delamarina, pe portiunea dreapta, au loc intreceri de viteza.

Am stat de vorba cu unii dintre acesti tineri, care ne-au dezvaluit informatii socante despre culisele acestor curse. Asa am aflat ca...

Intrecerile au loc dupa miezul noptii

I.M. (19 ani, posesorul unui BMW - 520i): "Cursele de regula au loc imediat dupa miezul noptii. Ne intalnim la o discoteca sau o pizzerie si stabilim planul de actiune. La fiecare cursa participa doar doua masini. Se da startul si fiecare sofer da tot ce poate, iar intrecerea este validata de o comisie, aleasa ad-hoc dintre noi. De mai multe ori am fost provocati de tigani, insa ne ferim de ei.

Daca pierd cursa devin violenti. Cand vreunul dintre ei pune mana pe vreo masina mai grozava incepe sa se dea mare".

Un miniinterviu cu un vitezoman

Reporter: - Nu ti-e frica?

Florin: - Nu. Mai degraba ma incita, as putea spune ca... ma excita. Dupa o cursa, primul gand care imi vine in minte este o partida de sex.

R.: - Participa si drogati la curse?

F.: - Prietenii mei nu iau droguri, dar am auzit de la altii ca unii fumeaza din cand in cand iarba, dar personal nu am vazut nimic.

R.: - Si daca va prinde Politia in timpul cursei?

F.: - Ii pandim. Lasam unul de sase... Cand apar caraliii, el ne suna pe mobil... si pana cand ajung ei la fata locului, noi am si disparut.

R.: - Exista printre voi un campion recunoscut al acestor curse?

F.: - Sigur ca avem si noi vedetele noastre, dar imi ceri prea mult. Orasul e prea mic si ne cunoastem toti, asa ca nu iti pot spune numele celui care a castigat in ultimele curse.

R.: - Participa la curse si fete?

F.: - Exista vreo doua, curajoase si vitezomane. Uneori ma sperie si pe mine dorinta lor de a participa si de a castiga cursa. Lipsa lor de experienta isi spune insa cuvantul.

Politia confirma

Intrebat despre cursele ilegale de masini, comisarul Ioan Dumitriu, seful Politiei Rutiere Lugoj, a confirmat faptul ca in ultimii ani s-au primit mai multe informatii despre aceste curse ilegale, dar vitezomanii nu au putut fi prinsi asupra faptului. In plus, ei se atentioneaza rapid prin intermediul telefoanelor celulare si au timp sa se ascunda de bratul legii.