Afisarea listelor cu beneficiarii de locuinte ANL din cartierul Cetatea Fetei din comuna Floresti a starnit reactii vehemente. O parte a celor care nu au primit un apartament acuza comisia de repartizare de ilegalitati.

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat cu 40 de milioane Consiliul Judetean Cluj, care s-a ocupat de repartizarea majoritatii locuintelor ANL de la Cetatea Fetei. Presedintele CJ, Marius Nicoara, va ataca decizia CNCD, desi considera ca amenda este binemeritata.

Beneficiind de o prevedere speciala a modului de acordare a punctajelor, doi dintre angajatii CJ au fost "recompensati" cu o locuinta ANL, in timp ce sute de tineri clujeni au ramas pe dinafara.

Din toamna anului trecut, dupa instalare, noua conducere PNL a CJ a exploatat "cazul ANL". Atat consilierii judeteni, cat si presedintele CJ, Marius Nicoara, au promis rezolvarea problemelor de repartitie in cel mai scurt timp. Atribuirea locuintelor ANL a declansat, inca de la inceputul acestui an, o polemica interminabila intre consilierii judeteni.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, a precizat ca, la nivelul institutiei, majoritatea cererilor pentru blocurile ANL din cartierul Cetatea Fetei au o vechime de maximum un an.

Cel mai dur adversar al unui punctaj ANL "umflat" pentru angajatii regiilor si societatilor de stat s-a dovedit Matis Jenö, de la UDMR, care a spus ca nu i se pare corect ca angajatii institutiilor publice sa beneficieze de 25 de puncte doar pentru ca lucreaza "la stat", iar cei ai societati cu raspundere limitata sa primeasca numai 8 puncte.

Matis a cerut Consiliului Judetean sa modifice proiectul de hotarare care stabilea punctajele.

"Trebuie sa convingem ministerele din care fac parte aceste societati de stat sa dea fonduri. Veti avea avantaje, pentru ca vor introduce telefoanele, gazul. Regiile nationale care vin cu investitiile trebuie sa beneficieze de locuinte. In caz contrar, va fi greu sa le aducem langa noi. Ele au intocmit, pe banii lor, proiectele, studiile, au contribuit cu logistica", a spus consilierul PSD Liviu Medrea.

Aportul este adus si din banii publici, nu din cele 30 de milioane de lei din propriile buzunare ale directorului de regie", l-a contrat Matis. Atunci, consilierii UDMR s-au abtinut de la votarea hotararii privind atribuirea locuintelor ANL.

"Multe din intelegerile facute cu Primaria comunei Floresti s-au dovedit nedrepte, subiective. Alte criterii s-au fixat pe baza emotionala. ANL impune criterii ferme si ne cere sa ne intelegem cu Florestiul. E necesar sa se ia o decizie politica, pentru ca trebuie sa dam case la 4.000 de oameni. Primul lot de apartamente va fi dat in folosinta in trei luni", spunea, in februarie, Marius Nicoara.

"Ar trebui sa ne miscam repede pentru ca vine primavara, apar ghioceii si inca n-am facut nimic", a replicat Matis.

Discriminarea, o politica promovata

Dupa ce au fost schimbate trei seturi de criterii, s-a ajuns la un consens, insa unul care promoveaza discriminarea. Sesizat de catre contestatarii comisiei de analiza din cadrul CJ, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis sa organizeze o sedinta in care s-a dezbatut problema criteriilor ANL.

Potrivit hotararii CJ, persoanele care au depus cereri pentru a beneficia de acest tip de locuinte au fost departajate si in baza criteriului locului de munca, astfel ca persoanelor care lucreaza in institutii publice de interes national si comunitar le sunt acordate 25 de puncte, iar celor ce lucreaza in sectorul privat le sunt acordate doar 8 puncte.

Prin adoptarea acestui punctaj, Comisia de Analiza a acordat puncte suplimentare functionarilor din aparatul propriu al Consiliului Judetean. CNCD a monitorizat situatia dosarelor ANL si a atras atentia consilierilor judeteni, in repetate randuri, ca incalca legea.

CNCD "latra", locuintele s-au impartit

Comisia care a analizat si a decis soarta locuintelor ANL a fost condusa de secretarul general al CJ, Mariuca Pop. "Eu mi-am facut datoria. Nu stiu care sunt punctajele, nu sunt interesata de acest aspect", a spus Mariuca Pop. Secretarul General al CJ a facut subiectul mai multor scandaluri in mass-media clujeana, iar contestatarii listelor ANL o considera vinovata pentru situatia creata.

CNCD a intervenit din timp pentru a rezolva neregulile criteriilor de departajare, dar a fost ignorat de catre functionarii responsabili. Prima "tentativa" a CNCD de a normaliza situatia s-a lovit de lipsa de receptivitate a comisiei prezidate de Mariuca Pop.

In februarie 2005, CNCD a transmis o recomandare Consiliului Judetean Cluj, de modificare a Hotararii 185/2004, in sensul eliminarii situatiei de inegalitate evidenta dintre cele doua categorii de salariati, adica eliminarea punctelor in plus pentru functionarii publici. La acea data, CNCD a decis sa nu sanctioneze CJ si a sugerat solutionarea cauzei prin mediere.

Ignoranta la Consiliul Judetean

Reprezentantii CJ insarcinati cu analiza dosarelor au ignorat total recomandarile CNCD. Miercuri, 18 mai, CJ a facut publica lista cu punctajele obtinute de solicitantii unei locuinte ANL in cartierul Cetatea Fetei din Floresti.

Colegiul Director al CNCD a constatat actul de discriminare, care are la baza diferentierea celor doua categorii de angajati, prin refuzul acordarii unui grup de persoane a unor drepturi sau facilitati. In acest sens, Colegiul a decis sanctionarea Consiliului Judetean Cluj, prin reprezentantul sau legal, presedintele CJ, Marius Nicoara, cu amenda contraventionala de 40 milioane de lei.

"Ne meritam amenda, dar o sa imi fac datoria de presedinte al CJ si o voi contesta", a declarat Marius Nicoara. El a mai precizat ca actualele criterii, chiar daca sunt discriminatorii, nu vor fi schimbate. "Am trimis noile criterii la Bucuresti. Pentru a le modifica avem nevoie de un an. Cei de la minister ne-au spus ca trebuie sa adoptam o noua hotarare de consiliu.

Procedura birocratica ar intarzia acordarea locuintelor ANL cu inca un an", a mai spus Nicoara.

Doi functionari, doua apartamente

Pe mult-asteptatele liste cu repartitiile ANL s-au regasit si doi dintre functionarii CJ, Lakatos Marius – consilier, si Alina Morar. Cei doi au beneficiat de punctele "bonus" ale criteriului discriminatoriu. Ciudat este ca primarul din Floresti este "in ceata" cand vine vorba de numarul de locuinte care au fost repartizate. Ioachim Vancea a declarat ca s-au acordat 200 de locuinte.

Dintre acestea, 60 ar fi rezervate locuitorilor comunei, iar restul de 140, repartizate de Consiliul Judetean. Mariuca Pop, presedintele comisiei de analiza a dosarelor pentru locuintele ANL, ne-a declarat ca vor fi atribuite 150 de apartamente, dar de la departamentul mass-media am aflat ca au fost repartizate numai 138 de locuinte.

In cele din urma, Mihai Abrudean, membru in comisia din Floresti pentru repartizarea ANL-urilor, a lamurit situatia. El spune ca, de fapt, vor fi repartizate 62 de locuinte pentru cei din Floresti.