"Prezenta UDMR si a altor minoritati nationale (in Parlament – n.red.) nu se mai justifica in prezent, mentinand doar tensiuni inutile", a declarat presedintele Ligii Pro Europa (LPE), Smaranda Enache. LPE solicita ca, prin noul pachet de legi electorale, sa nu mai fie permis accesul in Parlament decat formatiunilor bazate pe doctrine politice clare.

In aceasta categorie nu s-ar mai putea integra UDMR sau reprezentantii celorlalte minoritati nationale, care au, in acest moment, cel putin un loc de deputat asigurat prin lege. Ca sa nu dispara de pe scena politica, viitorul ex-UDMR va trebui sa-si aleaga, ca definitorie, una dintre cele patru platforme ideologice ce coabiteaza acum in sanul Uniunii.

Ungurii si UDMR mai au doar trei optiuni: Dispar de pe scena politica, se divizeaza in patru partide minuscule sau trec peste disensiunile interne si adopta o ideologie si o doctrina politica clara.

Smaranda Enache a spus ca nu este de acord cu actualul text al legii minoritatilor si ca se va opune votarii acestei variante. Ea a precizat ca, in forma actuala, documentul contravine normelor europene privind democratia. "Guvernantii se grabesc si, ca de fiecare data, comit greseli care ne vor costa pe viitor", a declarat Smaranda Enache.

Ea a punctat faptul ca legea minoritatilor trebuie discutata intr-un pachet de legi pentru ca ea implica, inevitabil, si efecte electorale. Ca atare, legea minoritatilor trebuie amanata pentru ca in prezent ea nu regleaza si functionalitatea politica.

Smaranda Enache a spus ca nu este impotriva autonomiei culturale, insa este extrem de important ca un partid care reprezinta o etnie sa nu "acapareze" intregul electorat. Enache a precizat ca nu este posibil ca fiecare reprezentant al unei etnii sa se duca sa activeze in Parlament si sa se imbogateasca din banii publici.

Iar pentru ca acest lucru sa nu se intample, este nevoie in primul rand de o institutie care sa evalueze si sa stabileasca criteriile pe baza carora o etnie poate fi reprezenta de catre un partid, fie el cat de mic.

UDMR se apara

"Participarea UDMR la viata politica a Romaniei consider ca a fost, pana acum, un succes nu numai pentru minoritatea maghiara, ci pentru toata tara", a declarat pentru ZIUA de Cluj senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter. El sustine ca o stimeaza foarte mult pe Smaranda Enache, dar nu este de acord cu punctul de vedere al acesteia.

Eckstein nu considera normal ca minoritatile sa nu aiba posibilitatea de a participa la viata politica. "Interesanta idee, totusi, ma intreb de ce i-a cazut fisa abia dupa 15 ani? De ce n-a propus asta in `90?", se intreaba senatorul PPRM Gheorghe Funar, referindu-se la Smaranda Enache.

El crede ca, prin acest demers, Enache incearca sa-i ajute pe cei din UDMR sa-si faca un partid politic, amintind ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, nici o formatiune constituita pe criterii etnice nu-si va putea gasi locul in Parlamentul European. "Astept ca UDMR-istii sa mearga la Tribunalul municipiului Bucuresti sa se inscrie ca partid politic", a incheiat Funar.

Dincu, de acord cu Enache

"Ideea este interesanta, iar daca vine de la cineva din societatea civila este si fezabila", crede senatorul PSD Vasile Dincu, mentionand ca un asemenea demers ar putea fi banuit de interese oculte daca ar porni din zona clasei politice.

"Daca Smaranda Enache, care a militat tot timpul pentru drepturile minoritatilor, vine cu o asemena propunere, inseamna ca am ajuns la un standard european in privinta acestor drepturi si existenta unor partide etnice chiar nu-si mai gaseste rostul", a adaugat Dincu.

El sustine ca, in principiu, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, va fi necesara o clarificare doctrinara si o simplificare a scenei politice. Senatorul PSD nu exclude posibilitatea ridicarii pragului electoral in scopul acestei simplificari, situatie in care UDMR n-ar mai putea strange voturile necesare accederii in Parlament.

Dancu crede ca, in timp, se vor contura si la noi o stanga si o dreapta clare, iar cei care nu se vor inscrie intr-unul dintre aceste doua curente politice vor disparea de la sine.

Partidele romanesti nu au doctrine clare

"UDMR creeaza, intr-adevar, o tensiune, datorita comportamentului multi-ideologic", crede senatorul PNL Norica Nicolai. "Daca ar fi vorba strict de doctrina politica, cred ca multe partide ar avea probleme. Probabil ar disparea toate din Parlament", crede Nicolai, care sustine ca, la ora actuala, nici un partid politic din Romania nu are o doctrina foarte clar definita.

"Social-democratii au componente liberale in programul lor, in vreme ce noi, liberalii, ne ocupam si de protectie sociala", isi justifica senatorul clujean afirmatia de mai sus. Ea crede ca doctrinele si ideologiile stricte nu mai sunt de actualitate. "Mai important, acum, este sa se mearga pe idei si principii decat pe doctrine si ideologii", conchide Norica Nicolai.

Un dezacord total cu solicitarea LPE isi exprima presedintele interimar al PD Emil Boc. "In Parlament promoveaza acele partide care primesc votul cetatenilor. Cetatenii trebuie sa decida cine intra in Parlament si nu noi, politicienii", a declarat, concis, Emil Boc.