Locatia viitorului magazin SELGROS Cluj se afla in Someseni. Terenul a apartinut Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), iar apoi a fost retrocedat proprietarilor de drept.

Pe fir a intrat insa agentia imobiliara Imobil Center, patronata de Ioan Nistor Poenaru si sora acestuia, Florenta Nicula. Afacerea a mers ca pe roate, intrucat proprietarii au vandut agentiei cu 15 euro metrul patrat, iar Imobil Center a cerut de la SELGROS 38 de euro pe aceeasi suprafata.

La cele 6,5 hectare cumparate de germani, castigul firmei lui Tucu Poenaru e foarte consistent. Aproximativ 1,5 milioane euro.

Suprafata totala de 48 de hectare, din care 6,5 hectare sunt ale SELGROS, a fost pepiniera de arbori ornamentali pentru Cluj-Napoca, aflata in patrimoniul RADP. Proprietarii de drept, dezmosteniti de regimul comunist, au revendicat o buna parte din pepiniera, iar in urma unor actiuni in instanta si-au castigat terenurile.

Astfel, in ianuarie 2002, printr-o hotarare definitiva si irevocabila a Justitiei clujene au fost scose din patrimoniul RADP cateva hectare. Intre noii improprietariti s-a aflat si familia clujeana Dunca, iar cei cinci mostenitori au primit 5,2 hectare.

RADP-ul a fost obligat sa elibereze terenurile retrocedate de orice sarcina, astfel ca arborii ornamentali au fost taiati.

Marius Cataniciu, actualul director al RADP a aratat ca, datorita relatiilor tensionate dintre administratia Funar si Regie, copacii nu au fost valorificati la momentul potrivit, prin urmare au imbatranit, nemafiind de folos.

Dupa taiere, arborii au fost pur si simplu aruncati, pentru ca nu mai erau puieti care puteau fi replantati in oras, dar nici nu erau suficient de maturi pentru a fi folositi ca materie lemnoasa.

Imobil Center a prins potul cel mare

Familia Dunca, imbogatita, pe drept, cu 5,2 hectare intr-o zona "de viitor" a Clujului, a pus terenul in vanzare. Bineinteles, aproape toate agentiile imobiliare din oras au sarit pe noul client pentru o eventuala tranzactie, insa, Imobil Center a mirosit o afacere de zile mari.

Firma patronata de Ioan Nistor Poenaru impreuna cu sora sa Florenta Nicula a cumparat intrega suprafata detinuta de familia Dunca. Pretul de cumparare a fost de 15 euro/mp. Afacerea care a adus in contul firmei lui Poenaru aproape 55 de miliarde de lei a fost posibila cu ajutorul RADP-ului.

Astfel, intre RADP si Imobil Center s-a facut un schimb de terenuri pentru a se forma un lot de terenuri unitar, usor de valorificat. O parte din revendicatori au fost de acord sa primeasca terenurile in alta parte, tot in zona Someseni, unde RADP-ul are pepiniera.

Bineinteles, nimeni nu spune nimkic despre eventuala rasplatire a celor care au facut "lobby" pentru Imobil Center.

Afacerea SELGROS

Dupa ce a deschis magazine de cash&carry in Bihor, Mures, Timis, Brasov, Bucuresti si Constanta, firma germana SELGROS a patruns si in inima Ardealului. Imobil Center a avut ceea ce SELGROS cauta – un teren potrivit pentru construirea viitorului magazin ce-si va deschide portile in vara acestui an.

Din tranzactia care s-a petrecut la inceputul anului in curs, Imobil Center a castigat aproximativ 1,5 milioane de euro, adica 55 miliarde de lei. Firma lui Tucu Poenaru a obtinut la fiecare metru patrat vandut SELGROS-ului un profit de 23 de euro.

Teribila afacere! Din surse confidentiale am aflat ca Imobil Center a mai cumparat teren in zona Someseni, tot din fosta pepiniera a RADP. In prezent, mai exista o serie de procese intre RADP si persoane care revendica suprafete din patrimoniul Regiei.

Probabil ca RADP va pierde inca 11-12 hectare din pepiniera Becas, insa, chiar si asa va mai ramane cu 40 de hectare in patrimoniu. Cine va cumpara terenurile de la cei care vor fi improprietariti, ramane de vazut. GAZETA de Cluj va urmari indeoaproape subiectul.

Ce vraji mai face Tucu

Din surse oficiale am aflat ca suprafata cumparata de Imobil Center a fost scoasa din circuitul agricol cu mult timp in urma, chiar in anii ’60, cand au primit destinatie economica. Astfel, agentia imobilara a fost scutita de taxa usturatoare necesara acestei schimbari de statut a terenului.

SC Imobil Center SRL, cu sediul pe strada Eroilor nr.43, Cluj-Napoca, cu numarul de inregistrare J12/475/2003 lucra in 2003, conform scriptelor Ministerului Finantelor Publice, in pierdere cu 4,1 milioane lei. La cifra de afaceri nu apare nici o referire, iar datoriile erau de 3,4 milioane lei.

Iata ca, in doi ani de zile, firma a ajuns sa ruleze sume de ordinul zecilor de miliarde de lei. In fata sediului firmei se afla parcat un BMW 4x4, semn al bunastarii patronilor.

Cine a "tucat" afacerea SELGROS

GAZETA reaminteste cititorilor o parte din trecutul lui Ioan Nistor Poenaru, cunsocut indeobste ca fost patron al defunctului cotidian Transilvania Jurnal. Din "laboratoarele" UM 0962 (fosta Doi S'un Sfert) a transpirat, in urma cu doi ani, un raport intern care contine date si referiri senzationale ce privesc "viata si opera" afaceristului.

Ioan Nistor "Tucu" Poienaru s-a nascut in 12 mai 1953 in Blaj, judetul Alba, fiind de profesie inginer, se spune in raportul citat. "Pana la 1989 a fost ofiter sub acoperire la un alt serviciu secret.

Dupa evenimentele din 1989, la sugestia doctorului Ioan Puscas din Simleul Silvaniei, s-a inscris in PNTCD Zalau, actiune despre care am informat la momentul oportun. Ultimul domiciliu din Zalau este str. Avram Iancu, nr. 26, bl. M13".

Raportul vorbeste despre faptul ca Tucu Poienaru a reusit, imediat dupa Revolutie, sa deturneze un transport cu aparatura tehnica (computere) destinat PNTCD, cu sprijinul caruia si-a inceput afacerile.

In 1992 infiinteaza firma RONOR EXP-IMP, societate mixta romano-norvegiana, impreuna cu DATAKUNNSKAP din Bergen Sandviken, ce avea ca principal obiect de activitate comertul cu amanuntul al aparatelor electrice de uz casnic si fabricarea calculatoarelor.

Continuam sa citam din raport: "In 1994 infiinteaza firma ROXER SA, cu sediul in Cluj-Napoca, str. Almasului, nr. 1, obiect de activitate repararea echipamentelor de calcul, cu sucursale la Targu Mures si Bistrita. Din 1998 isi extinde afacerile cu firma M&M Oil, cu sediul in Cluj, str. Samuil Micu Klein, nr. 12.

Asa cum v-am raportat, la primele trei firme, actionarii si administratorii sunt aceiasi. La firma M&M Oil obiectul de activitate este comertul cu ridicata al combustibililor lichizi. Firma este condusa la Cluj de fiul sau, Ionut Poienaru.

In general, firma comercializeaza motorina si combustibil M, pe care le aduce de la RAFO Onesti si Petrobrazi.

Transporturile se realizeaza pe calea ferata, folosindu-se diverse procedee pentru diminuarea cantitatii de combustibil pana la destinatia finala prin neinregistrarea in mod corect in statiile CFR (in fiecare statie exita un registru veghetor in care se consemneaza cantitatile intrate si iesite de marfa).

Cantitatile sunt diminuate inca de la RAFO Onesti, prin neinregistrarea corecta la iesirea din unitate. Se bucura de sprijinul tacit al ministrului Radu Berceanu, care detine monopolul afacerilor cu petrol in zona Moldova."

Nici un raspuns

In cazul in care informatiile din raportul citat sunt adevarate, Ioan Nistor Poenaru ar avea de suferit pedeapsa Statului Roman. Insa verificarea acestor informatii este de competenta PNA. Din pacate, reporterii GAZETEI nu au reusit sa discute cu nici unul dintre patronii Imobil Center SRL, pentru ca lipseau de la sediul firmei.

Nici Ioan Nistor Poenaru, nici Florenta Nicula nu au fost de gasit pana la inchiderea editiei, iar secretara de la Imobil Center nu a dorit sa ne comunice numarul de mobil al patronilor. Vom reveni