Aeroportul de la Saulesti, Hunedoara, va revedeni realitate, dupa mai bine de 40 de ani in care aici nu a functionat decat aerodromul Clubului de planorism sportiv. Prefectul Cristian Vladu sustine ca intr-un an si jumatate primul avion Charter va decola de pe pista aeroportului de la Saulesti.

Prefectul Cristian Vladu considera ca Hunedoara este primul judet din tara care a spart monopolul Aeroclubului Romaniei, prin trecerea unei suprafete de teren in administrarea Consiliului Judetean.

Singurul regret al prefectului Vladu este ca nu s-a reusit obtinerea intregului teren al aerodromului de la Saulesti, ci doar a unei suprafete de 32 de hectare dintr-un total de 96. Cristian Vladu mai da asigurari ca in maxim 3 luni de zile va fi finalizat si proiectul tehnic.

Optimismul prefectului hunedorean este de aceasta data sustinut si de proiectantii de la Institutul de Transporturi Auto Navale si Aeriene de la Bucuresti. La o luna de zile de la emiterea ordonantei de guvern prin care cele 32 de hectare intra in administrarea Consiliului Judetean, la Saulesti au ajuns deja primii experti.

Lucian Albinescu, directorul Diviziei Constructii din cadrul IPTANA, a declarat ca pista va avea o lungime de 1600 de metri, iar aerogara va putea va avea o capacitate de 50 de locuri/ora. Cursele de pe aeroportul Saulesti vor tranzita si spatiul Schengen, de aceea aportul unor investitori straini este mai mult decat necesar.

Dupa evaluarile in teren ale pistei si ale aerogarii, urmatorii pasi sunt acum studiul de prefezabilitate si fezabilitate, precum si lansarea ofertelor pentru parteneriatul public-privat. Asadar, exista cu adevarat sanse reale ca aeroportul de pe care in anii '60 decolau curse Deva - Bucuresti sa redevina realitate. De aceasta data, proiectul aeroportului este unul mult mai grandios.