PNA Cluj nu doarme. La fel, nici avocatul clujean Teofil Tripon nu doarme prea bine zilele acestea. La mijloc se afla, printre altele si un imprumut de 20 de miliarde lei de la raposata Bankoop, bani pentru care se pare ca Tripon nu are chitanta.

Potrivit unor surse apropiate Parchetului National Anticoruptie, avocatul clujean Teofil Tripon se afla in atentia institutiei pentru o seri de afeceri legate de societatile Agropicoti, SC Center si Agromarasti.

In discutie se afla atat un imprumut de 20 de miliarde de lei de la Bankoop, cat si o serie de preluari de actiuni intre cele trei firme. Avocatul Teofil Tripon a declarat ca nu cunoaste nimic despre o evenetuala ancheta a PNA. In cele ce urmeaza va prezentam o scurta biografie a avocatului clujean.

Tripon, antidizidentul

Maestrul Teofil Tripon si-a inceput cariera ca ofiter de Securitate.

Tripon s-a nascut in 1951 si a terminat Liceul clujean "Ady - Sincai" in 1970. Apoi, Teofil a simtit chemarea si a absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi a Ministerului de Interne de la Baneasa, arma Securitate, specializarea, Informatii Interne – Antidizidenti.

Pe urma, Tripon a fost repartizat la Securitatea din Cluj, unde a devenit sef al Biroului Antidizidenti Bistrita Nasaud. Adica avea grija de cei ce carcoteau impotriva "celui mai iubit fiu al poporului".

In 1981 a devenit procuror militar, iar in 1991, o data cu operatiunile de curatire a Justitiei, a trecut de partea cealalta a baricadei, devenind avocat. Tripon s-a remarcat in perioada 1991 – 1995 prin puzderia de firme de arabi pe care le-a consiliat la infiintare.

In aceasta perioada Tripon a reusit sa stabileasca un adevarat record in ceea ce priveste procesele castigate. Bineinteles, prietenia sa cu Geta Galis – vicepresedintele Judecatoriei sau cu Gheorghe Buta – fostul presedinte al Curtii de Apel de la Bistrita, nu are nici o legatura.

Afaceri de PNA

In aceeasi perioada Tripon a intrat in afaceri, devenind actionar la SC Agropicoti. Inainte de faliment, societatea a obtinut prin directorul Bankcoop Cluj, Vasile Perta, un credit de la Bankcoop de 2 miliarde de lei, pe care nu l-a mai returnat! Potrivit unor surse apropiate societatii, Perta, care apoi a devenit director la Agropicoti, a primit si o mica mita.

Mita care a fost trecuta in carca presedintelui Bankcoop, Alexandru Dinulescu, condamnat in tara la 10 ani de puscarie iar in SUA la 5 ani. Apoi, desi potrivit legii nu avea acest drept, unul din asociatii lui Tripon a cumparat prin firma Center, 42,2 % din actiunile firmei Agromarasti.

Center a fost apoi inregistrata pe numele unei perosane in varsta de 85 de ani. Totodata, Tripon are meritul de a fi fost aparatorul lui Horea Hosu si Sever Muresan, devalorizatorii Bancii Dacia Felix, afacere care s-a soldat cu onorarii de ordinul sutelor de milioane de lei.

Mai departe, la cabinetul de avocatura al lui Tripon sunt stagiari, printre altii, fii si fiice de cadre din Politie.