In ciuda faptului ca sezonul estival a inceput oficial de la 1 mai a.c., toate institutiile implicate in promovarea unui turism calitativ se refera la 15 iunie a.c. ca fiind o data limita pentru incheierea pregatirilor.

Adoptand modelul, si proprietarii de apartamente ce inchiriaza pe sezon isi dau chiriasii afara, marea lor majoritate studenti, fara sa tina cont de faptul ca sesiunea de examene este departe de a se fi incheiat pe 15 iunie a.c. Resemnati, studentii nu au alta alternativa decat sa se inghesuie pe la prieteni, prin camerele de camin, macar pana la gasirea unor noi gazde.

Pentru proprietarii de apartamente de inchiriat, cele mai fierbinti momente se inregistreaza la inceputul lunii octombrie, cand isi incep cursurile universitatile, prin ianuarie-februarie, cand studentii incep sa misune de la o gazda la alta si pe tot parcursul sezonului estival, cand castigul de pe inchirierea camerelor, pe o luna doar, este triplu fata de restul anului.

Anul acesta insa, se pare ca proprietarii sunt mai nerabdatori ca niciodata sa-i intampine pe turisti prin gara, cu pancartele pe care sunt afisate preturile, caci au stabilit deja termenul la care studentii trebuie sa-si paraseasca camerele, fara sa tina cont de faptul ca pana la urma rostul participarii la cursurile universitare este promovarea examenelor finale, iar profesorii fixeaza data examenelor doar in functie de programa scolara si nu de inceputul sezonului estival. „Stau intr-un apartament la Inel I, deci nu poti spune ca e foarte aproape de plaja. Cu toate astea, gazda mi-a spus deja ca trebuie sa plec in jur de 15 iunie.

Normal ca nu imi convine pentru ca pe 16 iunie am examen si pana pe 27 iunie cand termin sesiunea mai am vreo doua examene", ne-a declarat Simona Olteanu, studenta in cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii „Andrei Saguna".

Mai norocoasa poate spune ca a fost Mihaela Gheorghe, studenta in cadrul Facultatii de Litere de la „Ovidius", pe care gazda, pentru a nu o lasa fara un acoperis deasupra capului, o muta cu bagaje cu tot la o ruda.

„Cred ca i s-a facut mila de mine ca am licenta anul acesta si cum nu putea sa ma tina pana pe 5 iulie, ca doar nu era sa piarda ea zile bune de castig, ma trimite cu catel si purcel la nepoata-sa, unde stau intr-un apartament de doua camere patru persoane, deci nu stiu cum si unde am sa locuiesc, de fapt", ne-a declarat Mihaela Gheorghe.

Tragedie pentru studenti: caminul 1 intra in renovare

Partea care ii ingrijoreaza mai mult pe studenti, cu precadere pe cei care doresc sa ramana sa lucreze pe litoral, este insa faptul ca nici pentru perioada verii lucrurile nu par sa se prezinte prea roz, si asta pentru ca numarul apartamentelor de inchiriat se reduce considerabil, odata cu afluxul crescut de turisti, fapt ce determina o crestere exagerata a preturilor camerelor.

Astfel, potrivit declaratiilor studentilor care sunt deja in cautare unui apartament, cea mai ieftina garsoniera este in jur de 150 de euro, in vreme pentru un apartament de doua camere, pretul nu scade mai jos de 300 de euro.

Daca pana acum salvarea studentilor erau camerele de camin, cu conditii cam improprii, e adevarat, dar cu preturi accesibile, anul acesta nu mai au acelasi noroc, caminul Universitatii „Ovidius" intrand in renovare.

„Cel mai tarziu vor pleca din camin studentii de la facultatile de Medicina si Stomatologie pentru ca termina cel mai tarziu sesiunea, restul studentilor plecand in jur de 20 iunie, moment in care vor incepe lucrarile de renovare", ne-a declarat Tanase Cazacicu, seful Serviciului Camin Cantina.

Mentionand de asemenea ca anul acesta nu mai exista posibilitatea prelungirii contractului de inchiriere decat pentru caminul de garsoniere, unde cererile vor fi evident din partea celor care stau deja in garsoniere.

„Vom incerca sa acoperim cererile si cu locurile din Caminul „Vasile Parvan" si cu locurile de la Liceul Energetic, dar din aceste locuri trebuie sa asiguram si cazarea elevilor si studentilor care vin in practica in Constanta", ne-a mai declarat Tanase Cazaciu, adaugand ca se preconizeaza ca preturile sa creasca cu 10 –15%, adica aproximativ 700.000 de lei pentru o camera pe noapte, pentru studentii veniti in practica si in jur de 1.200.000 o camera pe luna pentru studentii care doresc sa-si prelungeasca sederea in garsonierele caminului si pe vara.