Emil Boc admite ca, dupa Conventia Nationala, este posibil un scenariu inedit.

Presedintele interimar al Partidului Democrat, Emil Boc, a recunoscut ca raspunsul primit la Paris din partea Partidului Socialistilor Europeni (PES) era mai mult decat previzibil. Concret, socialistii europeni au amanat luarea unei decizii privind acceptarea PD ca membru cu drepturi depline al PES, pana dupa Conventia Nationala a PD din 25 iunie.

Decizia PES, motivata de indecizia doctrinara si ideologica din acest moment a PD, nu l-a surprins pe Boc. In schimb, el considera ca PES ar fi trebuit sa procedeze in acelasi mod si cu cererea PSD, partid care a fost acceptat ca membru cu drepturi depline in PES cu unanimitate de voturi.

"Cea mai eleganta solutie ar fi fost o decizie de amanare pentru amandoua partidele, intrucat nu era nici o graba. Oricum, primirea efectiva ca membru cu drepturi depline urmeaza a avea loc abia dupa 1 ianuarie 2007", a spus Boc. El spune ca, in cazul votarii unei motiuni social-democrate la Conventia din iunie, PD nu va mai avea nici un obstacol in calea intrarii in PES.

"In mod normal, n-ar mai putea fi refuzata cererea partidului nostru de aderare la PES, pentru ca exista o reglementare potrivit careia, dupa aderarea europeana, daca esti un partid social-democrat si membru al Internationalei Socialiste, ti se schimba automat statutul din cel de observator in cel de membru cu drepturi depline al PES", a precizat Boc.

"Alianta" contra naturii

Liderul interimar al PD a recunoscut, pentru prima oara, ca, o eventuala inscriere a viitorilor euro-parlamentari democrati in grupul socialist ar aduce partidul in ipostaza, inedita, de adversar politic al actualilor parteneri de Alianta si de guvernare, Partidul National Liberal, stiut fiind ca socialistii si liberalii se afla pe pozitii diametral opuse in cadrul Parlamentului European (PE).

"Este una dintre problemele extrem de importante la care Conventia va trebui sa dea un raspuns", a declarat Boc. Statutul de membri ai grupului socialist din PE nu numai ca nu le va mai permite democratilor continuarea colaborarii politice cu PNL, dar ii va obliga la pozitii politice comune si unitare cu PSD.

Nici in privinta unei posibile viitoare colaborari cu principalul inamic istoric al PD, Boc nu a mai fost la fel de transant ca pana acum. "Nu constituie o tema de analiza a PD, in acest moment", s-a limitat Boc sa comenteze o posibila apropiere politica dintre cele doua partide social-democrate. In continuare, Emil Boc refuza sa precizeze pentru ce post va candida la apropiata Conventie a PD.

Surprinzator, pentru liderul unui partid, Boc pare indecis, sau cel putin asa lasa sa se inteleaga, si in ceea ce priveste viitoarea orientare politica pe care o va sustine personal in cadrul Conventiei din iunie.