Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a iesit, in cursul zilei de marti, 24 mai a.c., la rampa, in Senat, cu o declaratie surprinzatoare, cel putin la prima vedere.

Acesta a afirmat sus si tare ca parada gay, a carei aprobare a fost refuzata de municipalitate militantilor pentru drepturile minoritatilor sexuale, trebuie sa aiba loc nemijlocit, intrucat este o manifestare care promoveaza diversitatea si libertatea de exprimare a indivizilor din societatea romanesca.

Monica Macovei si-a sustinut afirmatia prin faptul ca este pentru diversitate si dreptul la viata privata si pe motiv ca nu este obligatoriu „sa ne placa tuturor" aceasta idee.

Daca privim putin in urma, gasim relativ usor si explicatia acestui gest: Monica Macovei, a fost unul din sustinatorii infocati care au militat in favoarea abrogarii articolului 200 (privind incriminarea relatiilor homosexuale), in anul 2001, in perioada in care facea parte din societatea civila.

In plus, ministrul Justitiei pledeaza impotriva, argumentelor pe baza carora autoritatile locale, au respins cererea militantilor pentru drepturile minoritatilor sexuale, privind dificultatea de a asigura protectia participantilor la o astfel de manifestare.

Monica Macovei a intarit cele afirmate anterior, precizand ca este vina fortelor de ordine ca nu pot asigura siguranta unei manifestari si ca aceasta neputinta nu trebuie sa se reflecte asupra libertatii de exprimare a indivizilor.

La sfarsitul saptamanii trecute, Primaria Capitalei a respins radical solicitarea unui grup de militanti, de a organiza o parada gay, pe strazile Bucurestiului, pe motiv ca nu exista capacitatea de a asigura protectie manifestantilor.

Oficialitatile Bucurestiului si-au pus refuzul pe seama faptului ca nu exista suficiente forte de ordine pentru a asigura protectia participantilor la manifestatie, din moment ce Jandarmeria, care este singura forta de securitate, este ocupata, in cursul week-end-urilor, cu meciurile din Divizia A.

Reprezentantii Primariei au subliniat faptul ca in timpul unei manifestatii similare, la Budapesta, participantii au fost huiduiti de trecatori si au fost atacati cu pietre.

Reprezentantii „Accept", pentru drepturile minoritatilor sexuale, sustin ca au propus municipalitatii doua variante de traseu pe care sa aiba loc manifestatia, iar Primaria a acceptat initial cererea, propunand insa un alt traseu. Acestia sunt nemultumiti ca dupa un timp s-a revinit asupra deciziei, pe motiv ca nu se poate asigura securizarea zonei.

Cert este ca, surse oficiale din cadrul „Accept", sustin ca manifestatia ar putea avea loc indiferent daca Primaria va acorda sau nu autorizatie.