Cind a venit pe lume, Danut nu avea cum sa stie ca femeia care l-a purtat in pintece nu il dorea, nu vroia sa se bucure de surisul sau, ori sa-l auda zicind prima oara "mama!".

A fost abandonat de ea pe cind era inca in fasa si acum, dupa aproape 11 ani, una din cele mai mari dorinte ale sale ar fi sa-i vada chipul mamei, sa o roage sa-l primeasca linga ea si sa afle de ce a fost parasit.

Crescut din mila

Desi este abia in clasa a IV-a, Daniel a trecut pina acum prin trei scoli. A locuit mai intii in cartierul George Enescu, apoi in Burdujeni, iar in cele din urma a ajuns sa fie crescut, din mila, de o femeie care nu-i este nici macar ruda apropiata.

"Daniel a aparut pe lume din prima casatorie a tatalui sau, care s-a recasatorit, a mai facut un copil, ca mai apoi sa plece in Italia, dupa care si-a vindut apartamentul. O singura data m-a sunat, sa-mi spuna ca mai are un copil, ca ii este greu, dar ca o sa imi trimita bani sa am grija si de Daniel. De atunci, nu am mai auzit nimic de el", povesteste Anisoara Iliescu, femeia care de doi ani creste copilul altora, desi are propriii ei copii de care trebuie sa se ocupe singura.

E divortata de barbatul ei, de la care nu primeste nici macar pensie alimentara pentru cele doua fete care acum merg la liceu, dar viata a calit-o, se descurca cum poate, vinzind diverse produse la o taraba din Piata Mica.

"Copilul a fost abandonat de mama sa pe cind avea doua luni. Tot atunci aceasta a si divortat de tatal copilului, care s-a recasatorit in scurta vreme. Baiatul a crescut la o bunica din partea tatalui, care a fost pacalita de fiul ei sa ii lase apartamentul, pe care l-au vindut. S-au mutat in Burdujeni, dar l-au vindut si pe cel de acolo, iar banii i-au cheltuit.

Au avut casa, dar a ramas saracul pe drumuri din cauza lor, ca au vindut totul, au baut si s-au distrat. Imi povestea si baiatul cum se distrau ei, traind mai mult prin restaurante. Au vindut doua apartamente intr-un an si au cheltuit peste 200 de milioane de lei. Cind au ramas fara bani, au decis sa plece in Italia.

Nu aveau unde sa lase copilul, asa ca m-au intrebat daca nu pot sa il tin jumatate de an, ca ei o sa imi trimita bani, sa nu imi fac probleme. L-am luat, iar de atunci nici nu s-au mai interesat de el. Celalalt copil e la bunicii lui, adica parintii mamei vitrege a lui Daniel. Avea 7 luni cind l-au lasat si au plecat", povesteste Anisoara imprejurarile care au facut ca ea sa creasca un copil care a fost dat uitarii de familia lui.

Zimbetul unui copil care vrea sa-si uite tatal

Anul acesta, pe 4 august, Daniel va implini 11 ani, iar drept cadou si-ar dori sa o cunoasca pe cea care i-a dat viata, dar l-a abandonat. In numeroase rinduri a stat si s-a gindit la ce i-ar spune atunci cind o va vedea, cum o va indupleca sa il accepte linga ea.

Dar acum, daca il intrebi, iti va spune, cu glasciorul sau firav, de copil, ca o va ruga sa il primeasca linga ea, sa aiba grija de el si ca va incerca sa ii spuna ca nu merita sa fie abandonat. Nu vrea sa spuna mai mult.

Desi s-a gindit de atitea ori la acel moment, nu vrea sa rosteasca tot ce i-a trecut prin minte.

Poate il retine chiar emotia acelei intilniri imaginare, ori poate nu vrea sa-si rosteasca gindurile cu voce tare, de teama sa nu se spulbere in vint sperantele sale de a reveni cindva la sinul mamei, sa o cunoasca, sa primeasca iubire si atentie de la ea.

Clipeste din ochi ca un om incurcat de situatie, isi incrunta sprincenele, cautind o scapare, apoi zimbeste. Dar zimbetul lui nu mai este cel al copilului care stie sa se bucure de raza de soare, de fosnetul ierbii ori de atingerea frematatoare a unei buburuze care i se aseaza pe mina.

E zimbetul unui copil maturizat inainte de vreme, trecut prin greutatile vietii, care stie cit pretuieste fiecare gest, fiecare vorba.

Stie ca cei la care locuieste acum nu au nici o obligatie sa il creasca, stie ca au problemele lor, iar el nu e decit o povara in plus. Tocmai de aceea, cu puterile sale, incearca sa-i ajute cit poate de mult.

Nu doar ca invata foarte bine la scoala, ci o mai ajuta la piata si pe cea care i-a devenit mama in ultimii doi ani.

"Pietar te fac", spune Anisoara, jumatate in gluma, jumatate in serios, pentru ca de fapt chiar are nevoie de ajutorul cuiva la piata. Fetele i-au crescut, nu mai vor sa mearga la piata, dar Daniel vine in fiecare vacanta sa o ajute.

Cu toate astea, el isi doreste sa ajunga preot. Acestia sint printre singurii barbati pe care i-a cunoscut mai bine si ii poate lua ca model in viata, pentru ca de la tatal sau nu avut ce invata decit lucruri rele.

Daniel merge la biserica in fiecare saptamina, de joi si pina duminica, iar pe tatal sau se chinuieste sa-l dea uitarii.

"Din dragoste" cu muscaturi

In toti anii in care a fost plimbat dintr-un cartier in altul, de la o scoala la alta, trecind prin miinile femeilor care s-au perindat prin viata tatalui sau, Daniel s-a gindit mereu la o persoana care pentru el reprezenta un mister total.

Mama sa, cea care ar fi trebuit sa fie linga el sa-i stearga lacrimile, sa-i admire surisul, sa-l mingiie pe frunte si sa-i spuna "noapte buna!". A vrut sa-i cunoasca chipul, sa discute cu ea si sa o convinga sa il primeasca in viata ei.

A apelat la o emisiune de televiziune, unde a vazut ca s-au rezolvat alte cazuri asemanatoare cu al lui.

L-au chemat pe Mircea Radu, prezentatorul emisiunii "Din dragoste" la Suceava, iar ei s-au dus la Bucuresti, in platoul emisiunii, pentru a astepta ca mama lui Daniel sa apara prin poarta surprizelor.

Dar...surpriza. Mama lui Daniel nu doar ca nu a venit in platou, dar nici nu a vrut sa stea de vorba cu Mircea Radu. Atunci cind acesta a asteptat-o in fata blocului unde sta ea si a incercat sa intre in vorba, femeia a luat-o la fuga.

Mircea a inceput sa alerge si el dupa ea, moment in care femeia a facut un gest cu adevarat neasteptat. S-a intors si si-a infipt dintii in mina lui, tipindu-i in ureche: "Lasa-ma in pace!". Asa a apucat copilul sa o vada pe mama lui.

Chipul mamei

Chiar si asa, copilul tot vrea sa o cunoasca. Atunci, la televizor, nu i-a vazut fata bine, ar putea sa treaca pe linga ea pe strada si nu ar recunoaste-o. Stie ca sta la doar citeva sute de metri de el, pe linga Scoala generala nr. 4, i-a aflat chiar si adresa exacta. Dar nimeni nu i-a raspuns la usa.

"La virsta asta copiii au nevoie mai multa de parinti. Saracul, nu are pe nimeni, se mai lipeste de mine, de maica-mea, are si el nevoie de dragoste. Acum e virsta critica cind are nevoie de un sfat, de grija parinteasca", spune Anisoara, care a trebuit sa-i devina mama, doar pentru a nu lasa acest copil in strada.

Tot ea povesteste de planul pe care si-l facusera ei, ca Daniel sa stea ascuns linga usa o zi intreaga, asteptind ca cineva sa vrea sa iasa din casa, pentru ca el sa o zbugheasca inauntru, sa se lipeasca de un perete si sa zica "eu nu mai ies, ca nu am unde sa ma duc.

Tu esti mama mea, primeste-ma linga tine!". Totul a ramas doar un vis al copilului.

Poate ca nu a facut inca asa pentru ca se teme sa nu fie din nou respins, ca atunci, la emisiune, pentru ca vrea sa traiasca macar cu speranta ca poate, intr-o zi, o femeie va veni la el, il va mingiia pe crestet si ii va spune: "Eu sint mama ta!".