Aseara, in cadrul unei dezbateri, presedintele Traian Basescu a declarat ca „momentul optim" pentru organizarea alegerilor anticipate este cel tarziu in toamna. Cu toate acestea, Basescu a precizat ca acesta este numai punctul sau de vedere si ca pana la acest punct mai este destul timp.

Totodata, seful statului a precizat ca pasii care trebuie urmati pana la 1 ianuarie 2007 sunt foarte importanti, dar lucrul esential este stabilitatea partidului de guvernamant, care trebuie mentinuta si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Acesta a mai tinut sa mentioneze si faptul ca pentru eventualitatea alegerilor anticipate este necesar acordul premierului, dar si cel al partidelor care formeaza majoritatea parlamentara, adaugand ca va insista asupra ideii de alegeri anticipate. „Acum, ca s-a terminat cu ostaticii, o sa am discutii foarte serioase", a precizat Traian Basescu.

Modalitatea salvarii ziaristilor, strict secreta

De asemenea, presedintele Traian Basescu a mai declarat in urma cu o zi ca modalitatea de salvare a celor trei ziaristi care au fost ostatici in Irak timp de 55 de zile va fi un dosar strict secret care va fi facut public probabil peste 50 de ani si ca in momentul actual se vor dezvalui numai lucrurile care pot fi spuse public.

„Sa nu credeti vreodata ca se va publica tot", a declarat Basescu in cadrul aceleiasi dezbateri. Acesta a mai tinut sa precizeze ca exista doua dosare referitoare la cazul jurnalistilor rapiti: unul al rapirii in sine si al recuperarii celor trei cetateni romani, iar celalalt privind ancheta legata de „actul de terrorism", dosarul din urma revenind in sarcina Parchetului.

Cat despre existenta primului dosar, Basescu a afirmat ca este vorba despre crearea unui anumit mediu, a unei anumite presiuni ca raspuns la presiunea creata prin imagini de gruparea care i-a detinut pe jurnalisti. „Actul de terorism este un dosar extrem de greu si pe care il vom rezolva", a precizat seful statului.

Referitor la opiniile unor comentatori politici care in timpul crizei i-au denigrat pe jurnalistii rapiti, Traian Basescu a dezaprobat in totalitate opiniile acestora, recunoscand insa ca greseala facuta de cei trei a fost aceea de a nu respecta regulile.

Mai mult, in ceea ce priveste acelasi subiect, presedintele Romaniei a tinut sa mai precizeze ca stirea conform careia ar fi fost transportate la Bagdad sase valize cu bani pentru rascumpararea in schimbul eliberarii ziaristilor este una falsa, deoarece au fost transportate sapte valize, dar pe care era pus sigiliul diplomatic si in care erau munitie si armament pentru trupele antitero dislocate la Ambasada Romaniei de la Bagdad