La aproape un an de la campania electorala din vara anului 2004, primarul din localitatea Sura Mica, Dorel Mircea Marcu, este incriminat de o parte din locuitorii din comuna ca le-a cumparat voturile, punand la bataie sume cuprinse intre 300.000 de lei si 600.000 de lei, functie de situatia materiala a fiecaruia.

Primarul contraataca in forta, aratand ca acestia sunt victimele manipularii fostului sau contracandidat din acea perioada, Constantin Bunea, care ii foloseste ca masa de manevra pentru a-si atinge unele interese de putere. Situatia tensionata dintre cei doi a ajuns la apogeu, facand obiectul unor dosare in instanta.

ZIARUL de Sibiu a intrat in posesia unor declaratii primite din partea unor cetateni din localitatea Sura Mica, judetul Sibiu, care evidentiaza faptul ca acestia recunosc, intr-un gest de constiinta minimala, ca au primit sume cuprinse intre 300.000 si 600.000 de lei, pentru a da votul exclusiv actualului primar din tabara PSD, Mircea Dorel Marcu. Declaratiile sunt formatate pe acelasi calapod.

„Subsemnatul X, domiciliat in comuna Sura Mica, satul Rusciori, posesor al buletinului de identitate cu seria xx, nr.yyy, declar pe propria raspundere ca am primit suma de trei sute mii lei (sau sase sute mii lei, dupa caz), in vinerea dinaintea turului doi al alegerilor locale din vara anului 2004, pentru a-l vota pe domnul Mircea Dorel Marcu".

50 de milioane, adjudecati de romi

Tot semnatarii acestor documente, ale caror semnaturi sunt insotite de o aceeasi data, 25 martie 2005, indica faptul ca a existat o singura persoana din anturajul apropiat al actualului primar de la care au primit aceste sume de bani - Nicolae Faur, domiciliat in aceeasi localitate.

Datorita unei rupturi produse intre acesta si actualul primar al localitatii Sura Mica, cel in cauza a facut o reclamatie in data de 25 martie 2005.

„Subsemnatul Faur Nicolae, domiciliat in satul Ruscior, comuna Sura Mica, arat prin prezenta ca, inaintea celui de-al doilea tur de scrutin, pentru alegerile locale, pentru primar al comunei Sura Mica, mai precis in ziua de vineri, a venit la mine domnul Mircea Dorel Marcu, care mi-a dat suma de 50 milioane lei, ca sa impart la romii din satul Ruscior, pentru a-l vota pentru functia de primar.

Din care, o anumita suma a impartit-o la oameni, pentru a-l vota pe domnul Mircea Marcu, iar de restul am dat de mancare (oi) si bautura la romii din satul Ruscior".

Cea mai buna aparare...

Contactat telefonic pentru a-si preciza pozitia vizavi de acuzatiile de dare de foloase materiale cu scopul de a primi voturi pentru accederea in fotoliul de primar, Dorel Marcu considera ca semnatarii sesizarilor aflate in posesia ZIARULUI de Sibiu au fost manipulati sa le redacteze de catre Constantin Bunea, contra-candidatul sau in turul doi al campaniei electorale din vara lui 2004.

"Eu i-am spus lui Bunea in mai multe randuri ca daca el imi aduce un singur caz din Sura Mica sau Rusciori care sa spuna ca i-am dat bani pentru a ma vota, eu plec singur de la conducerea Primariei fara sa ma dea nimeni afara. Eu nu am dat nici un leu la nimeni.

Bunea i-a chemat pe cei care sustin ca eu le-am dat bani in campanie ca sa ma asigur de voturile lor, i-a pus sa semneze niste hartii, in care au scris ceea ce a vrut el sa apara acolo la adresa mea".

Conceptul de sef

Primarul Marcu sustine ca altele sunt motivele vendetei personale, lansate cu atata furie impotriva sa de Constantin Bunea. "Bunea nu vrea sa accepte nici in prezent, la aproape un an de la alegeri, ideea ca a pierdut functia de primar in Sura Mica.

Mai mult mi-a deschis un proces de calomnie, pe care l-a pierdut, mi-a deschis un al doilea proces, imi face zilnic reclamatii peste reclamatii. Este un reclamagiu si o persoana care nu se poate impaca cu ideea ca a fost infant la alegerile din vara prin vointa electoratului.

Din punctul meu de vedere, nimic din ceea ce s-a scris in acele sesizari care v-au parvenit dumneavoastra nu este adevarat. Oamenii aceia care au semnat acele documente au fost pacaliti de Bunea, iar eu nu vreau sa dau pe nimeni in judecata pentru ca stiu ca dreptatea e de partea mea.

Toate acele declaratii sunt defaimatoare, cum ca as fi primit 300.000 sau 600.000 pentru a cumpara voturi. El incearca toate solutiile din lume sa loveasca imaginea mea, dar va dati seama ca fiind la al IV-lea mandat, oamenii au ajuns sa ma cunoasca.

Bunea tot timpul a fost sef, a fost primar in Sura Mica intr 1980 si 1986 si apoi presedinte de CUASC si nu se poate dezobisnui niciodata cu ideea ca nu mai este sef. Nu-mi fac nici o problema ca el i-a pacalit cu buna stiinta pe oamenii aceia.

O parte din ei au venit la mine si mi-au zis - domnule primar, a venit la mine Bunea si m-a pus sa semnez ceva acolo. Eu stiam de toata treaba asta, dar nu credeam ca va ajunge atat de departe."

Sesizare la Prefectura

ZIARUL de Sibiu a remis Prefecturii Sibiu o adresa in care erau evidentiate aspete incriminatoare la adresa primarului Dorel Marcu, rezultate din sesizarile primite, solicitand ca aceasta instituztie sa dispuna masuri in conformitate cu competentele sale.

"In urma sesizarii primite din partea ZIARULUI de Sibiu, institutia prefectului nu are altceva de facut decit sa transmita aceste date organelor competente, respectiv Politiei Sibiu, pentru a cerceta si verifica cele semnalate", a precizat Dorin Teodorescu, purtator de cuvant al Prefecturii Sibiu.

"In urma sesizarii primite din partea Ziarului de Sibiu, institutia prefectului nu are altceva de facut decit sa transmita aceste date organelor competente, respectiv Politia Sibiu, pentru a cerceta si verifica cele semnalate", Dorin Teodorescu, purtator de cuvant al Prefecturii Sibiu.

"Toate acele declaratii sunt defaimatoare, cum ca as fi primit 300.000 sau 600.000 pentru a cumpara voturi. Fostul meu contracandidat incearca toate solutiile din lume sa loveasca imaginea mea, dar va dati seama ca fiind la al IV-lea mandat, oamenii au ajuns sa ma cunoasca.

Bunea tot timpul a fost sef, a fost primar in Sura intre 1980 si 1986 si apoi presedinte de CUASC si nu se poate dezobisnui niciodata cu ideea ca este sef. Nu-mi fac nici o problema, ca el i-a pacalit cu buna stiinta pe oamenii aceia.

Eu stiam de toata treaba asta, dar nu credeam ca va ajunge atat de departe", Dorel Marcu, primar Sura Mica