Capitolul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificarile ulterioare, prevede, la capitolul "active financiare", obligatia demnitarilor de a-si declara conturile, depozitele bancare si plasamentele. In prima categorie intra conturile si depozitele bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire, insa numai daca valoarea insumata a acestora depaseste 5.000 de euro.

Demnitarul trebuie sa mentioneze bunurile detinute de acesta si de familia sa in Romania ori in strainatate la momentul depunerii declaratiei de avere, care se actualizeaza anual, indiferent de fluctuatiile intervenite cu privire la soldul contului curent.

Plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate se refera la aceeasi suma. Tipurile vizate sunt hartiile de valoare detinute (titluri de stat, certificate, obligatiuni), actiuni sau parti sociale in societati comerciale, imprumuturi acordate in nume personal.

Nascut in comuna Petrileni (Bihor), fost sef al Directiei Regionale Vamale Oradea si prefect al Bihorului, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, este actionar la Banca Transilvania (BT) Cluj. Valoarea detinerilor lui Blaga la BT este, conform declaratiei sale de avere, de aproape un miliard de lei, valoarea actuala de piata a celor peste 100.000 de actiuni.

In afara de BT, Blaga dispune de 80.000 de actiuni la Banca Romana pentru Dezvoltare, de 8.000 de actiuni la Societatea de Investitii Financiare Banat Crisana, de 248 de actiuni la Romexterra Bank, de 692 de actiuni la Romania Combi. Participatiile ministrului Administratiei si Internelor se mai leaga de 1,7% din Petrosub Suplacu de Barcau si 44% din firma Multimob.

In conturi, Blaga are 27.000 de euro la Raiffeisen Bank, 27.000 de dolari la Bancpost, 20.000 de dolari la BCR, 150 de milioane de lei la Banca Transilvania si 680 de milioane de lei la ING Nederlanden.

Barbu se mai gandeste

Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, fost presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, detine o multime de participatii la diverse firme din Transilvania: Comat Hunedoara, Chimica Orastie, Condor Deva, IAIFO Zalau, Pehart Petresti, Comat Alba, Astra Vagoane Arad, Mobila Lugoj, Carne Arad, Azur Timisoara.

"In functie de evolutia pietei, voi pastra actiunile sau partile sociale pe care le detin. Aceste actiuni le detin in urma depunerii a cate unui cupon la fiecare societate, in urma programului de oferta publica a Fondului Proprietatii Private I, in perioada 29 martie - 2 mai 1995", a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ministrul Barbu.

Seres este si patron, si ministru

Zalauanul Ioan Codrut Seres a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe societati: a fost director adjunct teritoriu la televiziunea Antena 1, director de dezvoltare afaceri si strategii la Grivco (societatea magnatului media Dan Voiculescu), director comercial la CRC Electric Bucuresti.

Seres nu a parasit inca functia de vicepresedinte al Forumului Clasei de Mijloc si al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. El nu s-a sinchisit sa precizeze exact la ce firme este actionar, singura lui mentiune fiind ca este vorba despre "plasamente in actiuni cotate la bursa si achizitionate prin societati de valori imobiliare", in valoare totala de 400 de milioane de lei.

In ultimul an, ministrul Economiei a castigat 38 de milioane de lei de la Logicons, 87 de milioane de lei, 28 de milioane de lei si 18 milioane ca fost senator.

Banii lui Seres se gasesc in depozite la Banca Romexterra - 108 milioane de lei, BCR - 100 de milioane, "Ion Tiriac" - 93 de milioane si BRD - 45 de milioane, plus doua polite de asigurare cu acumulare de capital la Aviva - 2000 de dolari si 529 de euro. Declaratia de interese a filologului Mona Musca, ministru al Culturii, cuprinde 40 de actiuni la firma Zecasin Bucuresti.

Musca si-a adapostit banii in trei conturi conturi, la sediile Bancii Comerciale Romane din Bucuresti, Toplita si Timisoara, in valoare totala de 650 de milioane de lei, plus 100 de milioane la Finansbank.

Sponsorizarile, salvarea lui Cinteza

Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, spune ca nu are investitii financiare, in schimb a mai obtinut cate o donatie. "Sponsorizarea medicilor in vederea participarii lor la congresele sau sesiunile de comunicari stiintifice este o practica recunoscuta si utilizata in toata lumea medicala, atat din tara noastra, cat si din afara acesteia.

De altfel, la congresele medicale din intreaga lume, conferentiarii de elita pun intotdeauna, dupa titlul prelegerii lor, numele firmelor care i-au sponsorizat in intreaga lor cariera.

Aproape toate firmele importante din domeniul cardiologiei m-au sprijinit, cu diverse ocazii, in a participa la congrese si a-mi pregati lucrarile. Acest lucru se face transparent, toti cei interesati avand cunostinta despre activitatea firmelor concurente.

In acest fel, este indepartata, pentru orice lider de opinie, posibilitatea ca el sa favorizeze o firma sau alta", ne-a declarat ministrul Sanatatii. Absolvent la Universitatii Tehnice din Cluj, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, si-a lasat banii tot in zona, la Banca Transilvania - 3200 de euro, iar 230 de milioane i-a depus la conturile ING Bank.

In plus, vicepresedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania detine jumatate din firma Napoconsulting Cluj si 7% din Galon Mures. In schimb, celalalt minstru clujean, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, nu se lauda cu investitii financiare.

La fel, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, nu s-a bagat pe piata de capital, dar s-a bazat pe salariul de la Administratia Strazilor si Administratia Cimitirelor din Bucuresti, si mai ales pe remuneratia de director executiv adjunct al Primariei Capitalei, in valoare de 208 milioane de lei.

In plus, sotul ei aduce lunar in casa 90 de milioane de lei, din activitatea sa de comisionar vamal la Unitehnica SA.