Cel mai titrat antrenor de baschet feminin din Cluj da de pamant cu cuplul de manageri Dragos-Ienac. Antrenorul emerit de baschet feminin Horea Pop a decis sa rupa tacerea in privinta modului in care s-a realizat tranzactia prin care SC Terapia SA a achizitionat, de la Clubul Sportiv Pro Baschet Junior, doua echipe de junioare.

El contesta modul in care 20 de jucatoare de la CS Pro Baschet Junior au fost transferate la "U" BT Terapia ACSA Cluj, cu ajutorul financiar in valoare de 35.000 de euro al SC Terapia SA. Horea Pop a dat in judecata clubul privat de baschet si solicita despagubiri in valoare de 8.600 de euro.

Afirmatiile directorului adjunct al Directiei Judetene de Sport Cluj, Nicolae Ienac, membru in cadrul conducerii sectiei de baschet feminin al Clubului Sportiv Universitatea Cluj si al CS Pro-Baschet Junior, prin care confirma, cu nonsalanta, vanzarea celor doua echipe de junioare la "U" BT Terapia ACSA, l-au enervat la culme pe antrenorul Horea Pop.

El il ataca in termeni foarte duri pe Nicolae Ienac, pe care-l considera "groparul baschetului feminin din Cluj-Napoca" si un "tip duplicitar" in medierea conflictului dintre el si partile implicate in vanzarea jucatoarelor.

Vinovati, in opinia antrenorului Horea Pop, sunt si Horea Rotaru, presedintele CS Pro-Baschet Junior, Marius Chereches, directorul SC Terapia SA la vremea realizarii transferului (2003), si Nicolae Tarcea, reprezentantul Bancii Transilvania in Consiliul de Administratie al clubului Pro-Baschet.

A transferat jucatoare cu bani personali

In luna august a anului 1999, Horea Rotaru l-a ofertat pe Horea Pop, caruia i-a propus infiintarea, in cadrul CS Pro-Baschet Junior, a unei sectii de baschet feminin. Antrenorul Pop, impreuna cu sotia sa Marilena, la randu-i antrenor de baschet, a acceptat provocarea venita din partea lui Rotaru. "Mi-a spus, atunci, ca ceea ce este el pentru baieti, voi fi eu pentru fete", declara Horea Pop.

In cel mai scurt timp, Horea Pop a inceput selectiile in scolile clujene, pentru alcatuirea grupelor de initiere, in paralel cu alcatuirea unui corp tehnic tanar, neremunerat. In componenta echipelor de junioare I si II au fost 14 jucatoare cu talii intre 180 si 188 de centimetri, isi aminteste Horea Pop.

In plus, el a transferat 3 junioare de perspectiva, pe Andreea Hutanu si Anca Leparda – de la Botosani, plus Andrea Orosz – de la Satu Mare. Pentru cele trei transferuri, Horea Pop a platit, din propriul buzunar, 200 de euro.

"Cate 200 de euro au primit fetele, iar 600 de euro au ajuns la antrenorul celor doua jucatoare din Botosani, Vasile Bordeanu. Am acte pentru banii dati, insa niciodata nu i-am mai recuperat", spune antrenorul Pop. Initial, conform spuselor lui, Horea Rotaru a dorit sa-l imprumute cu acesti bani.

Acum, Horea Pop solicita si rambursarea acestor bani, pentru care s-a adresat presedintelui CS "U" Cluj, Gheorghe Roman. "Presedintele clubului mi-a promis ca va strange acesti bani de la persoanele care s-a bucurat ulterior de transferul la echipa de baschet «U» BT Terapia ACSA al celor trei jucatoare.

Am auzit ca domnul Ienac spune ca nu am platit impozit pe ei. Ce tupeu din partea lui! Sa-mi dea banii si ma voi achita si de aceasta obligatie", a mai spus Horea Pop. El a obtinut - in cei patru ani de antrenorat la CS Pro-Baschet Junior - 4 titluri nationale si a promovat 11 jucatoare in loturile nationale: 2 jucatoare la senioare, 5 la junioare si 4 la cadete.

Actele ii dau dreptate

"Pentru cresterea calitativa a jucatoarelor si in conformitate cu contractul de finatare si administrare, din 30.1 2001, dintre Banca Transilvania si CS Pro-Baschet Junior, am realizat, ca principala necesitate – in special la solicitarea finantatorului – contractul de pregatire sportiva pentru inalta performanta.

Acesta a fost inregistrat la Banca Transilvania, la data de 08.10.2002, cu numar de inregistrare 19007, si cuprinde obligatiile si indatoririle celor 4 reprezentanti: Banca Transilvania – reprezentata de Nicolae Tarcea; CS Pro-Baschet Junior – sectia fete – Horea Pop; antrenori, parinti si sportive", declara antrenorul Horea Pop.

Acest contract, care a fost intocmit in trei exemplare, nu a fost inregistrat si vizat la Federatia Romana de Baschet.

De asemenea, nici contractele cu fiecare jucatoare in parte nu au fost duse la federatie pentru inregistrare. In luna mai a anului 2003, Horea Pop a luat legatura, din nou, cu Nicolae Ienac, pentru gasirea unei forme amiabile de transfer a celor doua echipe de junioare I si II, in total 23 de jucatoare, la "U" BT Terapia ACSA.

"Am incercat sa dezamorsez o stare conflictuala cu jucatoarele, determinata de faptul ca ele plateau taxa lunara de 500.000 lei.

La alte cluburi, pentru performantele lor, fetele erau remunerate. Le-am prezentat acest aspect si domnilor Rotaru si Tarcea, insa nu i-a interesat", spune Horea Pop. Negocierile privind transferul "en-gros" al jucatoarelor si plata sponsorizarii de transfer au fost realizate in lipsa lui Horea Pop, care mai era membru in Consiliul de Administratie al CS Pro-Baschet Junior.

Din datele pe care le detine Horea Pop reiese, in mod cert, ca s-a incheiat un contract, prin care CS Pro-Baschet Junior a beneficiat, de la SC Terapia SA, de o sponsorizare de 35.000 de euro, cu mentiunea ca suma respectiva ar fi pentru dezvoltarea clubului privat, si nu pentru transferul jucatoarelor, cum real s-au petrecut faptele.

Suma de 35.000 de euro, daca se respecta contractul intre jucatoare, club si finantator (capitolul VII, punctul 2), ar fi trebuit impartita in patru, in cote egale de 25%: sectia de baschet feminin a CS Pro-Baschet Junior (actualmente desfiintata), Banca Transilvania, antrenori si parintii jucatoarelor.

Propuneri si actiuni indecente

"Premergator transferului efectuat in luna septembrie, pe 28 august 2003, a avut loc o intalnire organizata de «U» BT Terapia ACSA, la care au participat Nicolae Ienac, Victor Cherechesiu, Aurora Dragos si Magdalena Jerebie, subsemnatul, parintii si jucatoarele.

Atunci, Marius Chereches, director la SC Terapia SA, a declarat ca pentru transferul fetelor Terapia a platit suma de 35.000 de euro. Cu totii am inteles ca suma respectiva le revine celor in drept.

Mai mentionez ca prima propunere de transfer a venit din partea lui Nicolae Ienac. El, in luna iulie, a spus asa - «Horea Pop urmeaza sa primeasca 16.000 de euro, din cei 3000 de euro, iar pe Horea Rotaru il voi rezolva politic!»", declara antrenorul emerit Horea Pop.

Dupa ce a aflat in ce directie s-au indreptat banii, exclusiv pentru sectia de baschet masculin a CS Pro-Baschet Junior, Pop a facut numeroase adrese la Banca Transilvania si SC Terapia SA.

"Am redactat mai multe memorii, prin care l-am informat pe domnul Horea Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, si conducerea SC Terapia SA, de grava incalcare a clauzelor contractuale. Dar, nu stiu cum, Nicolae Tarcea a fost mai convingator, desi actele imi dau dreptate si Banca Transilvania a iesit pagubita", spune Pop.

Reputatul tehnician a mai adus in discutie si managementul catastrofal al cuplului Aurora Dragos-Nicolae Ienac, in timpul in care echipa de baschet feminin a Clujului era antrenata de Magdalena Jerebie. "Au imprumutat trei jucatoare de perspectiva, cu talie inalta, la ultima clasata din Divizia A, la Oradea.

Anda Farcas (componenta a lotului national senioare, 1,87 metri), Andrea Orosz (1,81 m) si Andrea Garboan (1,85 m, ambele la lotul national de junioare) au fost imprumutate la Oradea, pentru un cantonament.

In schimb, la Cluj a fost transferata o jucatoare din Rusia si una din SUA, de valoare mediocra. Ulterior, ambele au fost trimise acasa. De Simona Musat si-au batut joc cum au stiut ei mai bine, in vreme ce CET Govora a readus-o cu succes pe veterana Magda Moise. Rezultatele obtinute de acest cuplu de manageri au fost catastrofale.

In 2003 au luat locul II, cu 4 jocuri strategice, iar in 2004 au ocupat locul III, cu un joc strategic cu Targoviste", a spus Horea Pop.

In luna decembrie a anului 2003, Horea Pop s-a retras de la conducerea tehnica a echipei de junioare a "U" BT Terapia ACSA, din cauza, spune el, a comportamentului

Magdalenei Jerebie, a lui Nicolae Ienac si al Aurorei Dragos. Pentru Horea Pop, Ienac este un "om de fotbal si de birou, care a incercat sa conduca baschetul feminin cu apacuturile conducatorilor de fotbal".

"Ienac este groparul baschetului feminin clujean! Il intreb de ce nu i-a multumit Jerebie cand a parasit Clujul. Mi-a multumit mie, lui Aurora si lui nu. Ei ce i-a mai facut? SC Terapia SA are mari rezerve in a mai sponsoriza echipa cu acesti indivizi la conducerea clubului", a adaugat Horea Pop.

El a dat in judecata partile implicate in transferul jucatoarelor si solicita primirea sumei de 8.600 de euro. "Jucatoarele si parintii asteapta sa vada rezultatul procesului, iar daca il castig, si asa este normal, se vor constitui in parti civile.

Deocamdata, le este frica sa faca acest lucru, din cauza repercursiunilor la care, mai mult ca sigur, ar fi supuse de Aurora Dragos si Nicolae Ienac", a concluzionat antrenorul emerit Horea Pop.