Secolul XXI a dat buzna peste omenire si i-a prins pe medici pe picior gresit, iar acestia nu au mai facut fata valului de boli specifice timpurilor trecute. Una din aceste boli este si rahitismul, care a reaparut in ultima perioada la copii cu varste cuprinse intre 0 si doi ani.

Rahitismul este mai mult un sindrom decat o boala, deoarece poate aparea la orice varsta infantila, dar este cauzat, in special, de o alimentatie proasta dupa nastere si o neglijenta alimentara din partea mamelor inainte de nastere.

Desi se credea ca apare numai la anumite grupuri de clase sociale, in general la cea defavorizata, sindromul nu are un triaj anume si apare acolo unde nici medicii nu se asteapta, iar in ultima vreme este provocat si de gradul de poluare din orasele mari.

Plin de probleme ca omul sarac de raie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta trage linia si mai adauga o situatie critica la catastif, ce-i drept involuntar (de data aceasta!). Astfel, in cadrul Sectiei de Nasteri din spital, din luna martie a acestui an si pana acum s-au nascut 23 de copii cu rahitism.

Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, procentul de 9% din numarul de nasteri, atat cat reprezinta cifra mai sus mentionata, este alarmant, mai ales pentru simplul fapt ca o astfel de boala, in trecut, apartinea claselor sociale de jos, iar acum a „avansat" trecand la toate categoriile de persoane.

Cauza aparitiei bruste a acestei boli este inca incerta, insa medicii sunt de parere ca motivul principal ar fi consistenta slaba in vitamine a alimentelor pentru copii. Alimentele care au adus la aparitia rahitismului sunt piureurile de fructe, dar in principal, laptele praf care se administreaza noului nascut.

„Rahitismul nu este o boala rara, dar este una de care ar trebui sa ne fie rusine, deoarece apare numai in tarile foarte slab dezvoltate, din lumea a treia. In Constanta, rahitismul a aparut brusc si este cauzat, in principal, de slaba consistenta a alimentelor, mai ales a laptelui praf", ne-a declarat Monica Sarbu, medic pediatru.

Lapte praf mai putin sau, de ce nu, deloc

Ca o problema aditionala la cea deja existenta si fara a mai pune inutil paie pe foc, aducem la cunostinta faptul ca laptele praf care se distribuie gratuit, conform legii nr 451 datate din anul 2001, se distribuie in hopuri, daca nu… deloc.

Asta nu ar fi o problema atat de stringenta daca prin maternitati tinerele mame nu s-ar vedea nevoite sa-si procure singure cantitatea de lapte praf necesar, sau, in cel mai bun caz, sa cumpere lapte din comert, lapte obisnuit care se distribuie la punga si este, fara dubiu, indoit cu apa.

Daca rahitismul este provocat de slaba consistenta a laptelui praf si a alimentelor infantile se pare ca nici guvernantii nostri nu sunt de ajutor, preferand ca Romania sa fie considerata o tara de lumea a treia din punct de vedere al bolilor din secolul trecut care recidiveaza.