Acum, are 60 de ani. Dar infatisarea nu-i arata varsta. Intalnirea cu parintele Arsenie Boca i-a marcat existenta. La varsta de 26 - 27 de ani, acest parinte i-a prezis ca el poate sa dureze o manastire.

Mi-au ramas in minte niste vorbe: "Omul probeaza sacrificiul in viata, dar acesta ii prelungeste amintirea peste mai multe vieti". Sunt mai mult decat convins ca Aurel Filip nu stie aceasta zicere, dar ea se refera si la un om precum el. Dar cine este Aurel Filip?

...O monastire intru pomenire

Ideea a incoltit si a dat rod in inima lui Aurel, plina de credinta si iubire de Dumnezeu. A locuit in Lugoj, de la varsta de 11 ani, pana la 48 de ani, varsta la care s-a reintors in satul sau natal, Iersnic, luandu-si "concediu" de la cele lumesti, renuntand la sotie, cu care nu a stat prea mult de altfel, si s-a apucat de construirea unei manastiri.

A vandut tot ceea ce a avut: doua case in Lugoj, o cantitate apreciabila de aur, multele animale: vaci, oi, capre si a pus la bataie si toti banii chivernisiti pana la acea varsta.

Chinurile "facerii"

"Am facut drumul prima data, atuncea am facut o fantana, acum am mai facut una, am bagat curentul si dupa aia m-am apucat de construirea bisericii. Chiliile le-am lasat mai la urma, pentru ca am pus baza pe constructia bisericii, constructie pe care am inceput-o in anul 1996. Mai trebuie destule. Materialul pentru acoperis il am, lemne si tabla. Nu mai am bani.

Atat mai am bani sa acopar cele doua turnuri din fata cu turnul cel mare. Am vandut tot ceea ce am avut de valoare. Credinciosii ajuta prea putin, baza a fost in mine. Cand am dat drumul la lucrare a trebuit sa am banii pregatiti, pentru ca lucrarea se termina si banul trebuie sa-l achiti la maistor", ne-a spus ctitorul, cu un amalgam de bucurie, mandrie, satisfactie si putin regret.

Pe-un picior de plai...

Cu toate oprelistile aparute pe parcurs, intr-un cadru natural feeric, - abia acum am realizat ceea ce inseamna "pe-un picior de plai, pe-o gura de rai" - in mijlocul unei poieni in suprafata de peste 4 hectare, 2,5 ha cumparate de Aurel Filip, restul donate de 3 familii credincioase, familia Otescu, din Iersnic, Marinescu, din Ohaba Lunga si Ioescu, din Lugoj, acum se inalta semeata, manastirea. Mai sunt destule de facut.

"Nu stiu cum o sa duc aceasta lucrare pana la capat. Am facut toate demersurile, actele, ca sa o predau la Mitropolie, ca poate s-o gasi un sponsor, indata ce va fi manastire de stat, pentru ca acum e manastire particulara si nu prea sunt sponsori. Nu a fost nici un sponsor" - e gandul care il framanta pe crestinul nostru.

Un om intre oameni, dar ce om!

Aurel Filip, un om intre oameni, sau poate mai mult decat atat. Un om care a visat frumos, ne-a aratat ca toata viata noastra e un vis si ca pasiunea si efortul sunt parintii actului creator.

Sa vinzi totul, sa dai totul din tine si de langa tine! Iar atunci cand trebuie sa faci o fotografie pentru ziar, cineva din jur sa-ti spuna: "Aurele, ia haina aia buna de la ajutoare!" O viata pentru o idee! Aurel Filip isi va prelungi amintirea pentru mai multe vieti, pentru ca "omul probeaza sacrificiul in viata, dar aceasta ii prelungeste amintirea peste mai multe vieti".