Inca un „incident minor" sifoneaza prestigiul Politiei maramuresene. Comandantul Politiei Borsa, banuit ca s-ar fi aflat sub inflenta bauturilor alcoolice, a acrosat un autoturism si un martor care a incercat sa-l opreasca sa plece de la locul accidentului, pentru a da probe biologice. Ca in orice caz similar, se incearca spalarea onoarei cu „detergent colegial".

24 mai, ora 18,50, pe DN 18, in zona garii CFR Borsa, comisarul sef Vasile Pop (comandantul Politiei Borsa) aflat la volanul unui autoturism Dacia Solenza (in care mai era pasager comandantul Politiei Salistea de Sus) a acrosat o masina Opel Vectra care se deplasa pe acelasi sens. In urma coliziunii, cele doua masini au fost avariate.

Incidentul a devenit accident cand, conform marturiilor, in timp ce vroia sa paraseasca locul faptei, comandantul Politiei Borsa l-a acrosat pe un martor. Acuzat ca ar fi condus sub influenta bauturilor alcoolice, ofiterul de politie s-a comportat ca un veritabil... organ.

„Vad ca sunteti morti de beti!"

Din punctul de vedere al sigurantei rutiere, al numarului de infractiuni auto si al accidentelor grave, Viseu-Borsa este cea mai periculoasa zona din Maramures. Motivele care duc la aceasta concluzie: numeroase masini sunt neinmatriculate (unele furate din Occident), se circula cu viteza excesiva, iar conducatorii auto sunt deseori in stare de ebrietate.

Nu va pregatiti sa va mirati inainte de a afla ca insisi sefii politiei dau tonul... Grigore Danut Timis, soferul a carui masina a fost lovita de comandantul politiei Borsa, a declarat ca se deplasa spre Moisei: „pe la gara am depasit masina comandantului, care apoi a intrat in mine. In urma loviturii, masina a fost avariata: oglinda retrovizoare e rupta, aripa infundata (nu mai pot deschide portiera), spoilerul lovit etc.

Pop a coborat si mi-a zis: Ma Butanule (asta e porecla mea), urci in masina si ma urmezi la Viseu (acolo are domiciliul). Imi iei masina, mergi cu ea la un garaj, te duci unde stii, si maine dimineata mi-o aduci inapoi in starea cum a fost. Altfel, sa stii ca ai probleme mari cu mine.

Adica, eu am picat vinovat! I-am zis sa stam, sa vina Politia rutiera, sa constate cine a fost vinovat, cine a baut si cine nu (simtind damful de alcool pe care-l emanau le-am zis, si lui, si lui Ulici, seful Politiei din Salistea de Sus, care a fost cu el in masina: Vad ca sunteti morti de beti). Numai ca el a vrut sa plece.

Nu l-am lasat, m-am pus inaintea lui pana au venit cei de la Circulatie. Atunci el a suit in masina hotarat din nou sa plece, iar Timis Vasile, care s-a pus in fata masinii sale pentru a-i bara calea, a fost lovit usor la picior."

Cel ce e, dar nu e...

Pentru a obtine varianta comandantului vizavi de incident, ne-am prezentat la Politia Borsa, unde ofiterul de serviciu ne-a confirmat ca seful politiei este in birou si ca "domnul comandant va va primi imediat". In timpul in care am fost lasati sa asteptam, ofiterul si-a anuntat telefonic seful de venirea noastra ("domnu’ comandant, e aici domnul Ivanciuc care vrea...").

Dar, surpriza! Odata incheiata convorbirea ofiter de serviciu - sef Politie, textul s-a schimbat radical: "nu este aici!".

Reactia noastra l-a amuzat pana si pe nevinovatul ofiter, pus sa minta pentru sef. Dupa ce a izbucnit in ras, ofiterul a baiguit, scuzandu-se: "de fapt este, dar nu poate sa va primeasca".

Mentionam ca in acel moment, in sediul politiei Borsa se aflau cinci persoane de la Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP), in frunte cu comandantul Ioan Isac, veniti sa ancheteze chiar cazul pomenit.

Inexplicabil, nici comunicatul IJP nu a mai ajuns in redactia noastra, din motive pe care le poate explica doar comandantul politistilor maramureseni sau purtatoarea de cuvant a institutiei. Pana la urma, n-am mai putut deloc intra in contact cu comandantul, uite asa, pentru ca unii politisti maramureseni nu pricep Legea accesului la informatiile publice, si nici Legea transparentei.

Sa existe oare posibilitatea ca ministrul Blaga sa inteleaga reactia IJP Maramures? Vom verifica.

Ce spun martorii?

Danci Marius, unul din cei prezenti la fata locului, ne-a declarat: "N-am vazut momentul producerii accidentului. Cand am ajuns la fata locului, Pop era langa masina sa, din care a coborat impreuna cu Ulici (fostul sef al Circulatiei la Politia Borsa, acum sef la politia Salistea de Sus). Apoi au venit cei de la Circulatie. Comandantul Politiei tot voia sa plece si refuza sa dea probe biologice.

Nu stiu daca era beat, dar parca se clatina si statea cu capul intr-o parte. Apoi s-a urcat la volan, dar Timis Vasile s-a pus in fata masinii pentru a-l opri. In acel moment, Pop a accelerat si l-a lovit pe Timis la picior, plecand de sub ochii celor de la Circulatie."

Unele surse au precizat ca seful politiei Borsa a baut la barul Doi pauni, unde ar fi consumat cu colegul de masa vreo doua sticle de vin si niscaiva coniac Alexandrion. Cei de la bar au refuzat sa dea amanunte referitoare la festinul „caschetarilor", pentru ca fiul patronului lucreaza... la Politia Borsa!

Cat despre trecutul politistului, prin Borsa se spune ca a mai fost vazut nu o data beat, si ca a mai comis un accident rutier, mai demult, la Valcinet.

Conform probelor depuse de martori (daca spun adevarul si nu si-au schimbat intre timp depozitiile, la presiunea politistilor), comisarul Vasile Pop a acrosat un autoturism care circula regulamentar, arata a fi in stare de ebrietate, a refuzat sa mearga sa dea probe biologice, si, cel mai grav, a parasit locul accidentului, lovind la plecare si un "pieton imprudent" (nu mai punem la socoteala amenintarea adresata lui Grigore Danci: "o sa ai mari probleme cu mine!").

Stangu-n dreptu’

In seara zilei de 24 mai, Grigore Danut Timis a informat telefonic IPJ Maramures si IGP despre situatia creata de comisarul sef Vasile Pop.

A doua zi, IPJ a emis un comunicat dubios pe care, din motivele enuntate, il vom cita din ziarul care l-a publicat: "Intrucat Timis Grigore a proferat amenintari la adresa politistului, acesta, pentru a evita un incident (!), a anuntat dispeceratul IPJ, dupa care a plecat de la locul faptei."

Incercand sa expedieze reactia comandantului Politiei Borsa spre taramul legalitatii, purtatorul de cuvant al IJP a revenit asupra comunicatului de presa, si a spus ca Vasile Pop a plecat de la locul accidentului doar dupa sosirea agentului constatator.

Mai, sa fie! Comunicat de presa in doua variante, din care rezulta ca Pop a actionat legal! Vorba ceea, corb la corb nu-si scoate ochii. Este limpede, colegii comisarului sef Vasile Pop au depus eforturi mari ca sa-l scoata basma curata. Intrebarea e: a meritat?