Miliarde de lei stau confortabil prin conturile alesilor neamului, cei care reprezinta judetul Neamt in Parlamentul Romaniei.

Averi mai mari sau mai mici, mai mult sau mai putin controversate, indica faptul ca demnitarii nemteni nu o duc chiar atat de rau, iar pentru ei sloganul, devenit deja celebru, "Sa traiti bine!", isi gaseste acoperire in viata lor de zi cu zi.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei mai multi dintre nemteni, cei care i-au trimis in fotoliile de parlamentari pe cei care sa lafaiesc in lux si bunastare.

Senator si deputat pe locul 1

Senatorul PSD Ioan Chelaru, cunoscut de cei mai multi ca fiind omul din umbra care l-a sprijinit pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, de altfel si bun prieten cu acesta, se afla in lupta stransa la capitolul avere acumulata cu deputatul PPRM Dumitru Puzdrea.

Daca senatorul Chelaru se poate mandri cu o avere de peste 20 de miliarde lei, constand in terenuri prin Cordun, Roman si Slanic Moldova, apartament, casa si spatiu comercial in Roman si casa in Cordun, un Mercedes S500 si un Cielo, tablouri, un apartament si un teren instrainate prin vanzare cu 100.000 euro bucata, un depozit de 100.000 euro

la BCR Bucuresti, un salariu anual al sotiei de 150 milioane lei, ridicat de la Spitalul Municipal din Roman si un venit anual de 2,5 miliarde lei din profesia de avocat, fara a mai pune in calcul actionariatul la SC Turoap Roman, deputatul Puzdrea pune la bataie o avere estimata la peste 15 miliarde lei.

Averea deputatului aflat sub obladuirea lui Vadim Tudor se compune dintr-un apartament, un autoturism Volkswagen, bijuterii (coliere, cercei, perle, inele si pandative), tablouri, bibelouri si icoane, conturi la HVB Bank, Banca Ion Tiriac, BRD, CEC, Raiffaisen Bank, Banca Transilvania si Trezoreria Sectorului 1 Bucuresti, un salariu anual de deputat de 247.835.690

lei si un salariu anual al sotiei, in calitate de vicepresedinte la SC Universal Trade, de 168 milioane lei, fara a exclude insa calitatea de actionar la Universal Trade Company si de asociat la Universal Prod Construct, Universal Service Impex si Valdgerom Service.

Tineri, linistiti si cu bani

Asa se poate spune despre senatorul PNL Serban Cezar Stratila si deputatul PSD Razvan Petrica Bobeanu. Ambii, tineri cunoscuti prin urbe datorita tatilor. De remarcat ca tot senatorul sta mai bine la capitolul avere personala.

Astfel, Stratila junior se faleste cu un teren in Piatra Neamt, doua cladiri in acelasi municipiu, niscaiva conturi pe la BRD si Banc Post, incasand anual 35.376.000 de la S&B Comp SA Piatra Neamt si 21.640.729 lei de la Senatul Romaniei si fiind trecut in actionariatul S&B Comp SA, loc din care ia dividende in valoare de 346.500.000 lei, alaturi de cele ale sotiei, care se ridica la peste 30 milioane.

De altfel, senatorul Stratila a ridicat anul trecut de la Consiliul Local Piatra Neamt o indemnizatie de 20.325.965 lei, acelasi lucru facandu-l si de la Salubritas SA. Numele sau apare in actionariatul S&B Comp SA, Madras SRL si Serviciul Roman de Consultanta S.

Nici Bobeanu junior nu sta prea rau la capitolul avere. Astfel, fiul fostului presedinte al Consiliului Judetean Neamt se "da mare" cu un apartament obtinut prin donatie, un autoturism Peugeot, doua conturi la BCR scadente dupa integrarea Romaniei in UE, un salariu anual de la Apa Serv SA de 350.786.259 lei.

In cursul anului trecut ridicand de la Consiliul Local Piatra Neamt o indemnizatie de 13.302.089 lei, acelasi lucru fiind valabil si la Salubritas SA, indemnizatia micsorandu-se pana la 8.976.000 lei. Numele sau nu apare in actionariatul nici unei societati.

Noi nouti in Parlament

Mai tineri, dar trecuti prin viata, doi deputati pot fi considerati novici in functie. Un liberal si un democrat s-au luat de mana si impreuna au pasit cu gratie pe holurile Palatului Parlamentului. Nici unul dintre ei nu se plange de saracie.

O duc binisor, daca este sa ne luam dupa declaratiile de avere pe care au fost nevoiti sa le semneze din cauza pardalnicei Legi 161/2003. Aia cu anticoruptia.

Democratul Marius Rogin scoate in fata o avere compusa din doua terenuri, unul in Constanta si altul in Neamt, o cladire in Piatra Neamt, un autoturism Mercedes, bijuterii si obiecte de arta care valoreaza vreo 7.000 de euro si un salariu al sotiei de 50 milioane lei. Deputatul PD apare ca asociat la Ama Impex SRL Piatra Neamt

Liberalul Dorinel Ursarescu sta ceva mai bine

Averea lui depaseste 10 miliarde lei si este compusa dintr-un teren in Roman, doua case de locuit tot in Roman, bijuterii de 6.500 euro, investitii la SC E 85 Impex SRL, SC Motero SRL si SC Repar OK SRL, ridicand de la E 85 Impex SRL 91.020.000 lei, de la Camera Deputatilor 21.390.431 lei si de la Repar OK 42.200.000 lei. Actualul deputat PNL apare ca asociat la cinci societati din Roman.

Cu state vechi in politica

La aceasta categorie intra trei deputati. Doi de la PSD si unul de la PNL. Unul uitat in Parlament si doi pentru prima data. Doi fosti prefecti si unul doar deputat. Nici unul dintre ei nu se scalda in saracie. Fiecare avand cu ce se lauda.

De-a lungul timpului s-au pus la adapost, astfel incat sa nu fie luati pe nepregatite.

Cel mai vechi in domeniul activitatii de parlamentar este Ioan Bivolaru. Sade in aceasta functie din 1990. De atunci si pana acum, Bivolaru a adunat. Astfel, acum poate spune fericit ca are. Are cu ce!

Detine un apartament in Piatra Neamt, conturi la BCR, BRD, Banc Post si la Trezorerie, indemnizatie de deputat de 400 milioane lei anual, salariul sotiei, de la Camera Deputatilor unde lucreaza ca expert, de 100 milioane lei/an, venit din expertize de 12 milioane in fiecare an, plus alte 15 milioane lei anual din pensia sotiei, la care se mai adauga si 85 milioane de lei pe an diurne pentru deplasari.

Nici vorba de actionariat sau asociere la vreo societate.

Fostul prefect de pe vremea guvernarii CDR, liberalul Vasile Pruteanu, a scris negru pe alb averea pe care o are. Nu de buna voie, lesne de inteles.

Dar, in scriptele aflate la Camera Deputatilor, deputatul Pruteanu figureaza cu un teren in Roznov, un apartament si o casa de locuit, un autoturism Dacia 1310, un cont la BRD, un venit de 89.824.881 de la Colegiul "C. Hogas" din Piatra Neamt, 15.682.331 de la Parlamentul Romaniei si alte 130.083.138 de la Scoala nr.10 din Piatra Neamt.

Ca membru in Consiliul de Administratie al SC Troleibuzul SA, deputatul liberal a ridicat 10 milioane lei, iar ca si consilier judetean a bagat in buzunare 24.284.755 lei. Nu pare interesat de afaceri, nefiind asociat sau actionar la vreo societate.

Tot un fost prefect, de data asta de pe vremea guvernarii PSD, deputatul Ioan Munteanu se mandreste cu averea acumulata de-a lungul vremii.

Astfel, la aceasta ora deputatul PSD are in patrimoniu doua terenuri intravilane, un apartament, o casa de vacanta, un spatiu comercial, un venit de 225.485.105 lei din salariul de prefect, salariul sotiei de 67.551.931 lei/an si un venit din partea fiicei de 25.869.600 lei/an.

Tot la capitolul avere intra si cei 573.141.673 lei incasati anual ca dividende de catre sotie.

Straini pe meleaguri nemtene

Astfel pot fi denumiti alesii care reprezinta judetul Neamt, dar provin din alte colturi ale tarii. Trei la numar, acestia au ajuns pe locuri eligibile in Neamt ca urmare a calculelor facute la centru. Unul au ajuns in Parlament de pe listele PSD, unul pe listele PUR, iar unul reprezinta PPRM.

Unul este deputat, ceilalti doi plimbandu-se astazi pe coridoarele Senatului.

Cel mai sarac dintre strainii din Neamt este senatorul PPRM Viorica Pompilia Georgeta Moisuc.

Astfel, senatorul venit de pe meleaguri constantene in Circumscriptia Electorala Neamt are in proprietate un teren in Vaslui, un apartament si o garsoniera in Bucuresti, un apartament in Constanta, un autoturism Matiz, doua salarii de profesor universitar din care incaseaza anual peste 450 milioane lei, circa 7 milioane/an din emisiuni radio-tv si o pensie de 90 milioane anual. In rest, nimic.

Pozitia a doua in topul celor care reprezinta judetul Neamt, desi locul lor de bastina este cu totul altul, il ocupa fostul ministru secretar de stat in Ministerul Muncii in timpul guvernarii trecute, Silvia Ciornei.

Astfel, senatorul PUR are in posesie un apartament in Ploiesti, noua depozite bancare la BCR si BRD Ploiesti si Bucuresti, un venit anual de 845.807.000 lei ca director general si presedinte al Consiliului de Administratie la FNGCIMM SA Bucuresti, alti 21.814.967 lei de la Senatul Romaniei, punand la calcul si un credit ipotecar si o ipoteca la BCR.

Actualul senator Silvia Ciornei este actionar la SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia si SNP Petrom.

Prima pozitie in topul "intrusilor" este ocupat de fostul ministru secretar de stat in Ministerul Economiei si Cercetarii, Iulian Iancu, ajuns deputat de pe listele PSD. La ora actuala, deputatul Iancu se mandreste cu agoniseala de-o viata.

In proprietatea sa se afla doua terenuri in Medias, unul in Sovata si unul in Moeciu, o casa de locuit in Medias, un apartament in Bucuresti, bijuterii in valoare de 6.000 de euro, ceva conturi pe la Romexterra, BCR si Raiffaisen Bank.

In rest, participatii constand in actiuni sau parti sociale la Romexterra, Azomures si Carpatica Invest, un venit de peste 1,7 miliarde lei din functia ocupata pana anul trecut si alte 187 milioane lei din salariul sotiei de la Transgaz Medias, plus alte dobanzi si dividende de la Romexterra. Numele lui Iulian Iancu apare in actionariatul Romexterra, Azomures si Romexterra Finance.