Ei bine, am trait sa o auzim si pe asta! Dupa 15 ani in care injuram parlamentarii la partidele traditionale de table din fata blocului am ajuns sa ne dam seama de ce merge asa de prost treaba in tarisoara noastra.

De ce in loc sa bem o bere la 20.000, abia ne permitem sa bem una la 10.000 si aia din banii furati din alocatia copilului.

Deputatul de Neamt, Ioan Munteanu, fost prefect al judetului Neamt, ne-a dezvaluit unul dintre secretele muncii asidue de parlamentar: "In momentul de fata nu prea este de treaba prin Parlament", a spus deputatul nemtean social-democrat.

Pai atunci de ce sa radem noi de alesii nostri cand ii vedem sforaind prin fotoliile de la Palatul Parlamentului, la vreo dezbatere, la care doar sefii de sedinta sunt fortati de imprejurari sa reziste eroic solicitarilor? Ce ar putea face ei altceva, daca tot nu prea au de treaba pe acolo?

Mai degraba fac ceva constructiv pentru fiinta lor tocita de atatea lupte politice, decat sa piarda timpul intr-un stil total neprofitabil. Se deplaseaza prin toata tara pe banii nostri si pe baza unui salariu pe care singuri si l-au votat, fara a sta prea mult pe ganduri.

Probabil ca la sedintele la care se voteaza tot felul de avantaje si oportunitati pentru ei le suna ceasul desteptator pentru a vota. Cam la asta se rezuma oare activitatea unui deputat? Evident ca afirmatia lui Ioan Munteanu ar fi trebuit sa starneasca replici dure din partea opozantilor politici ai acestuia.

Insa si tacerea este tot un raspuns... Nota 10 pentru sinceritatea de care a dat dovada fostul prefect al judetului, sinceritate pe care a afisat-o in atatea ocazii.

Ce a mai adaugat insa acesta nu mai lasa loc de comentarii: "In Parlament, toate initiativele membrilor PSD sunt blocate. Multe dintre acestea nu ajung nici macar la nivelul comisiilor. Ce sa mai vorbim de o dezbatere a initiativelor in plen. Ni se plateste acum cu aceeasi moneda.

In perioada in care la putere era PSD, parlamentarii liberali si democrati aveau de asemenea, cu greu, acces la initierea unei legi. Eu, spre exemplu, am avut trei initiative, insa in cazul a doua dintre acestea a expirat deja termenul pentru dezbaterea lor in comisii si in plen", a conchis Ioan Munteanu.

Uite-asa, noi, cei care mergem cu plasa la serviciu, cei dintre noi care mai au norocul sa aiba serviciu, aflam de ce treaba merge asa de bine prin Parlamentul Romaniei. Pai distinsii nostri alesi nu fac altceva decat sa isi puna piedici puerile unii altora, exact ca la gradinita.

Patru ani dau legi cei de la putere, in timp ce membrii Opozitiei, in lipsa unei puteri reale, nu fac altceva decat sa tipe fara nici o eficacitate. Apoi, in spiritul alternantei la putere, se schimba rolurile. Iar noi, privitorii, asistam la un spectacol de prost-gust, la care am platit si bilet. Un bilet prea scump pentru puterea noastra.

Te duce cu gandul la faptul ca declaratiile lui Ioan Munteanu au fost facute, cu intarziere, in spiritul zilei de 1 aprilie.

Colegul acestuia insa, deputatul Razvan Bobeanu, presedintele Tineretului Social Democrat Neamt, intareste afirmatiile mult mai experimentatului Ioan Munteanu: "Daca domnul Munteanu a spus asa, inseamna ca a patit el ceva care l-a condus la concluzia asta. Ce va pot eu spune este ca are si dreptate.

Lupta pentru putere s-a prelungit si in legislativul tarii. Foarte putine proiecte initiate de parlamentari ajung in plen, deoarece toata treaba o face Guvernul. Colegii mei cu experienta mai indelungata in Parlament au sesizat faptul ca in mandatul anterior era mai mult de treaba.

Una din explicatii ar putea fi aceea ca in legislatura trecuta multe dintre legile necesare in cursa pentru integrarea in Uniunea Europeana au fost deja votate. Un alt motiv pentru care s-ar explica aceasta lipsa de activitate ar fi incoerenta politica a coalitiei de guvernare.

In orice caz, contrele care au loc in Parlament din acest punct de vedere au o oarecare doza de normalitate", crede Razvan Bobeanu.

De ce? De ce? De ce?

Domnilor parlamentari din Alianta DA, de ce blocati, dom’le, initiativele celor din PSD? Sau daca tot le blocati, de ce nu le preluati? Le ambalati intr-o forma in care sa va convina, va puneti semnatura pe ele si apoi laudati-va ca voi ati avut acea idee mareata.

Nu v-au invatat mamele voastre acasa, cand erati mici, ca nu e frumos sa mananci, daca nu meriti bucatica de paine (sau tona de caviar in cazul dumneavoastra)?

Spre exemplu, parlamentarii din perioada anilor 2000-2004 isi merita cu varf si indesat prinosul de recunostinta de care au parte acum de la romani. Pai asa de mult s-a muncit in aceasta perioada, ca nu a mai ramas nimic de facut pentru urmasii lor.

Nu contesta nimeni ca s-a muncit pe rupte in anii 2000-2004, insa nu se stie in interesul cui s-a muncit, pentru ca in frigider margarina apare din ce in ce mai rar si in cantitati din ce in ce mai reduse.

In schimb, se vede, pe campiile patriei au rasarit tot felul de castele si casute de vacanta, in fata carora autohtonele noastre Dacii nu isi gasesc niciodata loc de parcare.

Si punem pariu ca frigiderele din interiorul acestor impozante cladiri, care apartin unor prea-harnici parlamentari si prieteni de-ai acestora, au un continut la care nimeni dintre noi nu ar vrea sa se gandeasca vreodata. Cine munceste in Parlament merita orice privilegiu. Chiar si sa rada de alegatori.